Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Piwo hiszpańskie

Piwa Hiszpańskie. Bardzo prawdopodobne, że wybraliście urlop w Hiszpanii głównie ze względu na przepiękną pogodę panującą na południowym wybrzeżu, na przykład na Costa Calida, Costa Del Sol, Costa Dorada czy Costa Brava, albo na jednej z gorących wysepek archipelagu Wysp Kanaryjskich lub Balearów.

Jeśli już tu będziecie to na pewno będziecie mieli niejedną okazję do smakowania tutejszych potraw i trunków. Oczywiście, odpoczywając na wakacjach w formie all inclusive, wszystko poza pogodą, macie wliczone w cenę, pogoda sama z siebie potrafi zachwycać. Wszystko pozostałe, w opcji all inclusive, to mniej zmartwień, nie tylko o wypoczynek i rekreację, ale również posiłki i napoje.

Nie zawsze jednak hotelowe wyżywienie w opcji all inclusive będzie pokazywało prawdziwą kuchnię hiszpańską, ponieważ zazwyczaj przeważ w nim menu ogólnej kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli nie poszczęściło się Wam i nie macie okazji próbować prawdziwej hiszpańskiej kuchni, będziecie musieli poszukać jej wychodząc z hotelu.

Nie zawsze w hotelowym menu, uda Wam się upolować takie specjały jak Jamón serrano, soloną szynkę suszoną, Gambas a la plancha, danie ze smażonych krewetek, Tortilla a la espanola, popularny hiszpański omlet z różnymi dodatkami, czy też Mejillones a la marinera, danie z gotowanych małży.

NIE-MA-JAK-ZIMNE-PIWO-NA-PLAŻY-W-HISZPANII

Hiszpańskie trunki

Trochę inaczej sprawy mają się z hiszpańskimi trunkami, na których spróbowanie macie szansę również w hotelach. Gdziekolwiek będziecie na pewno będziecie próbować hiszpańskich napojów i alkoholi. Są tu serwowane oczywiście lokalne wina, sangria, tradycyjny napój alkoholowy na bazie wina, z dodatkiem owoców, soków, lodu i innych wzmacniaczy smakowych. Równie dobrze będziecie mogli próbować jerez, czyli hiszpańskiego wzmocnionego wino, określanego jako hiszpańska odmiana sherry. Niewiele osób jednak kojarzy Hiszpanię z piwem, którego również będziecie mogli spróbować, będąc na Półwyspie Iberyjskim.

Większość piw w Hiszpanii jest butelkowana, choć faktycznie da się znaleźć piwo beczkowane. Hiszpańskie piwo to cerveza, znaleźć możecie również piwo bezalkoholowe pod nazwą cerveza sin alkohol. Piwo może okazać się doskonałym, schłodzonym trunkiem niskoalkoholowym, które można pić przy tak wysokich temperaturach. Piwa są w bardzo różnych cenach, przykładowo lane typu lager bywają droższe od wina, piwa butelkowe, najczęściej sprzedawane w butelkach o pojemności 330 mililitrów, są w podobnej cenie co wino.

Historia hiszpańskiego piwa

Dzieje piwa w Hiszpanii, wbrew pozorom, sięgają bardzo dawnych czasów. Już Iberowie, ludy zamieszkujące Półwysep Iberyjski około V wieku przed naszą erą, zajmowali się produkowaniem sfermentowanego napój na zbożu. Oryginalnie napój taki nazywano „caelia”. Samo pochodzenie złotego trunku w Hiszpanii jest trochę dyskusyjne, ale to właśnie historycy, którzy skupiają się na zwyczajach żywieniowych, uważają że piwo pojawiło się na terytorium Hiszpanii około piątego stulecia przed naszą erą.

Trzeba przyznać, że w czasach średniowiecza piwo było dość popularne na terenach Hiszpanii. Celtowie przywozili również swój napój będący odpowiednikiem piwa. Piwne tradycje przetrwały również panowanie Wizygotów i sytuacja taka miała miejsce do najazdu Maurów na Półwysep Iberyjski.

Oficjalnie jednak tradycja picia i produkowania piwa przyszła z Europy Północnej, do czego przyczynili się Filip I Kastylijski i Karol V Habsburg. W 1517 roku siedemnastoletni, jeszcze wtedy Karol I poznał smaki flamandzkiego piwa, które sprowadził na południe. Było to piwo lager, czyli z dolnej fermentacji. W XVII wieku rozpoczęto drobną produkcję piwa w Hiszpanii, zaś w XVIII wieku rozpoczęto eksport piwa za ocean, do hiszpańskich kolonii, mimo wszystko nadal było to robione na niewielką skalę.

Rozwój przemysłowej produkcji piwa datowany jest na XIX wiek. Wówczas już notowano wysokie spożycie złotego napoju w miesiącach letnich, szczególnie wśród klasy robotniczej. Natomiast pierwsze browarnie w Hiszpanii powstały w okolicach portów, w takich miastach jak Santander w 1783 roku, oraz Barcelona w 1864 roku. Początkowo chmiel był importowany. Dopiero w XIX wieku Ludwik Pasteur, francuski chemik i mikrobiolog, poświęcając się tworzeniu jednej ze swoich prac, oddał się czynnie badaniom procesów fermentacji i opracował proces pasteryzacji, czyli konserwację pożywienia poprzez obróbkę termiczną. Pasteryzacja ma na celu wydłużenie żywotności produktu i bez problemów proces ten zostaje wykorzystany przy produkcji zarówno wina jak i piwa.

Początki XX wieku przyniosły zmiany w produkcji piwa i rozpoczęła się już jego produkcja na dużo większą skalę, w samym Madrycie powstały cztery browary, El Aquila, El Laurel de Baco, Hijos de Casimro Mahou i Santa Barbara. W Galicji utworzono Estrella Galicia. Niektóre z marek powstających na początku XX wieku istnieją do dzisiaj i kuszą smakiem swojego złotego piwa nie tylko Hiszpanów, ale również turystów.

SPOŻYCIE-PIWA-W-HISZPANII

Piwo w liczbach

Aktualnie przeciętne spożycie piwa w Hiszpanii, na jednego Hiszpana to około 50 litrów rocznie, wydaje się to być bardzo duża liczbą, ale w porównaniu w Polsce wypija się go około 85 litrów. Jednak z roku na rok spożycie piwa przez Hiszpanów systematycznie spada, w tym roku prognozuje się, że statystyczny Hiszpan wypije 44,84 litrów piwa, przy prognozie dla Polaka 103,44 litra.

Dane te opracowała organizacja The Brewers of Europe. Co ciekawsze, według tych samych danych, produkcja piwa w 2009 roku w Hiszpanii wyniosła około 33 tysiące hektolitrów piwa i co roku ta liczba rośnie, w 2014 roku prognozuje się wyprodukowanie prawie 36 tysięcy hektolitrów hiszpańskiego piwa. Dla porównania, w Polsce ta liczba w 2009 wyniosła prawie 36 tysięcy hektolitrów, w 2014 prognozuje się 45 tysięcy. Dla jeszcze lepszego porównania, roczna produkcja wina w Hiszpanii wynosi 33, ale miliony hektolitrów.

W 2011 roku w Hiszpanii było sześć głównych browarów i około siedemdziesięciu mniejszych. Główne browary to Damm, Grupo Mahou-San Miguel, Heineken Espana, Compania Cerveceria de Canaris, Hijos de Rivera I La Zaragozana.

Trochę o piwie

Jeśli zamówicie lane piwo, podawane jest one w zmrożonych szklankach i szklaneczkach, dzięki czemu złocisty płyn dłużej ma odpowiednio niską temperaturę. Małe piwo, po hiszpańsku „cana”, z reguły jest to stylowa szklaneczka na nóżce o pojemności około 150 - 200 mililitrów, natomiast „cana doble” to podwójna szklaneczka. „Quinto” to natomiast buteleczka około 200 mililitrów. Wielkość odpowiadająca polskim kuflom piwa, to „un tanke”, ale nadal nie jest to fizycznie kufel jaki znamy.

Największe o co możecie poprosić to dzbanek piwa, czyli „jarra”. Nie ma tu butelek pół litrowych, ani w knajpkach, nie znajdziecie takich kufli jak znamy w Polsce.
Jeśli lubicie piwo z sokiem, być może warto najpierw spróbować piwo samo w sobie, poznać jego smak bez słodkich dodatków. Jak już zdecydujecie się na sok, musicie o niego wyraźnie poprosić. Jeśli poprosicie o „cana clara”, dostaniecie piwo z sokiem, „cana lemon”, piwo z sokiem z cytryny.

Najpopularniejsze piwa w Hiszpanii

Jeśli mielibyśmy pokusić się o przedstawienie dziesięciu najpopularniejszych piw w Hiszpanii, prawdopodobnie należało by wymienić Mahou, Cruz Campo, Estrella, Estrella Damn, Victoria, Voll Damm, San Miguel, Xibeca, a także takie lokalne piwa jak Estrella Galicia, Alhambra, które są równie świetne. Oczywiście można wymieniać dalej, Estrella Levante, Aguila Amstel, Ambar, Mezquita, Dorada, Moritz, Gallaecia, Surena czy Alcazar. Są to jednak mniej popularne piwa od tych wymienionych jako pierwsze.

Aby poznać smak najlepszych piw Hiszpanii, trzeba ich po prostu spróbować. Często nie sposób ich opisać słowami, szczególnie, że o gustach smakowych się nie dyskutuje. Warto pokusić się o choćby krótki opis kilku popularnych piw z Hiszpanii.

Tak więc piwo Estrella Damn, to piwo warzone przez browar Damm w Barcelonie. Warzone ono jest ze słodu, chmielu, drożdży i ryżu. Piwo jest ważone od 1876 roku, ma ono barwę jasno złocistą i ma 5,4 procent alkoholu. Ten sam browar warzy Voll Damm, ciemne piwo marcowe, warzone metodą dolnej fermentacji od 1953 roku. Piwo ma zawartość 7,2 procenta alkoholu. Przedrostek Voll został tutaj dodany specjalnie, aby podkreślić wyrazistość smaku, przypominające niemieckie piwa. W Barcelonie również warzone jest piwo Xibeca, o niskiej zawartości alkoholu, bo 4,6 procenta. Co ciekawsze, piwo sprzedawane jest w litrowych butelkach.

Jednym z lokalnych marek jest Alhambra, piwo warzone przez browar Grupo Mahou – San Miguel od 1925 roku. Flagowym Alhambra jest Premium Lager, lekko gorzkie o 4,6 procenta zawartości alkoholu. Innym piwem jest Alhambra Negra, ciemne piwo, o kolorze czerwonawym, w którego smaku da się wyczuć nutkę lukrecji, kawy a nawet karmelu. Alhambra Negra ma 5,4 procent alkoholu. Z orzeźwiających ciekawostek marki Alhambra warto choćby na chwilę pomyśleć o Shandy Alhambra, to lekkie piwo typu Premium Lager, ale o smaku cytryny. Innym owocowym piwem jest Alhambra Sin, jasne piwo bezalkoholowe.

SAN-MIGUEL-PUSZKA-PIWA

Trunki i potrawy do piwa w Hiszpanii

Jeśli będziecie w Hiszpanii, na pewno spróbujecie lokalnych dań, które swoim smakiem podbiją Wasze gusta. Pamiętajcie jednak, że jeśli sięgacie po napoje alkoholowe, to od 2002 roku w Hiszpanii obowiązuje zakaz spożywania napojów alkoholowych w miejscach publicznych, nie licząc oczywiście knajpek, restauracji czy przyhotelowych stref, w których właściciel wyznaczył miejsca, w których alkohol można spożywać. Alkohol na ulicach czy plażach nie jest dozwolony. Miejscowe władze często przymykają oko na publiczne spożywanie alkoholu w kurortach czy zagłębiach imprezowych.

Zakaz jest również często łamany podczas różnych fiest. Zakaz jest jednak zakazem i warto o tym pamiętać, zanim zaczniemy sprzeczać się o mandat z hiszpańskim policjantem.
Wracając do restauracji, czy knajpek, trzeba jednak zauważyć, że mimo tego wszystkiego, pięknych, mrożonych szklaneczek, „cana clara”, „cana lemon” i całej tej oprawy, Hiszpania nie jest krajem koneserów piwa. W wielu wypadkach częściej będą Wam proponowane hiszpańskie wino, orzeźwiająca sangria, będąca często mieszanką wina musującego Cava z sokiem pomarańczowym, czy południowo zachodnie Jerez, wytrawne, mocniejsze, doskonałe jako aperitif.

Jeśli temperatury powietrza będą cały czas wysokie, a picie orzeźwiającej, ale słodkiej sangrii, trochę Wam się znudzi, sięgnijcie po orzeźwiające, schłodzone cereveza takich marek jak Mahou, Cruz Campo, San Miguel, czy lokalne Estrella Galicia i Alhambra.

Zainteresuje Cię także:
co pić w Hiszpanii na wakacjach lub podczas pobytu w Hiszpanii | sposoby podawania kawy w Hiszpanii | wino hiszpańskie | kuchnia hiszpańska |

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij