0034 966 444 615 | |
wynajem@ibermaxx.pl | |
12080525 ibermaxx |
Doskonały, lekko słony smak i niepowtarzalny aromat – to właśnie fenomen popularności oliwek. Na świecie produkowanych jest rocznie 1 700 000 ton oliwek, głównie w krajach ulokowanych w basenie Morza Śródziemnego (głównie Hiszpanii, Grecji, Syrii i Turcji). Prawie pół miliona oliwek rocznie zbieranych jest w Hiszpanii – to około 30% światowego udziału w produkcji oliwek. W 1976 roku Hiszpania znalazła się na pierwszym miejscu na świecie, wytwarzając 432 ton oliwek. W Hiszpanii najbardziej popularne są zbiory oliwek zielonych (stanowią one 60% wszystkich zbiorów). Oliwki czarne, czyli najogólniej mówiąc oliwki zielone znajdujące się w fazie dojrzałej, stanowią 40% całości zbiorów.
Oliwki produkowane są głównie dla rynków zagranicznych – 60% oliwek trafia do krajów na całym świecie. Hiszpania eksportuje oliwki głównie do krajów Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i Kanady. Mniejsze ilości trafią do krajów Europy Wschodniej. Popularność hiszpańskich oliwek tkwi nie tylko w ich smaku i jakości upraw, ale również w zastosowaniu nowoczesnych technologii oraz długoletniej tradycji.
Początki uprawy oliwek datuje się już na tysiące lat przed naszą erą. Ojczyzną oliwek są tereny znajdujące się nad Morzem Śródziemnym. Rosła wtedy dzika oliwka (olea silvestris), która była uprawiana już najprawdopodobniej około 4000 roku przed naszą erą. Obszary, gdzie zajmowano się uprawą oliwek to dzisiejsze tereny Izraelu, Syrii i Libanu. Oliwka była wtedy bardzo cenna i wartościowa dla społeczeństwa.
Hiszpania o oliwkach dowiedziała się za sprawę starożytnych Fenicjan, a następnie Rzymian którzy odkryli możliwości oliwek. Drzewo oliwkowe miało dla nich duże znaczenie, motyw jego liści i gałęzi był wykorzystywany w wielu aspektach, m.in. na monetach. Gałąź oliwna była symbolem pokoju i zwycięstwa.
Gaje oliwne w Hiszpanii znajdują się głównie w południowej części kraju, a także środkowej. Uprawą oliwki trudnią się szczególnie mieszkańcy Andaluzji. Tutaj można podziwiać krajobrazy najpiękniejszych plantacji, które znajdują się na różnych wzgórzach i pagórkach. Najbardziej popularną prowincją w tym rejonie, słynącą z uprawy oliwek, jest Jean. W okolicach miejscowości Jean znajduje się również Muzeum Oliwy w Hacienda La Laguna, gdzie można poznać historię i ciekawostki związane z tradycją uprawy drzew oliwnych.
Oliwka to nic innego jak drzewo z rodziny oliwkowatych (olea), któremu sprzyja klimat umiarkowany. Drzewa te rosną na trzech kontynentach: Azji, Afryce i w Europie, a w Hiszpanii hodowana jest odmiana oliwki europejskiej (olea europaea). Drzewa oliwkowe osiągają niekiedy nawet 20 metrów, a żeby odpowiednio rosły potrzebują terenów dość suchych i ciepłego klimatu. Najlepiej uprawia się oliwki w miejscach, gdzie nie wieje silny wiatr – drzewa mają płytko osadzone korzenie, narażone na uszkodzenia. Nawadnianie drzew oliwkowych musi przebiegać z uwagą i ostrożnością, za pomocą systemu kanalików melioracyjnych. Jeśli drzewka są odpowiednio nawadniane, rodzą obfite plony. Nawadnianie najczęściej przebiega w sposób dość zadziwiający – do każdego drzewa dołącza się cienką rurkę, która co jakiś czas wpuszcza do ziemi wodę w postaci kropel. Ilość dostarczanej wody zależy od pory roku i cech charakterystycznych dla danego drzewka.
Plantacje oliwek w Hiszpanii to ważna gałąź rolnictwa hiszpańskiego
Wyhodowanie drzewa oliwkowego, które będzie rodzić owoce nie należy do zadań najłatwiejszych i najszybszych. Owoce z dopiero zasadzonego drzewka można zbierać dopiero po 5- 10 latach, dlatego też duża część drzewek z gajów oliwnych ma około 50-100 lat, a nawet więcej. Drzewa oliwkowe choć nie dojrzewają zbyt szybko, mogą żyć bardzo długo – nawet 2000 lat.
Drzewa oliwkowe kwitną w maju, a gaje oliwne przybierają wtedy wyglądu śnieżnej krainy. Na drzewach pojawiają się małe, białe kwiatki (esquimo), które prezentują się bajczenie, na plantacjach liczących około 100-200. Oliwki dojrzewają do października, kiedy to osiągają zieloną barwę i można je zebrać. Owoce są delikatne, dlatego zbiera się je najczęściej ręcznie, z dużą ostrożnością. Na czarne oliwki trzeba jeszcze poczekać miesiąc lub dwa, aż całkowicie dojrzeją. Zbierający również muszą wykazać się uwagą, gdyż oliwki czarne są jeszcze bardziej narażone na uszkodzenie, niż zielone.
Oliwki po zbiorach są oczyszczane i najczęściej drylowane, a następnie zalewane roztworami. To właśnie w solankach lub roztworach z oliwy są naturalnie konserwowane. Hiszpańskie oliwki mają swoje odmiany, do głównych z nich należy: Gordal, Blanqueta, Cacereña, Cornicabra, Hojiblanca, Empeltre, Arbequina, Picual, Lechin, Manzanilla oraz Carrasqueña.
W Polsce największą popularnością cieszy się odmiana Manzanilla. To odmiana o dużych owocach, mięsista, okrągła i posiadająca duże walory smakowe. Doskonale sprawdza się jako odmiana stołowa, do sałatek lub jako samodzielna przekąska. Prezentuje się i smakuje wyśmienicie, świeżo i lekko. Pochodzi z okolic Sewilli i używana jest też do produkcji oliwy z oliwek. Zbliżone do tej odmiany są Cacereña oraz Carrasqueña.
Inną smaczną odmianą, którą można dostać w naszym kraju jest Hojiblanca, uprawiana w Kordobie i Maladze. Ma ona mniej intensywny smak niż Manzanilla, jest bardziej delikatna. Jest okrągła i bardzo miękka, o specyficznym smaku i intensywnej zielonej barwie. Doskonale sprawdzi się do dań rybnych oraz sałatek.
Gordal to jedna z najbardziej popularnych odmian oliwek na całym świecie. Ma kształt serca, dlatego najczęściej używa się ją jako odmianę stołową. Jest to również popularna odmiana do faszerowania różnorodnym nadzieniem. Uprawia się ją w Andaluzji.
Najlepsza oliwa z oliwek w Hiszpanii
Oliwki z odmiany Arbequina są mniejsze niż pozostałe odmiany, a także bardziej wytrzymałe na warunki atmosferyczne i bardziej urodzajne. Uprawia się je głównie w prowincjach Tarragona i Lerida. Doskonale nadają się do sałatek czy gazpacho. Wyśmienicie smakują też podawane z daniami poddawanymi obróbce termicznej.
Blanqueta to odmiana oliwek o lekko owalnym kształcie i bledszym kolorem w porównaniu do innych odmian. Jest to odmiana, która nie jest odporna na nagłe zmiany warunków atmosferycznych i przymrozki. Popularna jest szczególnie w Alicante i Walencji. Oliwki odmiany Blanqueta najczęściej wykorzystywane są do produkcji oliwy z oliwek, która jest jedną z najsmaczniejszych.
Lechin to znacząca nazwa odmiany oliwek o białawym odcieniu miąższu. Nazwa nawiązuje do hiszpańskiego leche, czyli mleko. Odmiana ta, podobnie ja Arbequina, jest odporna na różnorodne warunki atmosferyczne i nieurodzajną ziemię. Uprawia się ją w Sewilli, Kordobie, Maladze, prowincji Huelva oraz Kadyks. Oliwki Lechin mają kształt elipsy, a ich smak jest słodki, choć dość monotonny.
Dla miłośników dość ostrych, egzotycznych i wyrazistych smaków uprawiana jest odmiana Cornicabra, popularna w prowincjach Toledo i Ciudad Real. Jej kształt jest asymetryczny i podłużny, a same oliwki zawierają bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Odmiana Picual charakteryzuje się podłużnymi oliwkami i szybkim dojrzewaniem drzewa. Dzięki temu jest też jedną z najpopularniejszych odmian hiszpańskich. Uprawia się ją w słynnej prowincji Jean, Granadzie, Kordobie oraz Ciudad Real. Ma wyrazisty, trochę pikantny smak.
Empeltre to odmiana zbierana jako dojrzała (czarna). W największych ilościach uprawiana jest w prowincji Tarragona i Legrono. Ma migdałowy posmak i doskonale nadaje się jako przekąska dla osób o wrażliwym podniebieniu.
Oliwki dzielą się również na rodzaje, ze względu na swój kolor. Występują oliwki zielone (owoce jeszcze niedojrzałe), czarne (dojrzałe oliwki, najczęściej w kolorze granatowym lub purpurowym), zmieniające kolor (zebrane przed całkowitym dojrzeniem, różowe lub brązowe) oraz faszerowane różnorodnym nadzieniem, najczęściej papryką lub anchois.
O tym, że oliwki są smacznym dodatkiem do potraw, lub samodzielną przekąską, nie trzeba przekonywać nikogo. Jednak warto pamiętać też, że oliwki posiadają wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. To źródło wielu minerałów i niezbędnych pierwiastków takich jak żelazo, potas, fosfor i miedź. Włączenie do diety oliwek wspomaga w walce z migreną i bólami różnego pochodzenia. Oliwki bogate są też w witaminy z grupy B, a także witaminę C i E, zwaną witaminą młodości. Spożywanie oliwek wskazane jest osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu, gdyż zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, tzw. dobre tłuszcze.
Hiszpańskie oliwki najlepsze w Europie
Co więcej, oliwki są lekkostrawne i niskokaloryczne. Są źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się i chronią przed nowotworami. Oliwki z racji swoich właściwości wykorzystywane są też w przemyśle kosmetycznym i chemicznym.
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.