Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Hiszpańskie wędliny

Hiszpańskie wędliny – magia smaku i jakości

Tradycyjne hiszpańskie wędliny to obowiązkowy składnik kuchni śródziemnomorskiej. Wędliny hiszpańskie zdobyły sławę na całym świecie, gdyż ich smaki są jedyne w swoim rodzaju i nie można ich pomylić z żadnym innym smakiem. Kojarzone są również z najwyższą jakością – to właśnie w Hiszpanii hodowana jest specjalna rasa świń Cerdo Iberico, które swój wykwinty smak i ekskluzywność zawdzięczają odpowiednim warunkom howu. Świnki te nie są zamykane w ciasnych pomieszczeniach, ale są wypasane i dodatkowo dokarmiane żołędziami, by zwiększych walory smakowe mięsa.

Hiszpanie dbają o to, by produkowane przez nich wędliny zawierały odpowiednią konsystencję, kruchość i smak. Stanowią one składnik i podstawę wielu dań, a także przekąsek.

Chorizo – charakterystyczny smak

Chorizo to zbiorcza nazwa dla tradycyjnych hiszpańskich kiełbas wyrabianych z wieprzowiny. Kiełbasy są bardzo aromatyczne – mają charakterystyczny, zdecydowany zapach przywodzący na myśl ostre, a zarazem słodkie przyprawy. Do produkcji wszystkich kiełbas z rodziny chorizo wykorzystuje się słodką paprykę oraz wędzone i suszone pimienton. Jednak mimo iż wszystkie chorizo przyrządza się podobnie, istnieje wiele różnic między konkretnymi odmianami. Kiełbasy różnią się między sobą: pikantnością, wielkości, stopniem zmielenia, a także rodzajem mięsa wykorzystanego do produkcji (hodowle różnych raś świń). Wyróżnia się kilka typów chorizo:

Chorizo Cular wyrabiana jest wyłącznie z szynki świń iberyjskich (cerdo ibérico). Wytwarza się ją w rejonie Salamanki. Tradycyjne cular waży ok. 0,8-1,4 kg, a jej długość nie przekracza 60 cm. Charakterystycznymi dlań dodatkami są m.in. boczek, czosnek, oregano, a także oliwa oraz wino.

Chorizo Fresco to chorizo surowe i mocno paprykowe, które nie nadaje się do spożycia bez uprzedniego podgrzania, usmażenia czy poddania dowolnej obróbce cieplnej. Jeżeli w jakimkolwiek przepisie pojawi się nazwa chorizo, a następnie wtrącenie, że mięso należy poddać obróbce termicznej - możemy mieć pewność, że chodzi o fresco. Chorizo Fresco to niezbędny składnik większości hiszpańskich potraw jednogarnkowych, takich jak cocido madrileño czy fabada asturiana. W czasie smażenia lub duszenia z chorizo wytapia się czerwony, bardzo aromatyczny tłuszcz, który wieńczy każdą potrawę i nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Wystarczy naprawdę niewiele, aby poczuć śródziemnomorski klimat rozkoszując się smakiem kiełbasek. Nawet tak banalne danie jak jajecznica może nabrać nowego charakteru, jeżeli dodamy do niego chorizo. Innym przysmakiem, który naszym kubkom smakowym dostarczy niezapomnianych wrażeń, jest chorizo al vino (chorizo w winie). Po czym jednak poznać, że mamy do czynienia z tradycyjnym, oryginalnym chorizo? Po dodaniu chorizo fresco otrzymujemy potrawę o lekko pomarańczowym kolorze i lekko pikantnym, paprykowym smaku. Kiełbasa występuje w wersji łagodnej oraz pikantnej.

WEDLINA-HISZPANSKA
Chorizo to numer 1 hiszpańskich wędlin i przysmaków kuchni hiszpańskiej

Chorizo Sarta to również wędlina surowa, jednak nie tak popularna jak fresco. Istotną różnica między fresco i sarta jest to, że sarta może być jedzona samodzielnie, na surowo. W kuchni hiszpańskiej wykorzystuje się ją również jako ważny składnik wszystkich ciepłych potraw. Sarta nadaje im lekko paprykowy smak i zapach.

Chorizo Iberico to wędlina suszona, wyrabiana z mięsa pozyskanego ze świń rasy iberico. Iberico to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych, a jednocześnie najdroższych rodzajów chorizo. Jemy je w samodzielnej postaci, bez chleba i innych dodatków.

Chorizo Vela to grubo mielona kiełbasa, która wydaje się najpopularniejsza spośród wszystkich wyżej wymienionych. Jej istotną zaletą jest niska cena. Osoby, które miały okazję skosztować vela przyrównują ją do naszej rodzimej kiełbasy krakowskiej, akcentując jednak, że vela jest dużo pikantniejsza. Charakterystycznym dodatkiem jest kiełbasa pimienton.

Jamón Ibérico – dojrzewający smak

Jamón Ibérico to popularny gatunek szynki dojrzewającej, podobnie jak Jamón serrano. Do produkcji szynki wykorzystuje się mięso pozyskiwane ze świń iberyjskich, hodowanych na pastwiskach i karmionych jedynie organiczną żywnością. Każdy koneser doceni wyjątkowy smak, aromat, a także wygląd Jamón Ibérico. To nie jest zwykła szynka! Dzięki temu, że zwierzęta przeznaczone na ubój nie są zamknięte w boksach, tylko mogą spacerować po otwartych przestrzeniach, mięso nabiera niesamowitej ciemnoczerwonej, wpadającej niemal w brąz, barwy i jest lekko przetykane tłuszczem. Wędliny wyrabiane są z zachowaniem najwyższych standardów. Szynki, pokryte grubą warstwą przypraw, dojrzewają w specjalnych pomieszczeniach przez okres od kilku miesięcy do nawet trzech lat! Ze względu na metodę chowu świń wyróżniamy kilka odmian jamón ibérico:

Jamón ibérico de Bellota

Ta szynka pochodzi od świń z wolnego chowu, które przemierzają lasy dębowe (tzw. dehesas) wzdłuż granicy Hiszpanii i Portugalii. Zwierzęta jedzą tylko żołędzie, które znajdą na swojej drodze. Szynka jest także znana jako Jamon Iberico de Montanera. Tryb życia i dieta zwierząt mają znaczący wpływ na smak mięsa. Szynki dojrzewają przez okres 36 miesięcy.

Jamón ibérico de Recebo

Szynka jest wytwarzana z mięsa świń, które wypasane są na otwartym terenie i karmione żołędziami, a także zbożem.

Jamón ibérico de Cebo lub po prostu jamón ibérico

Ten rodzaj wędliny produkowana jest z mięsa świń karmionych wyłącznie ziarnami. Szynka jest utwardzana przez okres 24 miesięcy.

Tak dobre i pieczołowicie przyrządzane mięso musi oczywiście kosztować. Za jeden kilogram przyjemności zapłacimy nawet kilkaset euro. Dla odrobiny luksusu i niepowtarzalnego smaku warto jednak poświęcić trochę środków.

TALERZ-HISZPANSKICH-KIELBAS-I-WEDLIN
Kiełbasy i hiszpańskie wędliny z Hiszpanii na talerzu ...któż takiego posiłku odmówi?

Jamón ibérico, choć niewątpliwie jest smaczna i niepowtarzalna, nie jest jedyną szynką dojrzewająca oferowaną przez hiszpańską kuchnię. Miłośnicy wędlin chwalą sobie również jamón serrano, zwane też jamón blanco. Mięso pozyskiwane do wyrobu wędlin pochodzi od świń hodowanych w tradycyjny sposób (w zamknięciu), zaś proces jego dojrzewania trwa zazwyczaj od 9 do 15 miesięcy. Serrano jest nieco tańsze i nie tak twarde jak iberico. Podajemy je w cienkich plasterkach lub kostkach. Tutaj znajdziesz więcej informacji o hiszpańskim jamonie i hiszpańskich wędlinach

Produkcja szynki dojrzewającej

Świeże szynki są przycinane i czyszczone, a następnie pokrywane solą i odkładane na okres około dwóch tygodni. W tym czasie zostaje również odprowadzony nadmiar wilgoci, dzięki czemu mięso jest chronione przed zepsuciem. Po upływie 14 dni warstwa solna zostaje zmyta, a następnie szynki odkłada się do suszarni, gdzie leżakują przez około sześć miesięcy. Po upływie pół roku szynki są zawieszane w chłodnym, suchym miejscu, gdzie – w zależności od klimatu – leżakują przez okres od sześciu do osiemnastu miesięcy. Suszarnie (secaderos) są zazwyczaj budowane na większych wysokościach, dlatego też szynki są często nazywane mountains ham.

Fuet – dla prawdziwych smakoszy

Fuet to popularna katalońska kiełbasa pokryta cienką warstwą białej pleśni. Wędlina nie różni się zbytnio od innych, tradycyjnych produktów – jej wygląd czy aromat nie różni się znacząco od innych hiszpańskich wędlin. Jednak jej wielkim atutem jest niesamowity smak. Wędliny produkuje się z mięsa wieprzowego, a następnie dodaje całą masę przypraw i suszy. W czasie suszenia fuet pokrywa się charakterystyczną białą pleśnią. Klienci najczęściej kupują fuet, by potem suszyć ją jeszcze przez jakiś czas w domu. Istnieje kilka sposób podawania fuet, niemniej najpopularniejszy z nich głosi, że wędlinę należy konsumować w towarzystwie wina, z którym najlepiej smakuje. Jeśli jednak nie chcemy podawać fuet z alkoholem, doskonale sprawdzi się w formie tapas lub podana na desce serów. Metod jest wiele, a wszystko zależy od naszych preferencji kulinarnych.

Salchichon – wyrazisty smak

Salchichon jest rodzajem kiełbasy salami suszonej na surowo, nie poddawanej żadnej obróbce cieplnej. Dodaje się do niej wiele przypraw, jednak wykluczając paprykę. Najpopularniejsze przyprawy dodawane do salchichon to pieprz, goździki i gałka muszkatołowa. Kiełbasa ma wyrazisty, mocny i lekko gorzki smak. Przygotowuje się ją z mięsa wieprzowego wysokiej jakości, grubo mielonego. Wędlina dojrzewa około 3-6 miesięcy.

Salchichon jet trochę tłustszą wędliną hiszpańską.

KIEŁBASA-HISZPAŃSKA-SALSICHON

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij