0034 966 444 615 | |
wynajem@ibermaxx.pl | |
12080525 ibermaxx |
Hiszpańskie trunki i alkohole w naszym przewodniku po Hiszpanii. Na tych stronach dowiesz się czego się napić podczas wakacji lub wczasów w Hiszpanii. Z kart przewodnika po napojach alkoholowych w Hiszpanii, zaznajomisz się z wszystkimi napojami alkoholowymi dostępnymi w Hiszpanii.
Podczas podróży do Hiszpanii warto skosztować trunków i alkoholi, charakterystycznych dla tego niezwykłego kraju. I nie chodzi tylko o hiszpańskie wina, które wszyscy doskonale znają, ale inne napoje alkoholowe, takie jak hiszpańska sangria, hiszpańskie piwo, hiszpańskie koniaki i hiszpański cydr, wyrabiany na północy kraju...Nie zapominajmy o hiszpańskich koniakach i hiszpańskiej sherry....
Hiszpania, jest znana na świecie, jako jeden z największych producentów win gronowych na świecie.
W praktyce, każdy region kraju, posiada własne winnice, produkujące ten trunek, nie tylko dla własnych potrzeb, ale również na eksport. Będąc w Hiszpanii z pewnością warto skosztować niektórych napitków, tym bardziej, że ceny niektórych, całkiem przyzwoitych win, zaczynają się już od niesamowitych 2€ !
Zajrzyj też na stronę naszego przewodnika, poświęconą hiszpańskim winom, gdzie dowiesz się wszystkiego o winach w Hiszpanii, produkcji, regionach uprawy, na co zwrócić uwagę podczas zakupów hiszpańskich win w kraju i na miejscu w Hiszpanii. Hiszpańskie regiony produkcji wina to oddzielny rozdział warty poświęcenia kilkunastu stron..
Poniżej przedstawiamy krótką statystykę hiszpańskiej produkcji wina:
Prymat w produkcji wina w Hiszpanii, wiedzie prowincja o nazwie La Rioja, gdzie obowiązują najsurowsze standardy potwierdzania jakości, podczas produkcji wina. W ostatnich 20 latach, Hiszpania dokonała ogromnego postępu w produkcji jakościowego wina.
Stanęła już dawno na światowej scenie produkcji wina. W tej chwili Hiszpania, jest jednym z najbardziej szanowanych producentów win na świecie, zaraz po Francji i Włoszech. W chwili obecnej dębowa Rioja z północy Hiszpanii i Cava z Katalonii, są najlepiej znanymi odmianami win, poza Hiszpanią. Także te mniej znane gatunki, ale równie doskonałe, jak czerwone wino z Ribery del Duero.
Hiszpania jeszcze nie osiągnęła i wykorzystała wszystkiego z jej ogromnego potencjału, jaki tkwi w tym kraju. Z innych trunków procentowych: nie mniej słynna jest, sherry, wytwarzana w Andaluzji w "trójkącie" wokół Jerez de la Frontera, oraz niektóre odmiany produkowanej w niewielkich ilościach i wytwórniach brandy. Również, przebywając w Hiszpanii spotkacie międzynarodowe gatunki piwa jak Heineken lub Budweiser, choć miejscowe, hiszpańskie browary, produkują równie smaczne, konkurencyjne cenowo, odmiany piwa lager (lane z beczki), oraz świetne piwa butelkowe jak San Miguel, Mahou, Estrella i wiele, wiele innych, dobrych marek.
Więcej niż połowa winnic całej Unii Europejskiej, znajduje się właśnie na terytorium Hiszpanii, w związku z tym wino zarówno czerowe (vino tinto) i białe (vino blanco), jak również różowe (rosado, clarete), to nieodłączny dodatek do każdego posiłku w Hiszpanii.
Wino w Hiszpanii, nie jest do końca traktowane jako alkohol, którym należy się upić. Jest traktowane jako napój uzupełniający posiłek w każdej szanującej się restauracji lub przy posiłku w każdym, hiszpańskim domu. W Hiszpanii praktycznie do każdego posiłku jest serwowane wino, nie jest ten trunek traktowany jako napój wyskokowy, chcieliśmy to podkreślić. Poniżej przedstawiamy kilka użytecznych informacji o hiszpańskich trunkach i napojach chłodzących również.
Hiszpańska Sangria |
Hiszpańskie piwo |
Zrozumieć hiszpańskie wina
Klasyfikacja win w Hiszpanii i informacje jak dzieli się wina hiszpańskie. Dowiedz się więcej o hiszpańskich regionach produkujących najlepsze, hiszpańskie wina. Nie znasz się na winach? Zasięgnij informacji o rodzajach wina, klasyfikacji wina w Hiszpanii i najlepszych gatunkach hiszpańskiego wina. Co należy wiedzieć, przed wyborem hiszpańskiego wina, zarówno w sklepie w Polsce, jak również na miejscu w Hiszpanii.
Hiszpańskie regiony wina
Podział win hiszpańskich na regiony i pochodzenie wina. Dowiedz się więcej jak dzieli się Hiszpania, na poszczególne regiony uprawy i produkcji wina. Region La Rioja, Navarra, Ribera del Duero, Rueda i inne hiszpańskie regiony, specjalizujące się w hodowli i produkcji wina.
Hiszpańskie piwa
Przebywając w Hiszpanii na wakacjach lub wczasach, szczególnie w okresie letnim, z pewnością, przy wysokich temperaturach i upalnym słońcu Hiszpanii, będziemy mieli ochotę na zimne piwo z beczki lub piwo z butelki. Lane piwo w Hiszpanii, typu lager, jest dość dobre, choć czasami droższe od wina. Inne piwa sprzedaje się w butelkach o pojemności 300ml (botellines) lub z beczki, mniej więcej w podobnej cenie.
"Cana" (czytaj "kania") to mała szklanka napoju, "cana doble" (czytaj "kania doble") to większa szklanka, z kolei "un tubo" (podłużna szklanka) to około ćwierć litra piwa. Największa pojemność to "un tanke" (czytaj "un tanke") to duży kufel piwa.
Jeżeli jesteś przyzwyczajony do polskiero "rozmiaru" szklanki do piwa, koniecznie zamawiaj w Hiszpanii "un tanke".
Najbardziej popularne marki hiszpańskiego piwa, dostępne do kupienia w każdym sklepie i restauracji w Hiszpanii, to piwa: Mahou, Cruz Campo, San Miguel, Estrella, Estrella Damn i Victoria. Aczkolwiek w każdym regionie Hiszpanii, dostępne są lokalne odmiany i marki piwa, również świetnej jakości, jak na przykład w Galicji: Estrella lub Alhambra. Mając ochotę na piwo z lemoniadą, sokiem lub np. spritem, należy zapytać o: "clara".
Hiszpańska Sangria
Chyba jeden z najbardziej typowych trunków hiszpańskich, znanych na całym świecie. Orzeźwiająca, choć często zdradliwie mocna sangria, to właściwie poncz, wyprodukowany z wina i owoców, podawany podczas fiest i w barach dla turystów. Napój podawany jest z reguły w dzbankach litrowych z dodatkiem kawałków owoców, takich jak pomarańcze, cytryny, jabłka.
Istnieją również inne odmiany tego napoju. I tak np. w Katalonii mamy trunek o nazwie "Sangria de cava". "Tinto de verano" to podobna kombinacja czerwonego wina z wodą sodową lub lemoniadą. Spotyka się także "tinto de verano con naranja "(czerwone wino z oranżadą) lub "tinto de verano con limon" (czerwone wino z cytrynową fantą). W ostatnich latach wszystkie powyższe trunki są do kupienia w odmianach "supermarketowych" w butelkach lub kartonikach litrowych . Dostaniemy je w takich supermarketach jak Carrefour lub El Campo w każdym zakątku Hiszpanii i Wysp Kanaryjskich.
Aby spróbować prawdziwej, hiszpańskiej sangrii, sugerujemy odwiedzenie dobrej restauracji w Hiszpanii, nie takiej dla turystów na promenadzie, a takiej poleconej przez mieszkających w Hiszpanii. W dobrych, hiszpańskich restauracjach zwykle serwują wyśmienitą sangrię.
Kawa w Hiszpanii
Kawę w Hiszpanii podaje się na kilka sposobów, aczkolwiek sposób podawania jej, różni się również w zależności od regionu Hiszpanii. Najpopularniejsze rodzaje kawy w Hiszpanii to: cafe con leche (kawa z mlekiem), cafe cortado (kawa z kapką mleka), cafe solo (rodzaj expresso) i cafe americano (czarna kawa).
Mocne alkohole w Hiszpanii
Wielu Hiszpanów nawet przy śniadaniu pije kawę z kieliszkiem koniaku. Szczególnie jest to charakterystyczne dla starszego pokolenia Hiszpanów. Podczas pobytu w Hiszpanii, w barze, ranna porą, dostrzerzesz staruszka, pijącego koniak i ranną kawę....
Sherry w hiszpanii. Tradycyjnym winem, pochodzącym z Andaluzji jest sherry, czyli Vino de Jerez, które to określenie, odnosi się do win, produkowanych na przypominającym trójkąt obszarze, na zachód od miasta Jerez de la Frontera w Andaluzji (patrz link powyżej). Hiszpańskie sherry, podaje się schłodzone lub w temperaturze bodegi (bodega - to miejsce podziemne do przechowywania wina, taka piwnica, do przechowywania win). Fino (hiszpańska nazwa wytrawnego sherry), pasuje doskonale do hiszpańskich tapas i jak wszystko w Hiszpanii, ma dużo odmian.
Sherry dzielimy na "fino" czyli "jerez seco" (wytrawne), "amontillado" (półwytrawne) i "oloroso", czyli "jerez dulce" (słodkie). Przy zamawianiu tego trunku w barze lub restauracji, właśnie tych określeń należy używać.
"Manzanilla" produkowana w nadmorskiej miejscowości Sanlucar de Barrameda, to także sherry. Dzięki umiejscowieniu winnicy w bliskiej odległości od morza, trunek ten ma delikatny, słonawy posmak.
Podobna jest "montilla", świetne wino wytrawne podobne do sherry, pochodzące z prowincji Cordoba (Kordowa). Główna różnica, pomiędzy różnymi "finos", polega na tym, że podczas wytwarzania, nie dodaje się żadnego innego alkoholu, dzięki czemu "cordobeses" (mieszkańcy Cordoby) mogą twierdzić, że ich produkt jest najbardziej naturalny w Hiszpanii.
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.