Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Jamon serrano

Wszystko o hiszpańskiej szynce, jamon serrano. Jamon to typowa hiszpańska wieprzowina. To najbardziej popularny rodzaj szynki dostępnej w Hiszpanii. Hiszpania, znaczy jamon, a jamon to Hiszpania. Kultura, historia i tradycja kulinarna tego wspaniałego kraju. Najbardziej prawdopodobne, iż po przyjeździe do Hiszpanii, najpierw spóbujesz jamon serrano, przed jamon iberico. Szynka jamon iberico jest zdecydowanie droższa od jamonu serrano i mniej powszechna w spożyciu.

Najistotniejsza różnica, pomiędzy tymi dwoma rodzajami szynki: jamon serrano jest produkowany z białej świni, natomiast jamon iberico powstaje z czarnej świni. Bardzo mało prawdopodobne, iż po zamówieniu bocadillo (rodzaj hiszpańskiej kanapki/sandwicha) w kafeterii, gdzieś w Hiszpanii, zaserwują Tobie, jamon iberico, na 99% dostanisz jamon serrano. Nie przejmuj się tym, jamon serrano jest równie pyszny i na pewno pokochasz to mięso wieprzowe i będziesz często je zamawiał, przy każdej wizycie w Hiszpanii.

Przez Polaków, jamon serrano, często jest porównywany do szynki parmeńskiej. Naszym zdaniem niewiele ma jamon serrano wspólnego z włoską szynką parmeńską, ale jeżeli ktoś nie próbował hiszpańskiego jamonu, można mu to w ten sposób wytłumaczyć. Jamon serrano jest trochę podobny do francuskiej szynki jambon de Bayonne, oraz do włoskiego prosciutto, ale hiszpański jamon serrano, jest o wiele mniej tłusty.

Zdecydowanie większa część hiszpańskiego jamonu serrano, pochodzi z białego gatunku świni, hodowanej na Półwyspie Iberyjskim. W dobrej restauracji lub tapas barze w Hiszpanii, jamon serrano podawany jest na okrągłym talerzu. Takie podanie specjału nazywa się paleta lub paleta de jamon. Ważne jest, aby cała powierzchnia talerza, była pokryta kawałkami jamonu. To znak dobrego wychowania, jakości lokalu i gościnności, oraz hojności gospodarza lokalu gastronomicznego.

Produkcja jamonu serrano

Jamon serrano produkowany jest z białej świni. Zwierzę po zabiciu, jest ćwiartowane i dzielone na odpowiednie części. Świńskie nogi i udźce najpierw się obficie soli, solą z Atlantyku i odpowiednio układa w olbrzymie stosy, na przemian układając mięso i sól. To zapobiega psuciu się mięsa i odpowiednio wpływa na jakość świńskiego mięsa. Do tego celu służą wielkie magazyny w regionach Hiszpanii, wyspecjalizowanych w produkcji jamonu. Takie magazyny nazywa sie secadoras, czyli po prostu, suszarnie. Zwykle secadoras znajdują się w regionach górskich, wysoko nad poziomem morza. Cały proces suszenia jamonu ma również wpływ na jakość i smak mięsa.

Mięso w soli pozostaje na minimum 2 tygodnie w zależności od rodzaju jamonu serrano. Niektóre gatunki przebywają w soli nawet do kilku miesięcy i nawet roku. Następnie wyjmuje się mięso z soli i płuka w zimnej wodzie. Odpowiednio wyszkoleni specjaliści w produkcji jamonu serrano, specjalnymi igłami, wbijają się w mięso i po zapachu są w stanie rozróżnić jakość produkującego się jamonu serrano. Po tym następuje odpowiednia selekcja na wyższej i niższej jakości mięso wieprzowe.

SWINIE-HISZPANIA-WOLNY-WYPAS
Zdrowa dieta i żołędzie podstawą dobrego, hiszpańskiego jamonu

Po tym czasie mięso przenosi się do specjalnych suszarni. Połcie mięsa pozostają tam na okres do 6 miesięcy. To pierwsza faza suszenia jamonu. Po tym czasie, jamony przenoszone są do kolejnej suszarni umiejscowionej w chłodnej i przewiewnej suszarni. Tam pozostają na kolejne 6 lub nawet 18 miesięcy, w zależności od rodzajów produkowanego jamonu. I tak np. jamon montanero powstaje w regionach górskich (montana), gdzie suszarnie (secaderos) znajdują się na wyższych wysokościach. Wpływ na smak mięsa i jakość jamonu, ma nawet klimat w jakim suszone jest mięso na jamon.

Gdzie produkuje się jamon ?

Hiszpański jamon to narodowa potrawa i duma Hiszpanii, ale dobry jamon, produkuje się tylko w kilku regionach Hiszpanii, oraz w jednym miejscu w południowo-wschodniej Portugalii. Południowa Hiszpania, region w Andaluzji specjalizuje się w produkcji wyśmienitego jamonu. Ten rodzaj jamonu, to jamon iberico. Świnie pasą się na wolnym wybiegu, żywiąc się korzonkami w ziemi, ziołami, trawą, a przede wszystkim żołędziami spadłymi z drzew dębowych, porastających takie pastwiska w tej części Andaluzji.

Rosną tutaj także drzewa korkowe. Z tego rodzaju wypasionej świnki produkuje się jeden z najlepszych jamonów w Hiszpanii, np. D.O Jamon de Huelva z miasta Jabugo, oraz jamon D.O. Los Pedroches z okolic Cordoby. Skrót D.O. oznacza Denominacion de Origen. Inne znane miasta w Andaluzji z produkcji Jamonu to malutka wioska Cumbres Mayores, oraz miasteczko Cortagena.

Jak twierdzą znawcy, tutejszy mikroklimat ma wpływ na jakość produkowanego mięsa. Jamon zwany pata negra, czyli czarna łapa, w tym wypadku racica/kopyto świni. Pata negra jest najlepsza i najdroższa. Taki jamon jest produkowany tylko ze świń, które pasły się tylko i wyłącznie na żołędziach. Więcej o pata negra zobacz w rozdziale "Jamon, szynka hiszpańska" w naszym przewodniku.

Inny rodzaj popularnego jamonu pochodzi z malutkiej wioski w górach Alpujarra, o nazwie Trevelez. Tutaj produkuje się jamon serrano (z białej świni). Czyste i rzadkie górskie powietrze jest idealne w procesie wędzenia i przygotowywania jamonu. Tutaj wytwarza się jamon od XVIII wieku. Inne znane miasta z produkcji tego typowo hiszpańskiego specjału to Orgiva, Lanjaron, oraz Capileira. Wszystkie leżą w dolinie El Valle de los Pedroches w prowincji Cordoba w Andaluzji.

Jak podaje sie jamon ?

Jamon serrano i jamon iberico podaje się jako osobne danie na talarzu. Jamon podaje się jako tapas w barach, restauracjach, oraz domach hiszpańskich. Nigdy nie używa się jamonu do gotowania. W hiszpańskiej kuchni, jamon zwykle stoi w kuchni na specjalnym stojaku z drewna, zwanym jamonera. Do tego jest przygotowany specjalny nóż, o niezwykle długim i ostrym ostrzu. Trzeba mieć wprawę i wiedzieć jak kroić jamon w odpowiedni sposób. Laik może zniszczyć cały urok podawania jamonu i smak jamonu, niewprawnym pocięciem mięsa, oraz niepoprawnym podaniem go na talerzu dla biesiadników.

Jamon powinien być podawany w małych, prostokątnych plasterkach o wymiarach 5 na 2 do 3 centymetrów. Kawałki jamonu powinny być bardzo cieniutkie. Jamon powinien pokrywać całą powierzchnię talerza w momencie serwowania gościom w restauracji lub domownikom. Spożywający, powinien dostrzec tłuszcz i mięso w przekroju jamonu.

Do tego świeże, chrupiące pieczywo i lampka hiszpańskiego, czerwonego wina. I już mamy najbardziej hiszpańskie danie. I jeszcze queso manchego i mamy "typową Hiszpanię" na talerzu. To kwintesencja Hiszpanii. Jamon, ser manchego i wino hiszpańskie.

SKLEP-HISZPANIA-SPOZYWCZE
Stoisko z jamonem w hiszpańskim sklepie delikatesowym

Po skrojeniu jamonu na talarz, pozostałą część na stojaku przykrywa się nadkrojoną częścią udźca, aby uniknąć wysuszenia mięsa i zachować aromat tego przysmaku.
Wyspecjalizowane restauracje w Hiszpanii zatrudniają specjalnie wyszkolonych kelnerów, umiejących podawać i kroić jamon w fachowy sposób.

Natomiast w zwykłych, prostych restauracjach, barach lub kafeteriach możesz zamówić kanapkę z jamonem, należy zapytać o bocadillo con jamon serrano. Dostaniesz wtedy pożywną kanapkę z kilkoma płatami jamonu. Dobre dla początkujących i eksperymentujących z kuchnią hiszpańską.

Ile kosztuje jamon w Hiszpanii ?

W Hiszpanii istnieje kilka tysięcy rodzajów tego rodzaju szynki wieprzowej. Trzeba sporej wiedzy i trochę doświadczenia, aby nabrać wprawy w wyborze odpowiedniego jamonu. Ceny jamonu wahają się od 7€ do 300€ i więcej. Wiedzcie iż Hiszpanie, przed np. świętami, nie zawahają się aby kupić nogę dobrego jamonu za 200 lub 300 euro. Jamon to największa, hiszpańska tradycja kulinarna.

Ale w hiszpańskiej "Mercadonie" lub "Carrefour" znajdziesz również jamon w pociętych i zapakowanych plastrach, gotowych do spożycia. Taki smakołyk będzie Cię kosztował około od 3,50 do 5 euro. Można kupić trochę lepszej jakości jamon "na wagę" również na stoiskach z mięsiwem i wędlinami w hiszpańskich supermarketach.

Z czym jeść jamon ?

Jamonu nigdy nie używa się do gotowania. Jest to samodzielne danie, najczęściej serwowane w restauracjach jako tapas. Tak należy zamówić jamon w restauracji przy barze. Zwykle powinniśmy dostać pieczywo, ale nie zawsze. Do tego proponujemy szklaneczkę czerwonego, hiszpańskiego wina. Często Hiszpanie spożywają jamon z serem manchego (queso manchego).

To również, jeden z najbardziej typowych, hiszpańskich produktów kulinarnych. Queso manchego czyli ser manchego, to kolejny produkt hiszpańskiej kultury i historii kulinarnej, wart oddzielnego rozdziału w naszym przewodniku kulinarnym po Hiszpanii. Jamon jest fantastyczny właśnie z serem manchego. Temu serowi pochodzącemu z regionu Kastylia La Mancha, poświęcimy oddzielny rozdział w naszym przewodniku po przysmakach kulinarnych, typowych dla Hiszpanii.

Dlaczego Hiszpanie kochają swój jamon?

Jamon znany jest na Półwyspie Iberyjskim od czasów panowania rzymskiego w tej części Europy. Przez wieki wieprzowina była uważana za szlachetne mięso? Dlaczego? Muzełmanie jedli i jedzą głównie jagnięcinę, nie spożywając wieprzowiny w ogóle. Ortodoksyjni Żydzi, spożywają tylko koszerne jedzenie. Więc aby być dobrym chrześcijaninem należy spożywać wieprzowinę. To historia.

A dziś w Hiszpanii jamon, to towar i wizytówka tego kraju. Każdy kojarzy jamon z Hiszpanią, nie ma co do tego wątpliwości. A jamon spotkasz w każdym zakątku globu, od Japonii po Stany Zjednoczone i Australię. To spożywczy towar eksportowy Hiszpanii, numer jeden, zaraz po hiszpańskich winach, oczywiście...

Jamon pozostawił także ślady w hiszpańskiej kulturze masowej. Hiszpański surrealistyczny reżyser filmowy Bigas Luna nakręcił film pt. "Jamon Jamon" gdzie role główne zagrali, wspaniała Penelope Cruz i znakomity hiszpański aktor, Javier Barden. W tym filmie symbolem hiszpańskiej męskości i siły jest właśnie nasz jamon....

JAMON-NA-TALERZU-HISZPANSKA-KUCHNIA
Kwintesencja hiszpańskiej kuchni ...

W czasie pobytu i zwiedzania Hiszpanii, będziesz miał możliwość zwiedzenia kilku muzeów w kraju, poświęconych tylko jamonowi. Jedno muzeum znajduje się w Madrycie, a drugie mieści się w Andaluzji, w wiosce Rute, w prowincji Cordoba. Tam dowiesz się absolutnie wszystkiego o hiszpańskim jamonie, jego produkcji, rodzajów i tradycji spożywania tego wieprzowego mięsa.

Zainteresuje Cię również:
jamon szynka hiszpańska | wino hiszpańskie | kuchnia w Hiszpanii i co jeść na wakacjach w Hiszpanii | piwo hiszpańskie - gatunki i rodzaje |

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij