Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Kuchnia Hiszpańska

Turystyczna wyprawa do Hiszpanii nie byłaby pełna bez skosztowania kuchni hiszpańskiej ...to jeden z niezwykle ważnych elementów kultury i tradycji Hiszpanii.  Także pewien styl życia tego kraju. Kuchnia hiszpańska w naszym przewodniku po Hiszpanii. Kuchnia Hiszpanii dla każdego! Tu znajdziesz przepisy na hiszpańskie dania i wszystko co związane jest z kuchnią Hiszpanii od A do Z.

Wczasy w Hiszpanii to okazja do skosztowania wspaniałej hiszpańskiej kuchni i hiszpańskich potraw, typowych dla danego regionu Hiszpanii. Hiszpania jest rajem dla smakoszy i wielbicieli, ryb i owoców morza, ponieważ są one podstawą rozmaitych przekąsek (hiszpańskich tapas) jak również głównych dań mięsnych i wegetariańskich.

Jako ciekawostkę o pochodzeniu wyrazu "tapas". Słowo "tapas" lub "tapa" pochodzi od słowa przykrycie, nakrycie, przykrywka. Chodzi o to, że kiedyś napoje i piwo w lokalach przykrywano małym talerzykiem z jakimś daniem, aby muchy nie wpadały do środka.

Nie tylko bary tapas ...

W dzisiejszych czasach to już nie jest spotykane, ale "tapas" pozostało i zrobiło karierę na świecie. Niestety, generalnie tapas nie są tanie w Hiszpanii, szczególnie te na bazie owoców morza, z wyjątkiem najpopularniejszych gatunków ryb, np. dorsza (często solonego) czy wątłusza, oraz kałamarnic. W restauracjach z owocami morza na terenie Hiszpanii, warto spróbować gulaszu rybnego tzw. zarzuela i paellas. Sławna paella jest to danie z ryżu zawierające mięso, zwykle z królika, kurczaka lub owoców morza. Właśnie region Costa Blanca i Comunidad Valenciana to miejsce, gdzie narodziła się Paella, także koniecznie trzeba jej spróbować, będąc na wakacjach lub wczasach w Torrevieja i na Costa Blanca.

W całej Hiszpanii natomiast jada się jej różne rodzaje. Mięsa są najczęściej pieczone na ruszcie i podawane z kilkoma smażonymi ziemniakami, oraz sałatką warzywną. Bywa solone albo suszone, serwowane jako przystawka i na kanapkach. Wyśmienite jest jamon serrano, hiszpańska odmiana szynki parmeńskiej, czyli duże, wędzone nogi świńskie uwieszone u sufitu restauracji czy sklepu spożywczego. Najlepsze jej rodzaje pochodzą z Estremadury i Huelvy na południowym zachodzie Hiszpanii, są bardzo drogie. Na wsiach często serwuje się dziczyznę.

Co jeść w Hiszpanii na wakacjach

To jedno z pytań jakie stawiają sobie turyści odwiedzający ten kraj podczas wakacji czy urlopu w Hiszpanii. W Hiszpanii można się żywić w dwojaki sposób: zjeść pełny posiłek w restaurante lub comedorze (jadłodalnia, bar), lub też posilić się paroma mniejszymi tapas lub raciones (większe porcje tapas).

Do najmniej wyszukanych lokali należy comedor, gdzie otrzymuje się zwykła trzydaniowy posiłek menu del dia. Jest to najtańsze rozwiązanie, ale comedores czasami trudno znaleźć. Posiłki w barach są zwykle droższe, ale dostarcza więcej przyjemności, chodząc od baru do baru i próbując różnych specjalności.

W całej Hiszpanii restauracje są bardzo różne, od zupełnie zwyczajnych po niemal doskonałe, w których wysokie ceny, dorównują jakości potraw. Od poniedziałku do piątku większość lokali oferuje menu del dia, które jest znacznie tańsze, niż dania wybierane z karty. Warto spróbować hiszpańskiej kuchni na wakacjach lub wczasach w Hiszpanii.

BARY TAPAS W HISZPANII
Typowy bar tapas w Madrycie

W ostatnich latach tapas stały się daniem popularnym na całym świecie, ale nigdzie nie są tak różnorodne jak w rodzimej Hiszpanii. Poniżej przedstawiamy listę tylko najpopularniejszych tapas, których koniecznie musisz spróbować podczas pobytu w Hiszpanii.

Jeżeli chciałbyś zakupić typowe, hiszpańskie produkty, wprost z Hiszpanii, kliknij w reklamy nad zdjęciem poniżej. Oferujemy możliwość kupna hiszpańskich produktów z dostawą wprost do domu. Zapraszamy do sklepu internetowego z hiszpańskimi produktami z dostawą do Polski lub do jakiegokolwiek kraju w Europie.

ALICANTE-RESTAURACJA
Restauracja w Alicante w porcie z widokiem na Marinę

Czego koniecznie trzeba spróbować podczas pobytu w Hiszpanii

Hiszpańskie tapas
Dowiedz się więcej o tapas w Hiszpanii. Najbardziej "hiszpańskie" jedzenie, a właściwie przekąska. W różnych regionach Hiszpanii bywa nazywana inaczej. Dowiedz się wszystkiego o hiszpańskich tapas, rodzaje tapas, ile kosztuje i jak przygotować własne hiszpańskie tapas. Wszystko o hiszpańskich tapas.

Hiszpańskie alkohole
Napoje alkoholowe w Hiszpanii i nie tylko. Sprawdź dlaczego warto degustować podczas wakacji w Hiszpanii. Wina, wódki, koniaki i najbardziej "hiszpańska" sangria w Hiszpanii. Alkohol w Hiszpanii. Dowiedz sie ile piją Hiszpanie i jak zachować sie przy stole podczas kolacji z Hiszpanami.

Wina hiszpańskie
Dowiedz się więcej o najlepszych hiszpańskich winach. Wino Rioja, Ribera de Duero, Valdepenas i wszystkie inne gatunki wina hiszpańskiego. Klasyfikacja i podział hiszpańskich win. Zdobądź informacje jakie hiszpańskie wina kupować. Wina dla koneserów i hiszpańskie wina do obiadu. Hiszpańskie wina są w modzie. Zapraszamy do przewodnika po hiszpańskich winach i regionach gdzie produkuje się hiszpańskie wino. Wszystko o hiszpańskich winach i winiarniach.

Jamon szynka hiszpańska
Najbardziej znany towar eksportowy Hiszpanii. Tutaj wszystko o hiszpańskiej szynce. Jesteś pierwszy raz w Hiszpanii? W supermarkecie dostrzegłeś i poczułeś wiszące świnskie udźce? To najwspanialszy produkt kulinarny w Hiszpanii. Jamon (czytaj "hamon"). W tym rozdziale historia jamonu, jak powstaje jamon i dosłownie wszystko o jamonach w Hiszpanii. Zapraszamy do lektury.

PAELLA-HISZPAŃSKA-KUCHNIA-TYPOWA

Lokale gastronomiczne w Hiszpanii - podział

Hiszpanie dzielą lepsze lokale gastronomiczne na kilka rodzajów takich jak: comedor, cafeteria, restaurante, marisqueria lub meson. Wszystkie zależą od standartu danego lokalu gastronomicznego, oraz rodzaju podawanych posiłków.

Comedores to najtańsze lokale, oferujące posiłki proste, ale obfite. Comedores w zasadzie zanikają już w Hiszpanii. W takim lokalu trzeba się liczyć z kosztem 6 do 7 euro za menu del dia lub menu de la casa (pełny posiłak z trzech dań, zwykla z chlebem, winem i deserem wliczonym w cenę).

W cafeterias podają głównie lekkie posiłki, głównie kuchni europejskiej, oraz tapas. Jedzenie jest serwowane zwykle w formie "plato combinado" co może oznaczać jajko z frytkami lub ośmiornicę z sałatką. W cafeteriach także niekiedy można zamówić menu del dia.

Do wyższego przedziału cenowego należą restaurantes oraz marisquerias, w których podaje się wyłącznie ryby i owoce morza. Tańsze restauracje czasami nie różnią się cenami od comedores i również serwuje się w nich menu del dia i platos combinados.

Trzydaniowy posiłek z chlebem i winem kosztuje w granicach od 7 do 12 euro. Lepsze restauracje oferują wspaniałe dania i ceny za dobry posiłek z winem nie powinien przekroczyć 25-35 euro.

Ile napiwku zostawia się w Hiszpanii ... ?

W Hiszpanii, tradycyjnie zostawia się niewielki napiwek (propina), którego wysokość zależy od uznania klienta, w restauracji powinno wystarczyć 5% sumy rachunku. Hiszpanie zostawiają napiwki wyłącznie wtedy, gdy naprawdę są zasłużone.

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij