Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Nowoczesna willa z dużym ogrodem  w Los Balcones
629.000 €
Nowoczesna willa z dużym ogrodem w Los Balcones
COSTA BLANCA PŁD. / Los Balcones
Apartament z ogródkiem w Cabo Roig
144.000 €
Apartament z ogródkiem w Cabo Roig
COSTA BLANCA PŁD. / Cabo Roig
Bungalow dolny 300 metrów od plaży na Mil Palmeras
149.000 €
Bungalow dolny 300 metrów od plaży na Mil Palmeras
COSTA BLANCA PŁD. / Mil Palmeras

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

Ser Manchego

Będąc w Hiszpanii nie możecie nie spróbować genialnego w smaku sera Manchego. Co może być bardziej hiszpańskiego niż ser Manchego lub przystawka: ser Manchego z jamonem podawana przed posiłkiem lub jako doskonały aperitiff.... Ty symbol kulinarnej Hiszpanii, kultura i wspaniała kuchnia tego kraju ... Ser ten idealnie komponuje się z suszonymi na hiszpańskim słońcu pomidorami, aromatyczną suszoną szynką, oliwkami i świeżym, chrupiącym pieczywem.

Można go również spotkać zalanego oliwą z oliwek, wtedy jego skórka z czasem przybiera ciemny, prawie czarny kolor.

Niezapomniane doznania Waszym kubkom smakowym, zapewni sałata z dodatkiem tego sera, lub przekąska składająca się z jego grillowanych kawałków, podana w towarzystwie pigwy, orzechów lub z owocem granatu.

Manchego, to gatunek hiszpańskiego, owczego sera produkowanego w regionie La Mancha z mleka owiec rasy Manchega. Jest on wpisany na listę produktów regionalnych i aby używać tej nazwy musi być wytwarzany według ściśle określonej receptury. Owce Manchega produkują mleko zawierające minimum 6% tłuszczu.

Hodowla tego gatunku owiec podlega ścisłym zasadom, żywią się one roślinami pochodzącymi jedynie z regionu La Manchy, głównie ziarnami i roślinami strączkowymi.

TYPOWY-HISZPANSKI-SER
Cóż może być bardziej hiszpańskiego niż ser Manchego ....

Sposób odżywiania wpływa znacząco na smak mleka, a co za tym idzie na smak wytwarzanego sera Manchego, przez to produkcja Manchego w innym regionie jest niemożliwa. Ser ten musi dojrzewać minimum 50-60 dni. Można wyróżnić trzy odmiany tego kremowego, acz pikantnego w smaku sera: ser fresco – młody, około 50-dniowy, ser curado – stary, leżakujący 3-4 miesiące oraz ser viejo – dojrzały, leżakujący maksymalnie 2 lata.

Od wieku sera zależy jego barwa, żółtawa, brązowa aż po ciemno szarą. Jest to ser o zwartej konsystencji, w miąższu widoczne są charakterystyczne małe dziurki, a wierzch pokrywa ząbkowana skórka.

Obecnie są dwie metody wytwarzania sera Manchego, ser wiejski robiony z surowego owczego mleka i ser przemysłowy produkowany z mleka pasteryzowanego.

Produkcja sera Manchego

A jak się dokładnie produkuje ten pyszny ser? Świeże mleko podgrzewa się do około 40 stopni i ścina podpuszczką. Następnie powstałą masę rozdrabnia się za pomocą specjalnych widełek na małe ziarenka. Rozdrobnioną pulpę poddaje się prasowaniu, aby pozbyć się resztek serwatki.

Odbywa się to poprzez przełożenie sera się do cylindrycznych, pokarbowanych od wewnątrz form – właśnie dzięki nim oryginalny ser Manchego ma te charakterystyczne rowki na skórce. Kiedy ser zostanie pozbawiony resztek serwatki trafia na dzień lub dwa do kąpieli solankowej, po której następuje krótkie suszenie, a potem długie dojrzewanie.

W czasie dojrzewania na wierzchu sera tworzy się szarozielona pleśń, którą trzeba regularnie i dokładnie usuwać jednocześnie przekładając sery aby równomiernie obsychały i dojrzewały. Ser ten zawiera duże ilości wapnia i protein oraz witaminy A, E i D.

JAMON-CON-QUESO-MANCHEGO
Ewentualnie jamon con queso manchego ....

Kiedy już zaopatrzycie się w ten pyszny regionalny owczy ser, usiądźcie wygodnie z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina z regionu La Rioja lub jednego z mocnych czerwonych win z Andaluzji i rozkoszujcie się jego lekko pikantnym smakiem i hiszpańską przygodą kulinarną, bo hiszpańska kuchnia to jedna z najlepszych i najzdrowszych na świecie ....

Jak spożywa się Queso Manchego

Ser Manchego dostaniesz w każdej szanującej się hiszpańskiej kafeterii, restauracji lub mesonie. Wystarczy iż zapytasz o tapas queso manchego.

Często ser podawany jest wraz z jamonem, czyli hiszpańską szynką parmeńską, na telerzu, do tego lampka wina. Czasami to już jest samo danie, a czasami można takie danie potraktować jako przystawkę przed obfitszym posiłkiem.

Możesz również poprosić w hiszpańskiej kafeterii o bocadilllo con jamon serrano con queso manchego. Dostaniesz wtedy grubą bułę z szynką i serem, skropioną obficie oliwą z oliwek, czasami z przecieranym pomidorem.

Jeżeli masz apetyt na tego typu hiszpańską kanapkę, to na pewno zaspokoi ona Twoje rządze zapełnienia żołądka w Hiszpanii.

Jeżeli chcesz przywieźdź do domu ser Manchego, najlepiej udać się do najbliższego supermarketu w Hiszpanii. Zwykle każda sieć ma dość pokaźny wybór serów Manchego. Gatunków jest mnóstwo, ceny serów wahają się od kilku euro do kilkudziesięciu euro.

Jeżeli szukasz tych najlepszych gatunków sera Manchego, to trzeba udać się do specjalistycznych delikatesów lub do stoiska z wędlinami i serami w supermarkecie i wydać więcej euro.

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij