Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Tapas w Hiszpanii

Hiszpańskie tapas. Co to są tapas w Hiszpanii? Gdzie znaleźć tapas bary w Hiszpanii? Wiele osób, odwiedzających Hiszpanię po raz pierwszy i stykając się z tą niezwykłą dla nas południowoeuropejską kulturą, zadaje nam to pytanie.
Tapas to zwykle mała przekąska, podana na małym talerzyku lub półmisku, składająca się z mięsa, ryby, czasami kromeczki chleba z jakimś dodatkiem, czasami jest mała kanapka z ośmiornicą lub pasztetem. Tapas może być daniem samym w sobie. Spożywając pięć lub więcej tap (a to w hiszpańskich restauracjach, norma) tworzy się nam już "spory" posiłek.

Tapas w Hiszpanii są jadane dzień i w nocy. Tapas są dostępne praktycznie w każdym barze i restauracji. Ale uwaga, prawdziwe, szanujące się restauracje lub tapas bary, to wykwintne lokale gastronomiczne ze świetnym jedzeniem. Odwiedzając Hiszpanię, koniecznie musisz spróbować tapas.
Te małe, hiszpańskie posiłki, dorobiły się nawet własnego czasownika w języku hiszpańskim, określającego czynność jedzenia tapas. Hiszpanie nazywają to "tapear" czyli jeść tapas.

Jeżeli będziesz miał hiszpańskich przyjaciół  w Hiszpanii z pewnością zabiorą Cię na "rundę" tapas, do okolicznych barów, które na pewno dobrze znają. To sposób spędzania czasu w gronie przyjaciół i rodziny. Tapas różnią się w zależności od regionu Hiszpanii. W północnej Hiszpanii, tapas określa się trochę inną nazwą, a mianowicie są to "pinchos", to też tapas, tylko w niektórych wypadkach, bardziej wykwintnie podane i przygotowane. Składają się z większej ilości składników, często są z owocami morza. Hiszpańska Galicja specjalizuje się w fantastycznych pinchos, także Kantabria, Asturia i Kraj Basków.

Z czego robi się tapas

Do najczęstszych składników na tapas, używa się szynki jamon serrano. To rodzaj suszonej szynki parmeńskiej, o której dokładnie napiszemy w innym rozdziale naszego kulinarnego przewodnika po Hiszpanii. Kolejnym składnikiem do tapas jest chorizo, to rodzaj tłustej, czasami pikantnej, hiszpańskiej kiełbasy, również używanej do najprzeróżniejszych hiszpańskich potraw i przepisów kulinarnych. Do najpopularniejszych tapas; numer jeden w każdej kafeterii i restauracji, nawet tej podrzędnej; to tapa o nazwie ensaladilla rusa, czyli zwykła sałatka ruska, dalej tapa zwana tortilla. A te dzielą się na tortilla fracesa i zwykła tortilla. To po prostu omlet z ziemniaków czasami z cebulą i dodatkim przypraw. Do tego powinniśmy dostać porcję chleba/pieczywa.

Niektóre bary, cafeterie i restauracje w Hiszpanii specjalizują się w bocadillos, czyli dużych kanapek. Bocadillo to pożywna, duża kanapka z francuskiego pieczywa, przygotowana z dowolnym nadzieniem. Smażona wieprzowina, tortilla, jajecznica, chorizo, itp. Chcąc kupić bocadillo na wynos w restauracji, należy poprosić kelnera lub barmankę "para llevar", czyli "na wynos".

Przy zamawianiu bocadillo trzeba pamiętać aby nie powiedzieć sandwich, bo otrzyma się wtedy kanapkę z białego chleba tostowego, często z szynką i serem, oraz dużą ilością majonezu. To hiszpański sandwich. Na deser w Hiszpanii, proponuje się zwykle świeże owoce lub tartę czy ciasta. Crema Catalana to deser bardzo popularny w każdym regionie Hiszpanii, także suflet de limon (rodzaj kwaśnego ciasta z sokiem z cytryny). Po deserze czas na kawę i papierosa.

W Hiszpanii podaje się je w kilku postaciach: cafe con leche, czyli kawa z mlekiem, cafe americano (tylko na południu Hiszpanii, na północy Hiszpanii nie znają ekspresji cafe americano) mocna kawa z ekspresu najbardzie przypominająca polską tzw. "biurówę" (słowo z czasów komuny w Polsce). Kolejny rodzaj kawy w Hiszpanii to cafe solo (czyli shot of coffe, rodzaj expresso, mocna, mała czarna). Kolejny rodzaj kawy to cafe cortado, czyli kawa lekko ścięta mlekiem, oraz cafe bon-bon, czyli kawa ze skondensowanym, słodkim mlekiem, dla łasuchów.

BARY-TAPAS-HISZPANIA
Typowy bar tapas w Madrycie
  PRZYSTAWKI-HISZPANSKIE-TAPAS
Hiszpańskie tapas...

Tapas to nie tylko zwykłe jedzenie i spożywanie posiłku, ale w hiszpańskiej kulturze to sposób na spędzanie czasu ze znajomymi lub rodziną, czas wspólnej konwersacji i "socjalizowania się" z innymi. Tego, czego w Polsce bardzo brakuje, gdzie ludzie, bardzo mało ze sobą rozmawiają. Grupa przyjaciół na tapas, to w Hiszpanii, konwersacja, żarty, wymiana poglądów i generalnie, miły sposób spędzania czasu z przyjaciółmi. Do tapas, zwykle Hiszpanie zamawiają piwo (małe piwo, czyli cana) czasami jest to wino lub coca cola.

Nie daj się zwieść małym rozmiarom tapas, podczas zamawiania ich w restauracji, po spożyciu kilku tapas, wierzcie nam, będziecie pełni...w dobrej restauracji oczywiście...
Hiszpanie jadają bardzo późno, może to być lekkim szokiem dla turystów z Polski. Najczęściej w lokalach podaje się posiłki od około 13.00 do 16.00 i od 20.00 do północy, a nawet o wiele później. Latem, nie jest dziwne, rozpoczynanie posiłków przez Hiszpanów, przed 24.00.

Gdzie znaleźć tapas w Hiszpanii

Jeżeli wybierasz się na wycieczkę do Hiszpanii, Madrytu, Sewilli lub Barcelony, jak również na dłuższe wczasy z rodziną do Hiszpanii, np. na Costa Brava, nie będzie większym problemem znaleźć tapas. Zwykle są to tapas bary, czyli lokale gastronomiczne, specjalizujące się tylko w tapas. Większość szanujących się restauracji w Hiszpanii, również serwuje tapas przy barze, zwykle znajdują się za szklaną, podłużną gablotą na barze. Wystarczy tylko popatrzeć, wybrać, lub pokazać palcem, a barman lub kerner, poda nam tapę na małym talerzyku. Rzadko podane są ceny tapas w restauracji, w Hiszpanii. Czasami ceny są w karcie, czasami nie. Ale na żądanie, kelner powinien przynieść nam "lista de precios" (listę cen).

Praktycznie we wszystkich miastach Hiszpanii, na Wyspach Kanaryjskich i Balearach, znajdziesz tapas bary i restauracje sprzedające tapas. W zależności od regionu Hiszpanii, rodzaje tapas będą się bardzo różniły, raz będa to owoce morza, raz pieczywo z dodatkami, czasami wędlina, kurczak lub kalmary.
Również nowo powstałe restauracje hiszpańskie w Polsce, serwują tapas, aczkolwiek różnią się one od oryginalnych hiszpańskich dań, ponieważ i składniki na takie tapas, są zwykle mrożone i niezbyt świeże. Na prawdziwe tapas trzeba się wybrać tylko do Hiszpanii i do lokalu, który ktoś nam zarekomenduje, najlepiej osoba, mieszkająca na stałe w Hiszpanii lub nasz przyjaciel Hiszpan.

Z naszych informacji wynika, iż pojawiły się bary tapas w Krakowie, Katowicach, w Warszawie i Wrocławiu. Duże miasta w Polsce, mają już restauracje hiszpańskie, np. w Poznaniu, Gdańsku i Łodzi. Nie są to może, aż tak bardzo "oryginalne" hiszpańskie restauracje, ale choć trochę warto jest doświadczyć hiszpańskiej kultury kulinarnej, przed np. wycieczką do Barcelony lub przed zwiedzaniem Madrytu.

Jak zamówić tapas?

Z naszego doświadczenia i obserwowania Hiszpanów w Hiszpanii, tapas zwykle jada się w grupach, z przyjaciółmi lub z bliska i daleką rodziną. Wyjście na tapas to świetny pretekst do rozmowy, napicia się dobrego wina i siadania przy barze. Czasami warto jest zamówić kilka tapas i stworzyć z tego porządny, hiszpański posiłek, jak robią to Hiszpanie. Typowe tapas bary po wejściu "porażą" Cię ilością tapas, ich kolorami i zapachem. Czasami jest ich kilkaset na barze lub witrynie.

Trudno się czasami zdecydować od czego zacząć. Jeżeli chcesz poznać hiszpańską gastronomię koniecznie odwiedź tapas bar w Barcelonie lub Madrycie. Ale nie daj się zwieść turystycznym promenadom i miejscami dla turystów. Tego rodzaju lokale, oferują tapas dla turystów. Nędzne wersje prawdziwych, hiszpańskich tapas. Najlepiej zapytać się lokalnego mieszkańca lub kogoś kto zna dobrze okolicę.

TAPAS-RESTAURACJE-CENY
Sprawdź ceny tapas

Hiszpanie uwielbiają wychodzić na tapas i tapear, czasami trwa to kilka godzin. Lepiej sobie dobrze zaplanować czas podczas takiego wyjścia na tapas z Hiszpanami. Nie wspominając o dobrej znajomości języka hiszpańskiego, aby nie nudzić się zbytnio podczas konwersacji...

Klasyczne tapas

Poniżej, podajemy te absolutnie "obowiązkowe" tapas, które musisz spróbować podczas pobytu w Hiszpanii. Są to także "obowiązkowe" dania w każdym tapas barze w Hiszpanii, jak również w każdej, większej hiszpańskiej restauracji. Sprawdź, polub, pokochaj i wróć do Hiszpanii po więcej...

  • patatas bravas - ziemniaki w ostrym, czosnkowym sosie lub kremowym sosie
  • tortilla - hiszpański omlet z ziemniaków, czasami z cebulą
  • croquetas - hiszpańskie krokiety, opiekane w panierce, z nadzieniem z kurczaka, ryby, lub sera
  • jamon serrano - rodzaj suchej szynki parmeńskiej
  • queso manchego - hiszpański ser manchego
  • paella - hiszpańskie danie na bazie ryżu, też podawane jako tapas
  • chorizo - pikantna, hiszpańska kiełbasa
  • crema catalana - rodzaj hiszpańskiego deseru, przypominajacego budyń


Inne rodzaje tapas w Hiszpanii

aceitunas/oliwki,  habas con jamon/bób z szynką
albondigas/pulpeciki (kulki mięsne),  higado/wątróbka
anchoas/sardele, huevo cocido/jaja na twardo
berberechos/sercaki (mięczaki),  jamon serrano/szynka
boquerones/świeże sardele, mejillones/małże
cabrillas/duże ślimaki, navajas/rodzaj mięczaków
calamares/kałamarnice, patatas alioli/ziemniaki w majonezie
callos/ flaki, patatas bravas/ziemniaki pikantne
caracoles/ślimaki, pimientos/papryka
carne en salsa/mięso z sosem pomid. pincho moruno/kebab
champinones/pieczarki, podsmażane pulpo/ośmiornica
chocos/mątwa smażona,  rinones al Jerez/cynadry w sherry
chorizo/pikantna kiełbasa, salchicha/kiełbasa
cocido/rodzaj gulaszu, sepia/mątwa
empanadilla/paszteciki mięsne, tortilla espanola/omlet z ziemniakami
ensaladilla rusa/sałatka rosyjska,  tortilla francesa/zwykły omlet
escalibada/sałatka z bakłażana, chuletas/kotlety
garbanzos/ciecierzyca, carne de buey/wołowina
gambas/krewetki, cordero/mięso z jagnięcia
habas/bób, hamburguesa/hamburger

Gastronomia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska
Dowiedz się więcej o hiszpańskiej kuchni z naszego przewodnika kulinarnego po Hiszpanii. Poznaj rodzaje restauracji w Hiszpanii, główne dania i potrawy serwowane na hiszpańskim stole. Co warto spróbować będąc na wakacjach w Hiszpanii lub podczas kilkudniowej wycieczki do Madrytu lub Barcelony.

Hiszpańskie alkohole
Dowiedz się, czego się napić, wybierając się na wycieczkę lub wczasy do Hiszpanii. Hiszpańskie wina, hiszpańskie alkohole, koniaki, piwa, szampany, etc. Także napoje bezalkoholowe w Hiszpanii, oraz najbardziej "hiszpańska" sangria. Alkohol w Hiszpanii.

Wina hiszpańskie
Dowiedz się więcej o hiszpańskich winach. Sposobie ich kwalifikacji, regionach produkcji i sposobu podawania. Garść przydatnych informacji dla osób, mających ochotę na lampkę hiszpańskiego wina, podczas wycieczki do Madrytu lub Barcelony. Podstawowe informacje o hiszpańskim winie.

Szynka hiszpańska jamon
Tutaj wszystko o hiszpańskiej szynce. Jesteś pierwszy raz w Hiszpanii? W supermarkecie dostrzegłeś i poczułeś wiszące świnskie udźce? To najwspanialszy produkt kulinarny w Hiszpanii. Jamon (czytaj "hamon"). W tym rozdziale historia jamonu, jak powstaje jamon i dosłownie wszystko o jamonach w Hiszpanii. Zapraszamy do lektury.

W większości hiszpańskich restauracji, można zamówić porcje większą niż zwykłe tapas, są to tzw. raciones, zwykle racion jest dwa razy większa od zwykłej tapas (w zależności od hojności kelnera lub barmanki za barem...). Cena oczywiście jest odpowiednio wyższa za tego rodzaju przekąskę.

Każda, lepsza restauracja, powinna zawsze posiadać wybór tapas dla klienta (przynajmniej podstawowe tapas, o których pisaliśmy powyżej). Zwykle są one dostępne cały dzień lub w godzinach otwarcia restauracji. Zwykle nie siada się przy stole, aby spożywać tapas, większość Hiszpanów siada przy barze. Wtedy nawiązuje się konwersację z barmanem lub kelnerką, wymienia się doświadczenia i plotkuje się na temat sąsiada...

FOTO-TAPAS
Wariacje tapas na talerzu

To bardzo hiszpański sposób bycia i zachowania, restauracje i bary nie tylko traktuje się jako miejsce do spożywania posiłków, ale miejsce, gdzie przychodzi się  "pogadać" poplotkować i pomówić o mniej ważnych rzeczach. Ale i również hiszpańscy ludzie biznesu i poważni obywatele, siadają na tapas i omawiają niezwykle ważne i ważkie w danym momencie, sprawy zawodowe.

Do tego, proszę dołóż jeszcze głośno grający telewizor (zwykle na cały regulator) i masz obraz typowej, hiszpańskiej restauracji lub tapas baru, gdzieś w Madrycie, może Barcelonie, a może w dalekiej Andaluzji, czy na Costa de la Luz na granicy z daleką Portugalią....

Hotel El Churra Murcia
Hotel El Churra Murcia
Murcia Region / Murcia
Hotel Xauen Jaen
Hotel Xauen Jaen
Andaluzja / Jaén
Penthouse BAHIA DE MARBELLA
Penthouse BAHIA DE MARBELLA
Costa del Sol / Marbella
Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij