0034 966 444 615 | |
wynajem@ibermaxx.pl | |
12080525 ibermaxx |
Kiedy większość ludzi, myśli o wyborze hiszpańskiego wina z pewnością pierwszym słowem, które padnie podczas rozmowy, na temat hiszpańskiego wina, będzie wino Rioja. To najbardziej znana marka hiszpańskiego wina na świecie i w Polsce. Hiszpania ma jednak o wiele, wiele, więcej do zaoferowania, jeżeli chodzi o wybór i gatunki hiszpańskich win.
Każdy wielbiciel wina, nie tylko hiszpańskiego trunku, znajdzie w Hiszpanii coś dla siebie. Zarówno wykwintny degustator wina, jak i osoba nie znająca się kompletnie na winach, ale mająca ochotę spróbować czegoś bardzo typowo hiszpańskiego.
W naszym przewodniku po hiszpańskim winie i hiszpańskich regionach produkujących wino, przybliżymy Wam odrobinę tematu o hiszpańskich winach, poznasz gatunki hiszpańskiego wina, regiony uprawy wina i najlepsze marki hiszpańskiego wina. Dla koneserów wina z pewnością nie będzie to zbyt dogłębna analiza i fachowy podział, ale dla osób chcących spróbować hiszpańskiego wina na wakacjach w Hiszpanii, czy kupić butelkę hiszpańskiego trunku, pomoże rozjaśnić ten "temat rzeka", jakim jest wino hiszpańskie i hiszpańskie regiony uprawy wina.
Hiszpania ma ogromną tradycję w uprawie winorośli i produkcji wina, 50% całej produkcji wina w Unii Europejskiej, pochodzi wlaśnie z Hiszpanii, ponad połowa wszystkich winnic w Europie, leży właśnie w Hiszpanii. Do wyboru są wina czerwone, białe i wina różowe.
Niektóre, mniej szlachetne wina, są do kupienia w hiszpańskim supermarkecie, za niebywałą cenę 2 lub 3 euro, o czym przekonacie się po przyjeździe na wakacje do Hiszpanii. Supermarkety hiszpańskie jak ¨Mercadona" lub "Carrefour, oferują wina za śmieszną cenę 1 i 1,5 euro!
W tradycyjnych sklepikach z winami w Hiszpanii, wino z beczki jest do kupienia na litry, trzeba tylko przyjść z własnym pojemnikiem na trunek. Mowa tu oczywiście o tanich, nie szlachetnych winach, ale równie dobrych do prostego posiłku, czy niewyszukanej kolacji.
Generalnie, wino w Hiszpanii nie jest drogie w stosunku do jakości jakie nam oferuje. Za kilka euro możemy napić się "przyzwoitego" wina w Hiszpanii.
Wino Rioja z winnic w okolicach miasta Logroño jest najbardziej znanym hiszpańskim winem. Rioja jest dostępna w każdym hiszpańskim sklepie i supermarkecie. Również w większości supermarketow w Europie, dostaniemy bez problemu hiszpańską Rioje.
Kolejne hiszpańskie wina to Barbarena, Cune, Marques de Caceres i La Rioja Alta, to także marki których koniecznie należy spróbować. Najlepszymi hiszpańskimi winami, są wina pochodzące z Ribera del Duero w regionie Castilla Leon. Są to najdroższe gatunki wina w Hiszpanii, o których będzie mowa w dalszej części przewodnika po hiszpańskich winach.
Kolejne marki w klasyfikacji hiszpańskich win, to Vega Sicilia i dalej świetne czerwone wina Pesquera, Vina Pedrosa, oraz Senorio de Nava.
Warto nie zapominać także o lokalnych, hiszpańskich winach, produkowanych w każdym regionie Hiszpanii (Comunidad Autonomo). Kiedy wybierzesz się do restauracji w Hiszpanii na np. śmiesznie tanie "Menu del Dia" czyli Menu Dnia, do obiadu zamów butelkę wina i "casera" (typowa hiszpańska lemoniada, bardzo tradycyjna). Zmieszaj wino z caserą, otrzymasz wspaniały orzeźwiajacy napój, oraz półprodukt do hiszpańskiej sangrii. Z pewnością, do posiłku otrzymasz nie najgorsze, lokalne wino, charakterystyczne do okolicy i regionu w którym przebywasz na wakacjach lub mieszkasz. To wielki urok Hiszpanii i możliwość skosztowania lokalnego wina.
Nie trzeba wydać fortuny, aby spróbować "przyzwoitego", hiszpańskiego wina. Oczywiście, wybierając się na wykwintną kolację warto zamówić coś lepszego i zakosztować czegoś z "wyższej półki" i docenić wino, to co Hiszpania ma najlepszego do zaoferowania, oprócz pięknych plaż, wspaniałych krajobrazów i przyjaznych ludzi.
Do najlepszych hiszpańskich regionalnych win, możemy zaliczyć: region Navarra i bodegi Chivite, Palacio de la Vega, dalej w Katalonii: Raimat, Bach, Caus Lubis, oraz Alvaro Palacios. Ten region produkuje także hiszpańską cava, o której nie pisaliśmy w naszym przewodniku po hiszpańskich winach. Cava to trunek, podobny do szampana, gazowany, lekko słodki i kwaśny. Hiszpania słynna jest z produkcji dobrej Cava. Do najlepszych gatunków hiszpańskiej Cavy, zaliczamy Marques de Ministrol i Codorniu.
Północne regiony Hiszpanii, bardziej chłodne klimatyczne, również produkują wspaniałe, szlachetne wina, wśród nich hiszpańska Galicja i wina Ribero, Fefiñanes, oraz tak ulubione przez wielu koneserów wina w Polsce, wspaniale Albariño. To najbardziej szanowani i znani producenci wina na północy Hiszpanii.
Mapa regionów upraw hiszpańskiego wina
Zobacz na mapie wszystkie regiony w Hiszpanii i Portugalii zajmujące się uprawą i produkcją wina. Ribera del Duero, Rueda, Rioja, Navarra i Penedes. Zaplanuj swoją wycieczkę po hiszpańskich winnicach z pomocą naszej mapki.
Jak wspomnieliśmy powyżej w przewodniku, obiad, lunch lub kolacja w Hiszpanii, nie może się obejść bez wina. Hiszpanie praktycznie do każdego posiłku spożywają wino. Nie traktują wina jako napój alkoholowy, po którym ma zaszumieć w głowie i trudno jest wstać od stołu, a traktują wino, jako napój do dobrego posiłku w kombinacji z dobrą kuchnią, hiszpańskim jamonem, choriso, serem Manchego i dobrym mięsem.
Warto o tym pamiętać wybierając się do hiszpańskiej restauracji, nie tylko tej najdroższej, lub tej typowo turystycznej, serwującej dania na głównej promenadzie, przy hiszpańskiej plaży. Warto pojechać w głąb Hiszpanii, z dala od plaż i ubitych szlaków turystycznych i regionów wczasowych i spróbować typowo hiszpańskiej kuchni i lokalnego, niedrogiego wina. To prawdziwa hiszpańska kultura i tradycja w najlepszym wydaniu.
Wracając do hiszpańskiego wina, masowa produkcja wina w Hiszpanii, również nie należy do najgorszych, wszędzie w restauracjach w granicach kilku do kilkunastu euro, dostaniemy dobrą butelkę hiszpańskiego wina, najbardziej popularne jest Valdepeñas, pochodzące z Elm Castile. Ale uwaga, nie każde Valdepeñas to dobre wino, firma w ostatnich latach przechodziła przekształcenia i problemy finansowe, a na rynek trafiły fatalne serie.
Większość hiszpańskich restauracji, zaoferuje Ci kartę win Carta de Vino, nawet najmniejsze i najtańsze restauracje, mają swoje Carta de Vino. Wystarczy popatrzeć, aby wybrać coś wartościowego. Czasami niezbyt drogo, możemy dostać butelkę świetnego wina za kwotę nie większą niż 10 euro. Droższe i bardziej szanujące się restauracje, oferują oczywiście lepsze i bardziej wyszukane wina i trunki do posiłków.
Hiszpania ma bardzo podobny system klasyfikacji regionów wina, regulowany przez "Denominacion de Origen" tzw. DO system. Denominacion de Origen jest podobny do francuskiego systemu klasyfikacji win i włoskiego systemu klasyfikacji win AOC. W tej chwili 72 hiszpańskie regiony, posiadają status EU QWPRS, czyli Quality Wine Produced in Specific Regions.
Wszystkie regiony w Hiszpanii, hodują różne gatunki winorośli, charakterystyczne dla danego regionu Hiszpanii. Sporo rodzajów wina w Hiszpanii, ma kompletnie nieznane nazwy, powoduje to często skonfudowanie wśród konsumentów pośredników w handlu winem w Hiszpanii, nie posiadających wystarczającej wiedzy o hiszpańskich winach i ich produkcji.
Czytaj dalej o hiszpańskich regionach produkujących wino
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.