0034 966 444 615 | |
wynajem@ibermaxx.pl | |
12080525 ibermaxx |
Wszystko o hiszpańskim jamonie. Kogo nie zaskoczyły, po raz pierwszy odwiedzając Hiszpanię, wiszące połcie mięsiwa u sufitu lokalnego baru lub restauracji. Wiszące wysoko, świńskie nogi, ociekające tłuszczem i dyndające nad głowami gości w lokalu. Po raz pierwszy, taki widok może lekko szokować.
Mięso wydziela specyficzny i niepowtarzalny zapach, tak charakterystyczny dla tego niesamowitego kraju. To hiszpański jamon. Jamon to Hiszpania. Jamon to smak i zapach Hiszpanii. Jamon to kultura Hiszpanii. Jamon to kuchnia Hiszpanii i dziedzictwo narodowe Hiszpanii...
Nie ma możliwości abyście wyjechali z Hiszpanii bez spróbowania choćby kilku kawałków jamonu.
W każdej szanującej się hiszpańskiej kuchni, jest specjalny stojak na jamon (jamonera), wraz z długim, ostrym nożem, służącym tylko do krojenia jamonu. Jamon to sztuka i część hiszpańskiego życia i hiszpańskiej kultury. W najlepszych, hiszpańskich restauracjach, zatrudnia się specjalną osobę (jamonero) tylko do krojenia i serwowania jamonu.
Słowo jamon wymawia się "chamon".
Jamon to rodzaj szynki parmeńskiej. Często takie porównanie znajdziesz w przewodnikach po Hiszpanii, jednak hiszpański jamon to zupełnie co innego i innej jakości mięso. Jamon w Hiszpanii posiada zabarwienie emocjonalne. W Hiszpanii jamon to gościnność gospodarza. Jamon to Hiszpania sama w sobie.....to duma i danie narodu... Jeżeli Hiszpan zaprasza Cię na talerz jamonu w restauracji, to coś w rodzaju niewypowiedzianego symbolu, to sygnał o dobrych i szczerych zamiarach....
Istnieją dwie, wielkie tradycje hodowli, produkcji i wędzenia jamonu w Hiszpanii. Oba są żródłem radości i dumy wśród Hiszpanów. Dobry jamon może kosztować małą fortunę. Na hiszpańskim rynku jest kilka tysięcy rodzajów jamonu w Hiszpanii. Aby spróbować jamonu nie musisz iść od razu do restauracji. Jamon można kupić w supermarkecie, sklepie, można zamówić w restauracji i można kupić jako pamiątkę z Hiszpanii i przywieźć taki podarunek rodzinie z podróży do Hiszpanii.
Jamon dzieli się na dwa główne rodzaje: jamon serrano i jamon iberico. Jamon produkuje się przede wszystkim w Hiszpanii, ale i południowa Portugalia produkuje również swój jamon, znany pod nazwą presunto iberico.
Cóż bardziej hiszpańskiego niż doskonały JAMON ....
Hiszpański jamon produkuje się z czarnej, hiszpańskiej świni, hodowanej w południowej i południowo-zachodniej części Hiszpanii. Najwięcej czarnej świni hoduje się w prowincjach Salamanca, Ciudad Real, Caceres, Badajoz, oraz na południu Hiszpanii w Andaluzji w prowincji Sewilla, Cordoba i Huelva. Czarna świnia również jest hodowana w południowo wschodniej Portugalii (Barrancos). W tamtejszym regionie nazywana jest porco de raca alentejana.
Kluczowym elementem podczas produkcji jamonu jest sposób karmienia świń. Jest on niezwykle ściśle przestrzegany i każda świnia jest dokładnie rejestrowana i nadzorowana w procesie hodowli. Zaraz po odstawieniu od piersi maciory, świnka jest tuczona na jęczmieniu i kukurydzy, przez kilka pierwszych miesięcy. Po kilkunastu tygodniach, świnie są wypuszczane na pastwisko, na wolnym powietrzu (wolny wybieg).
Tutaj zachodzi niezwykle istotny szczegół w procesie hodowli i produkcji jamonu. Pastwiska są porośnięte drzewami dębowymi, drzewami oliwnymi, oraz trawą. Na łąkach rosną zioła i świnie ryjąc w ziemi, jedzą korzonki i wszelkiego rodzaju zioła. Świnie pasa się na wolnym powietrzu, karmiąc się opadłymi żołędziami, ziołami porastającymi pastwiska, korzeniami roślin zielnych, oraz świeżą trawą.
Wyobraźcie sobie taka zdrową dietę... żadnych sztucznych pasz ani dodatków do świńskich posiłków. Właśnie opadłe żołędzie, oliwki, świeże zioła i trawa, oraz tego rodzaju zdrowa i naturalna dieta dla świń, powoduje unikalny smak jamonu. Mięso w późniejszym stadium otrzymuje odpowiedni statut w zgodzie do poziomu jakości. tzw. Denominacion de Origen.
Na kilka tygodni przed zabiciem, poszczególne, świńskie osobniki dzielone są na grupy. Część świń przechodzi na karmienie tylko oliwkami i żołędziami. To będzie najwyższej jakości jamon, natomiast pozostałe osobniki kontynuuje się karmić paszą przemysłową i żołędziami. Ta część świń będzie przeznaczona na jamon o niższej jakości.
W dalszym procesie produkcji jamonu, po zabiciu zwierząt, szynki świńskie są w specjalnych pomieszczeniach, zasypywane solą morską i układane w wielkie stosy. Pozostają w soli przez okres od 4 tygodni do pół roku. Waga mięsa w tym czasie może zmniejszyć się nawet o 50%. Po tym okresie szynki są płukane w wodzie i pozostawione do suszenia na okres od 4 do 6 tygodni. Taki proces wędzenia zwykle trwa do 12 miesięcy. Wyższej jakości jamony produkowane są do 24 miesięcy, niektóre nawet do 36 miesięcy.
Dobry jamon krojony na drobne paski, tylko przez fachowców
Hiszpanie doskonale znają się na produkcji jamonu i błyskawicznie potrafią rozpoznać dobry jamon od tego tańszego produktu, niższej jakości. Dla nas, laików w temacie, raczej należy sugerować się ceną podczas wyboru jamonu w supermarkecie. W restauracji w zależności od standardu danego lokalu, podadzą ci "przyzwoitej" jakości jamon. W ekskluzywnym lokalu odpowiednio lepszy i droższy jamon.
A najlepiej byłoby się zdać na hiszpańskiego znajomego lub przyjaciela, który z pewnością wskaże Ci odpowiedni jamon, którego powinieneś spróbować.
Najlepszy jamon w Hiszpanii pochodzi z miasteczka Guijuelo w prowincji Salamanka, oraz z miasta Jabugo w prowincji Huelva w Andaluzji. Tam jest produkowany najwyższej jakości jamon. Obydwa miejsca produkcji posiadają tzw. Denominacion de Origen. To specjalny certyfikat, potwierdzający jakość mięsa. W sklepie szukaj takiej metki, jeżeli wybierasz jamon i chcesz zabłysnąć przed znajomymi.
W Huelvie miejscowość Jabugo jest całkowicie podporządkowana produkcji jamonu iberico, nawet główny plac w mieście nosi nazwę Plaze del Jamon. Największym producentem jamonu jest Sanchez Romero Carvajal.
Po raz pierwszy odwiedzając Hiszpanię, nawet nie próbuj zorientować się w rodzajach jamonu, dostępnych na półkach sklepowych lub w dużych supermarketach. Na rynku jest ich tysiące. Potrzeba sporo wprawy i doświadczenia, aby orientować się w temacie hiszpańskiego jamonu. Raczej kieruj się ceną przy wyborze. Droższy jamon, zwykle znaczy lepsza jakość...
Na jakość jamonu przede wszystkim wpływa świńska dieta, podczas procesu hodowli świń. Tym więcej żołędzi w diecie prosiaka, tym lepszej jakości mięso. Żołędna dieta również nadaje charakterystyczny smak dobrego jamonu.
Na niektórych metkach z jamonu w sklepie, zobaczysz z pewnością słowo "puro" przed nazwami Jamon Iberico de Bellota, Jamon Iberico de Recebo lub Jamon Iberico de Cebo. Puro oznacza po hiszpańsku czyste/czysto/nieskazitelnie. W tym wypadku "puro" odnosi się do pochodzenia zabitej świni. Np. jeżeli matka i ojciec zabitej świni byli czystego chowu i świnie były rejestrowane w procesie hodowli, oraz świnie miały zarejestrowane swoje pochodzenie. (zupełnie jak w przypadku psów rasowych!).
Określenie pata negra (czarna noga) używa się w odniesieniu do wszystkich rodzajów jamonu iberico i może odnosić się do wszystkich trzech typów jamonów, opisanych powyżej. Czarny kolor odnosi się do koloru świńskich racic, które w przypadku zwykłej świni są białe, ale w przypadku czarnej rasy świni iberyjskiej, są czarne.
Zasada jest taka: czarna racica wskazuje na rasę iberyjską świni. Często można trafić na fałszywe jamony, gdzie świńskie racice są malowane na czarno, przez fałszerzy świńskiego mięsa...
Dojrzewająca Pata Negra
Dobry jamon może nas sporo kosztować. Aby w pełni docenić jakość jamonu należy zacząć od tych tańszych rodzajów jamonu. Nie kupujcie od razu najdroższego jamonu jaki znajdziecie.
Przygodę z jamonem warto rozpocząć od jamonu serrano, o którym piszemy w innym rozdziale naszego przewodnika po hiszpańskim jamonie. Po raz pierwszy oglądając jamon w sklepie lub supermarkecie zdziwią Cię róznice w cenach poszczegółnych rodzajów jamonu.
W związku z tym trzeba posiadać choć podstawową wiedzę o tym przysmaku, aby wiedziec co kupić po raz pierwszy.
Jamon Bellota jest niezwykle ceniony za delikatny smak. Jamon Bellota posiada regularne plamki tłuszczu śródmięśniowego. W związku z tym iż świnia karmiona była żołędziami, ten jamon jest niezwykle bogaty w kwas oleinowy, mający wpłym na obniżenie cholesterolu. Do tego szklaneczka hiszpańskiego czerwonego wina. I już wiecie, dlaczego w Hiszpanii ludzie żyją najdłużej w całej Unii Europejskiej...
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.