Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska jest tak żywiołowa, jak hiszpański temperament. Pomimo, iż można w niej wyróżnić kilka charakterystycznych potraw dla całej Hiszpanii, każdy region ma swoje własne tradycje kulinarne. I tak oto, w kuchni hiszpańskiej znajdziemy dania typowo śródziemnomorskie, potrawy wywodzące się z tradycji ludowej oraz morskiej, a także przesiąknięty wpływami kuchni arabskiej, meksykańskiej, angielskiej oraz francuskiej. Potrawy zróżnicowane są w zależności od położenia geograficznego danego regionu oraz zasobów naturalnych jakie posiada. Smaki i aromaty Hiszpanii to prawdziwy raj dla podniebienia, a każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Najważniejsze dania kuchni hiszpańskiej

Najpopularniejsze składniki hiszpańskiej kuchni to oliwki, sery i wędliny. Jamón serrano i jamón iberico to najbardziej znane i prestiżowe dojrzewające szynki, których proces wytwarzania jest bardzo skrupulatny. Znane jest również chorizo – kiełbasy z papryką, bardzo intensywnie przyprawione, o charakterystycznym zapachu. Istnieje wiele odmian tej wieprzowej kiełbasy, m.in. chorizo iberico (ze świń rasy iberico), chorizo fresco (nie można go spożywać na surowo) czy chorizo sarta (można je spożywać na surowo) a także fuet – wędlina pokryta szlachetną pleśnią.

Z kolei najbardziej znane hiszpańskie sery to queso manchego z La Mancha oraz cabrales – pleśniowy, niebieski ser asturyjski. Dużą rolę w hiszpańskiej kuchni odgrywają również różnego rodzaju regionalne wina, produkowane na dużą skalę. Można spróbować tutaj ciekawych kombinacji takich jak sangria, czyli wino z dodatkiem owoców i lodu, lub tinto de verano – z lodem i słodką wodą sodową. Hiszpańska kuchnia słynie też z deseru flan (rodzaj puddingu), ziemniaków patatas brava (pokrojone w kostkę i smażone), oreja (smażone ucho wołowe) oraz serranito (kanapka z kiełbasą).

Najważniejsze potrawy kuchni hiszpańskiej

Dużo można by wymieniać, jeśli chodzi o potrawy kuchni hiszpańskiej – każdy region zaskakuje czymś odmiennym, dzięki czemu kuchnia hiszpańska ma tak wiele do zaoferowania. Jednak istnieją dania popularne w całym kraju, które charakteryzują Hiszpanię i są obowiązkowe na liście menu każdego turysty, podczas pobytu w tym słonecznym kraju.

Paella

Narodowa potrawa Hiszpanii, wywodząca się z Walencji. Jest najbardziej popularnym hiszpańskim daniem i wizytówką kraju. Podaje się ją w tym samym naczyniu, w którym została przyrządzona. Podstawą dania jest średnioziarnisty ryż oraz szafran – przyprawa, która nadaje kolor całej potrawie. Pierwotna wersja paelli zawierała mięso z kurczaka i królika, a obecnie istnieje wiele wariantów paelli (paella marinara, paella mixta, paella de verduras), z których najbardziej popularna jest ta z owocami morza.

Gazpacho

Chłodnik, który przyrządza się z pomidorów i papryki, a także namaczanego w wodzie chleba. Zdobył uznanie swoim smakiem i świeżością składników, które dojrzewają w pełnym słońcu. Doskonale orzeźwia w chłodne dni i dodaje energii.

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas, inaczej tortilla española, znacznie odbiega od meksykańskiej wersji serwowanej w barach szybkiej obsługi. To omlet przygotowywany z ziemniaków i jajek – bardzo pożywny i smaczny.

Gambas a la plancha

W kuchni hiszpańskiej nie może zabraknąć potraw przygotowywanych z owoców morza. Najbardziej popularne, a zarazem proste do wykonania są krewetki z grilla, zwane gambas a la plancha.

PAELLA
Hiszpańska paella pochodzi z Walencji

Fabada

Popularn danie, wywodzące się z Asturii. Podstawą fabada jest fasola i wędliny, które dodaje się w dużej ilości. Najlepiej sprawdza się tu chorizo.

Churros

Paluszki podawane najczęściej na śniadanie. Przygotowywane są z ciasta parzonego. Ciasto powstaje poprzez zaparzenie mąki z wodą i tłuszczem, a następnie jest smażone. Churros podawane są z gorącą czekoladą. Są popularne szczególnie wśród osób prowadzących aktywne życie nocne – ponoć doskonale leczą kaca.

Tapas

Hiszpania słynie z różnego rodzaju tapas, czyli przekąsek. W każdym regionie przyrządza się je w charakterystyczny sposób. Te przekąski serwowane są w barach i restauracjach, na ciepło lub zimno. Głównymi składnikami tapas są owoce morza, jajka, warzywa i mięsa. Najczęściej znajdziemy tapas złożone z banderilla (pikle), owoców morza, kiełbasy fuet, oliwek, oreja (ucho wołowe), czy w formie tortilla espanola. Podawane są one najczęściej jako dodatek do rożnego rodzaju trunków. Składniki układane są na pajdzie chleba lub kawałku specjalnej bułki. Wbija się w nie wykałaczkę, która ma przytrzymać składniki.

Tapas w barach są najczęściej dostępne w formie szwedzkiego stołu, a rozliczenie następuje poprzez przedstawienie obsłudze ilości wykałaczek, które pozostały po skonsumowanych przysmakach. Istnieje wiele tradycji i zwyczajów związanych ze spożywaniem tapas. W niektórych miejscach serwetki po tapas rzuca się na podłogę, która wyłożona jest trocinami!

JAMON-FOTO

Nie zapominajmy o hiszpańskich deserach...

Słodkości w Hiszpanii odgrywają podobną rolę, co dania główne – nie można się bez nich obejść. A hiszpańskim deserom trudno się oprzeć!

Arroz con leche

Sama nazwa (w wolnym tłumaczeniu: ryż z mlekiem) nie robi wrażenia, ale jeśli tylko spróbujemy tego pysznego deseru trudno będzie nam o nim zapomnieć. Ryż podawany jest z mlekiem i wanilią (świeżą i pachnącą) w gęstej formie. Przypomina pudding, ale dodatkowo jest pieczony w piekarniku. Spożywa się go na zimno.

Turrón

Na liście najlepszych i najbardziej popularnych deserów hiszpańskich nie może zabraknąć turrón. To odmiana nugatu, której spożycie zwiększa się w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Jest to charakterystyczny świąteczny deser, podobnie jak w Polsce jest nim makowiec. Turrón dostępny jest w formie tabliczek albo dużego batonu. Podstawą deseru są migdały, cukier i miód. Palce lizać!

Crema catalana

Znany deser, wywodzących się z Katalonii. Przygotowuje się go z mleka, żółtek jaj, cytryny, cynamonu i mąki kukurydzianej. Na wierzchu zaś umieszcza się karmelizowany cukier

Zainteresuje Cię także:
przepisy kuchni hiszpańskiej | hiszpańskie tapas | co pić w Hiszpanii na wakacjach | kuchnia hiszpańska | tapas bary w Madrycie | hiszpańskie wędliny | jamon szynka hiszpańska | hiszpańskie oliwki | 10 najlepszych restauracji w Walencji |

 

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij