Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Turron

Turron – świąteczny hiszpański przysmak

Bo wszędzie tam, gdzie są Hiszpanie, niezależnie od tego jak dawno z Hiszpanii wyjechali czy wyemigrowali, na świątecznym stole musi znaleźć się turron. (Carlos Marrodan Casas)

Turron, torrone, nugat – słodki smakołyk w przeróżnych odmianach

Turron to rodzaj nugatu, który jest jednym z najsłynniejszych słodkich przysmaków, podawanych podczas świąt Bożego Narodzenia. Serwuje się go nie tylko w Hiszpanii, lecz także we Włoszech, Francji, w wielu krajach Ameryki Łacińskiej, a także w Czechach. W kraju naszych sąsiadów występuje on jednak w nieco innej odmianie, jako Turecký med, czyli Turecki miód - bardzo podobny do tradycyjnego turronu kruchego. Podobnym, charakterystycznym świątecznym smakołykiem jest włoski torrone. W Italii istnieje bardzo wiele odmian tego rodzaju słodyczy, ponadto wiele regionów posiada własne, lokalne i oryginalne wersje, które znajdują się na liście „Tradycyjnych włoskich produktów spożywczych”.Mówi się między innymi o słynnych torrone z Cremony w Lombardii. Włosi twierdzą nawet, że to właśnie w Cremonie po raz pierwszy przygotowano ten słodki przysmak. We Francji z kolei smakołykiem tym jest nugat. Francuzi wywodzą jego nazwę od zwrotu: tu nous gâtes, co oznacza dosłownie: rozpieszczasz mnie – tak miały bowiem mówić dzieci do swoich babci, kiedy przyrządzały im nugat. We Francji znany jest przede wszystkim lawendowo-migdałowy nugat z Montelimar w Prowansji.

Turrony z Alicante i Jijony

Turron jest deserem, bez którego kuchnia hiszpańska z pewnością nie obejdzie się podczas świąt Bożego Narodzenia. Ten słodki przysmak składa się przede wszystkim z miodu, cukru oraz białek jaj, które gotowane są razem aż do momentu skarmelizowania się miodu. Dodaje się do niego także orzechy piniowe, laskowe, bądź migdały. Turron może być kruchy lub miękki i ciągnący. W pierwszej wersji jest to tak zwany biały turron z Alicante, który zawiera aż 64% całych, prażonych migdałów. Turron ten przykrywa się opłatkiem i w trakcie świąt Bożego Narodzenia dzieli się nim z rodziną oraz bliskimi osobami. W drugim przypadku natomiast mowa o tak zwanym turronie z Jijony, miękkim, delikatnym i lekko piankowym, w którym to migdały zostają utarte na pastę.
Artykuł 7, znajdujący się w „Normach produkcji turronu”, a pochodzący z 1995 roku (na uwagę zasługuje fakt, iż pierwsze regulacje określone zostały już w latach trzydziestych XX wieku) podaje następujący przepis na przyrządzenie twardego turronu z Alicante:

Należy uprażyć migdały. Przez co najmniej 45 minut gotować na żywym ogniu mieszankę cukrów (np. biały, trzcinowy, owocowy) i miodu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji, po czym wsypać do niej prażone migdały. Powstałą masę mieszać do uzyskania równomiernej konsystencji. Jeszcze ciepłą wylać do formy i pokryć opłatkiem. Następnie pokroić turróna ręcznie lub mechanicznie na tabliczki, po czym odpowiednio zapakować.
Przyrządzenie turronu z Jijony jest natomiast znacznie bardziej skomplikowane. Skarmelizowana odpowiednio mieszanka, po wystygnięciu powinna być zmielona w żarnach, aż do momentu uzyskania płynnej masy. Następnie do masy tej należy dodać tłuczone prażone migdały i zagotować jeszcze raz wszystko przez około 150 minut, celem uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciepłą masę należy wlać do formy, a następnie pokroić ją ręcznie, bądź mechanicznie na tabliczki i zapakować.

TURRON
Hiszpański turron

Są to najstarsze i najbardziej znane turrony, nie tylko w Hiszpanii. Eksportuje się je bowiem do wielu krajów skandynawskich, Japonii, a także do obu Ameryk. Na uwagę zasługuje jeszcze kataloński turron z Agramunt, do którego dodaje się orzechy laskowe. W sprzedaży można ponadto spotkać prawdziwe bogactwo turronów marcepanowych, czekoladowych oraz owocowych.

Jaka jest historia turronu?

Istnieje wiele wersji przedstawiających historię powstania turronu. Najbardziej rozpowszechniona jest jednak ta, która wiąże się z inwazją arabską na Półwysep Iberyjski. Przemawia za tym przede wszystkim fakt, iż Arabowie przywieźli ze sobą dwa podstawowe składniki tego tradycyjnego przysmaku, a więc cukier i pomarańcze, z których wyrabiano później miód pomarańczowy. Ważna jest również wzmianka Gerarda z Cremony, słynnego tłumacza arabskich prac naukowych, na temat słodkiego deseru, nazywanego tu-run. Na opis tego przysmaku natrafił on podczas tłumaczenia dzieła arabskiego lekarza, Abdula Mutarrifa, które przedstawiało między innymi dobroczynne działanie miodu. Cukiernicy z Cremony twierdzą z kolei, że ich słynne torrone narodziło się właśnie w tym mieście i zostało po raz pierwsze przyrządzone z okazji ślubu Bianki Marii Visconti z Franciszkiem Sforza, który odbył się w 1441 roku. Według podań, deser ten podany został w kształcie Torrazzo, a więc wysokiej dzwonnicy katedry, która stała się symbolem miasta.

Dziś wychodzi się raczej z założenia, że legenda ta powstała wraz z początkiem XX wieku i została stworzona na potrzeby kampanii reklamowej, a szczegółowe okoliczności powstania turronu nie są niestety do końca znane. Nie bez powodu mówi się jednak o hiszpańskim turronie z Alicante oraz z Jijony, bowiem są to tradycyjne miejsca narodzin tych świątecznych smakołyków. Od nazw wyżej wspomnianych miejscowości wywodzą się zatem dwie podstawowe odmiany turronów.

Turron w literaturze

Słodycze te bardzo szybko stały się przedmiotem handlu. Poza tym, zajmują one szczególne miejsce w literaturze, zwłaszcza hiszpańskiej. Pierwsze wzmianki o turronie pojawiają się już w XVI wieku. Przykładem może być tutaj jedna ze sztuk Lope de Ruedy, słynnego hiszpańskiego dramaturga, której intryga kręci się wokół kradzieży kilku tabliczek turronu. Pod koniec XVI wieku pojawił się natomiast pierwszy wydany przepis na turron, opublikowany w „Manual de Mujeres”, a więc „Poradniku dla kobiet”. O szybkim rozprzestrzenianiu się tradycyjnego hiszpańskiego przysmaku pisze między innymi Francisco Martinez Montino, a więc nadworny kuchmistrz samego Filipa II. Wzmiankę tę można znaleźć w książce pod tytułem „Bożonarodzeniowe słodkości”, pochodzącej z 1584 roku. Kiedy autor książki został oddelegowany przez króla celem towarzyszenia japońskim książętom, którzy nawrócili się na chrześcijaństwo, przybył wraz z nimi do Jijony. Został tam poczęstowany miejscowym specjałem, który, jak się okazało, jego towarzysze bardzo dobrze znali, ponieważ od wielu lat handlarze z Jijony docierali z turronem także do Japonii. Również w utworze hiszpańskiego dramaturga i poety – Tirso de Moliny, pod tytułem „Zwodziciel z Sewilli” pojawia się ważna wzmianka o turronie.

TURRON-CZEKOLADOWY
Turron czekoladowy

Z kolei hiszpańska legenda o turronie głosi, iż Lewant, a więc region, z którego wywodzą się jedne z najsłynniejszych turronów, może zawdzięczać ich główny składnik (migdały) pewnej skandynawskiej księżniczce. Miała ona poślubić hiszpańskiego króla i zamieszkać na jego dworze. Z czasem zaczęła ona jednak odczuwać ogromną tęsknotę za ojczyzną i dalekimi, śnieżnobiałymi krajobrazami. Król polecił zatem aby wokół zamku, a także w całym królestwie, posadzono migdałowce. Kiedy drzewa te zakwitły, wokół zrobiło się biało a kwiaty sprawiały, jakby właśnie spadł śnieg. Mieszkańcy Jijony nauczyli się wówczas zbierać migdały i przyrządzać je. Z czasem powstały pierwsze, słodkie turrony. Dziś Miasteczko Jijona nazywane jest stolicą turronu, z którego produkcji region ten w głównej mierze się utrzymuje.

Pierwotnie turron był przysmakiem jedynie bożonarodzeniowym, z czasem jednak stał się całorocznym smakołykiem i w takiej formie występuje do dziś. Turyści odwiedzający Hiszpanię, bardzo często kupują turron jako tradycyjny przysmak, którym pragną obdarować bliskich po powrocie do kraju. Hiszpanie wysyłając turron swoim bliskim mieszkającym na całym świecie, niejako dzielą się nim, podobnie jak Polacy opłatkiem. Zastosowanie pary i specjalnych, innowacyjnych maszyn, pozwoliło na produkcję turronu na szerszą skalę, a także na tworzenie jego nowych odmian. Tradycyjne turrony powstają dziś wedle ściśle określonych i pilnie strzeżonych przez Radę Turronów Jijona i Alicante receptur.

Przepis na tradycyjny, świąteczny turron

Jeśli nie mamy okazji wybrać się do Hiszpanii, by zakupić odpowiednie ilości turronu, warto wykonać go samodzielnie. Do podstawowych składników, niezbędnych do przygotowania tradycyjnego turronu, należy zaliczyć: 40 dag migdałów, bądź pistacji obranych ze skórki, kilka sztuk opłatków potrzebnych do wyłożenia formy, osiem sztuk białek jaj, 50 dag miodu oraz oliwę z orzechów.

Na samym początku należy podprażyć migdały, bądź pistacje na suchej patelni, a następnie zmielić je w maszynce do mięsa i wymieszać z oliwą. Miód należy podgrzewać w małym garnku przez około 25 minut, na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż zgęstnieje. Białka ubija sie na sztywną pianę, a następnie wykłada do garnka o pojemności dwóch litrów i wstawia się do większego naczynia, w którym gotuje się woda. Do białek należy wlać gorący miód i ubijać je na parze przez około 30 minut. Następnie należy dodać migdały, bądź pistacje i powstałą masę mieszać tak długo, aż zacznie się rwać. Tak ubitą masę zdejmuje się z ognia, a dno formy wykłada się wcześniej przygotowanymi płatkami. Do formy tej należy wylać masę i wyrównać ją nożem, a następnie przykryć warstwą opłatków i odstawić do ostygnięcia na 24 godziny. Po upływie doby stężałą masę należy pokroić na małe kwadraty, bądź prostokąty.

TURRON-JIJONA-ALICANTE
Najlepszy turron z Jijony koło Alicante

Zainteresuje Cię również:
hiszpańskie migdały | Jijona | Alicante | Sylwester w Hiszpanii | kuchnia Hiszpanii | co pić w Hiszpanii | spis treści |

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij