0034 966 444 615 | |
wynajem@ibermaxx.pl | |
12080525 ibermaxx |
Znany szlak pielgrzymkowy i bogactwo owoców morza to nie jedyne atrakcje Galicji. Nadatlantycki kraniec Hiszpanii może zainteresować i przyciągnąć z wielu innych względów. Jakich?
Cambre jest miastem i gminą na północno-zachodnim skraju Hiszpanii, niedaleko wybrzeży Oceanu Atlantyckiego, oddaloną o 13 km od miasta La Coruna (A Coruna). Stanowi część metropolii La Coruna - bliskość z tym drugim, nadmorskim miastem w zasadniczym stopniu rzutuje na styl życia w miejscowości i sam charakter Cambre. Nadaje go także sama obecność w prowincji La Coruna oraz wspólnocie autonomicznej o nazwie Galicja. Wiele mówiące o gminie odległości do znaczących miejsc to między innymi bliskość do Santiago de Compostella (64 km), 147 km do Vigo, 173 km do granicy z Portugalią w miejscowości Tui oraz 247 km do portugalskiej Bragi.
Gminę zamieszkują obecnie 24 tysiące osób, a rozciąga się ona na powierzchni 40 km kw. Jej gęstość zaludnienia wynosi 590 osób na km kwadratowy. Składa się na nią 12 parafii. Cambre łączy w sobie obszary miejskie i te typowo wiejskie - szczególnie jej południowa część to gospodarstwa rolne, plantacje kiwi i hodowla norek. Na terenie gminy znajduje się stacja uzdatniania wody pitnej A Telva, służąca La Corunii i jej okolicom.
Obszar dzisiejszego Cambre zamieszkiwany był już przez ludy kultury celtyckiej. Widoczne są też ślady po Starożytnych Rzymianach, gdyż gmina znajdowała się na ich drodze do La Coruny. Po upadku cesarstwa region przeżył wiele najazdów plemion barbarzyńskich, na czele z wojownikami Suebi, jednak wpływy rzymskie wciąż były najsilniejsze. Nie skończyło się na Suebi, obszar plądrowali Normanowie i muzułmanie. Około XII wieku gminę chronić zaczęła obecność w niej Templariuszy, dbających o bezpieczeństwo na szlaku do Grobu Św. Jakuba w Santiago de Compostella.
Na ich cześć ma nazwę jedna z sąsiednich gmin, El Temple. Posiada romański kościół i most czternastowieczny, co sugeruje intensywny rozwój okolicy w tamtym czasie. Cambre nabrała piękna i rozwinęła się dzięki inicjatywom trzech królów hiszpańskich, którzy na rozwój Galicji położyli silny nacisk. To zasługa Alfonsa VII, Ferdynanda II i Alfonsa IX, którzy władali regionem Galicji w XII i XIII wieku.
W tym czasie powstało wiele kościołów, przepraw mostowych i innych obiektów, niezwykle ułatwiających i urozmaicających codzienne życie ówczesnych mieszkańców Galicji. Niestety, dyktatura generała Franco zatrzymała trwający od wieków rozwój kulturalny. Druga połowa ubiegłego wieku rozpoczęła kolejną fazę rozkwitu, związaną głównie ze szlakiem pątniczym.
W okolicy dominuje klimat śródziemnomorski i oceaniczny. Daje on łagodną pogodę przez cały rok, a więc niezbyt mroźne zimy, ale i lata bez dokuczliwych upałów. Trwające cykliczne i ustawiczne ocieplanie się klimatu wywołuje wzrost się średniej rocznej temperatury. Wynosi ona 15 stopni Celsjusza. Średnia temperatura stycznia to 10 stopni, a lipca 19 stopni Celsjusza. Gminę przecina rzeka Mero.
Przy zachodniej granicy Cambre nabiera ona dużej szerokości, rozległą deltą łącząc się z Oceanem Atlantyckim. Przy wschodniej granicy znajdują się zapora wodna i sztuczny zbiornik wodny Encoro de Cecebre. Zajmuje on powierzchnię 230 kilometrów kwadratowych i mieści się w nim 22 miliony metrów sześciennych wody. Do zbiornika wpada rzeka Moro.
Pomimo że akwen ten jest sztuczny, brzegi porastają lasy o bogatej faunie i florze. Wyróżnia się w zbiorniku sześć gatunków ryb, a w okolicy brzegów jedenaście gatunków płazów, siedem gatunków gadów i ponad dwieście gatunków ptaków, głównie wodnych. Poza tym znajdziemy tam klasyczny równinny pejzaż, poprzecinany niedużymi lasami i wiejskimi drogami. Od brzegów Atlantyku odcinają Cambre gmina Oleiros i miasto La Coruna.
Jedną z parafii jest Cecebre. Warto wspomnieć, że na terytorium tej wspólnoty zlokalizowany został obszar leśny o nazwie Fraga de Cecebre, charakteryzujący się wysoką bioróżnorodnością. Uwiecznił go znany hiszpański pisarz Wenceslao Fernandez Florez w swojej książce, która doczekała się też adaptacji filmowej, pt „Życie lasu”. Pod adresem Apadaero 14 znajduje się też muzeum poświęcone pisarzowi.
To jego dawny dom - Villa Florentina.
Inna hacjenda, Villa Roman to dawny dom mieszkalny, którego powstanie datuje się na II wiek naszej ery. Obecnie mieści się tam muzeum archeologiczne, prezentujące wykopaliska z czasów Starożytnego Rzymu. Szczególną uwagę skupia malarstwo ścienne w samej willi oraz urządzenie łazienek.
W mieście warto zobaczyć kościół Św. Marii, zbudowany w stylu romańskim około XII wieku. To niezwykle atrakcyjny zabytek o ciekawej architekturze, uznawany za ciekawy przykład stylu romańskiego właśnie. Jest jedynym elementem, jaki pozostał do dziś z dawnego klasztoru. Zaprojektowany jest na planie krzyża łacińskiego. Posiada jedną nawę, najlepiej zachowaną, z pięcioma absydami.
Zachowały się też pierwotne gzymsy oraz sklepienie.
Nie można, pisząc o Cambre, nie wspomnieć o słynnej na całym świecie Drodze Św. Jakuba (Camino de Santiago, w Cambre to English Way). Jest szlakiem prowadzącym do sanktuarium i centrum pielgrzymowania w Santiago de Compostella. Jedna z tras tego szlaku przecina właśnie gminę Cambre. Jego elementem jest m.in. średniowieczny most na rzece Burgo, wystawiony w XIII i XIV wieku przez Templariuszy dla pielgrzymów z Anglii, by zapewnić im bezpieczną przeprawę, a od kupców móc pobierać myto.
Ciekawym architektonicznie obiektem jest również Pazo de Cela – dwór w stylu barokowym, znajdujący się w parafii San Julian de Cela. Zbudowany został na planie prostokąta w XVIII wieku. Ściany są tam kamienne, z wierzchu pokryte płytkami. Dwór okalają ogrody, urządzone w barokowym stylu francuskim. Zajmują łączną powierzchnię 6 tysięcy metrów kwadratowych. Pełno tam bukszpanu, drzew palmowych, platanów, paproci i cedrów. Obecnie w dworze urządza się imprezy okolicznościowe, takie jak bale, wesela i chrzty.
To najatrakcyjniejsze, ale nie jedyne w okolicy tzw. pazo (dawna posiadłość wielkorządcy). Znane są też San Paio de Brexo, San Martino de Andeiro i San Xoan de Pravio.
Miasto to znajduje się w oddaleniu o nieco ponad 60 km od Cambre. Liczy sobie sobie ponad 95 tys. mieszkańców, a więc jest znacznie większe od Cambre. Santiago de Compostella przede wszystkim jest znanym od kilkunastu stuleci miejscem pielgrzymowania katolików z całej Europy. Dzieje się tak za sprawą mieszczącego się tam grobu Świętego Jakuba, jednego z dwunastu apostołów. Do miasta, z wszystkich miejsc Europy, wiodą Drogi Świętego Jakuba. Rocznie pokonuje je prawie 300 tysięcy pielgrzymów, w tym prawie 5 tysięcy z Polski.
Związek Santiago de Compostella z gminą Cambre to nie tylko nieodległe położenie obu i atrakcyjność Santiago jako miejsca pielgrzymek. Cambre położone jest na jednej z bardzo wielu Dróg Św. Jakuba, tzw. English Way (Droga Angielska). Przybywali nią pielgrzymi angielscy, którzy na kontynent dopływali do jednego z portów w Galicji. W związku z tym od około X wieku naszej ery do Cambre docierały nowinki kulturalne, naukowe, techniczne, czy nawet kulinarne, które pielgrzymujący przywozili ze sobą. Trakt miał też zawsze duży wpływ na zamożność gminy.
Gmina należy do obszaru metropolitalnego La Coruna. W oczywisty sposób wpływa to na sytuację i otoczenie gospodarcze Cambre - jego mieszkańcy znajdują zatrudnienie głównie w nieodległej La Coruni, z którą łączy miasto dobrze zorganizowana sieć komunikacyjna.
Cała aglomeracja liczy sobie 400 tys. mieszkańców, w jej ramach leży 11 gmin. Wiodącymi są tam handel i przemysł tekstylny. W La Coruni swoją siedzibę ma koncern tekstylny Inditex, tam też otwarto pierwszy sklep sieci Zara. Założyciel tej sieci, Armancio Ortega, jest nie tylko najzamożniejszym Europejczykiem, ale też mieszkańcem La Coruny.
Miasto zamieszkuje też inny multimilioner hiszpański, Mannuel Jove, zajmujący się nieruchomościami. Stamtąd też znana jest marka piwa hiszpańskiego o nazwie Estrella Gallcia. Zaznacza się również przemysł telekomunikacyjny i informatyczny. Najważniejszym terenem przemysłowym aglomeracji i jednym z największych w całej Galicji jest gmina Arteijo. Działa tam ponad 100 firm, zatrudniających łącznie ponad 4,5 tys. osób.
Znajdziemy tam głównie kopalnie cyny, wolframu i tytanu. Na terenie metropolii działa też rafineria ropy naftowej, którą obsługują koncerny Repsol i CHL. Z miastem La Coruna sąsiaduje bezpośrednio Area Industrial Park, gdzie 550 firm zatrudnia 12 tysięcy osób.
Połączenia powietrzne z aglomeracją obsługuje Lotnisko La Coruna. Znajduje się w miejscowości Culleredo, niespełna 5 kilometrów od centrum Cambre. Obsługuje loty krajowe i zagraniczne. Drugie najbliższe dla Cambre lotnisko znajduje się w Santiago de Compostella. Jeśli chodzi o ruch kołowy, to gminę Cambre przecinają autostrady: A-6 północ – zachód (wiedzie ona ze stolicy kraju, Madrytu, do La Coruny), AP – 9 czyli autostrada atlantycka (prowadzi od miejscowości Ferrol przez La Corunę, Santiago de Compostella i Vigo do Portugalii) oraz N – 555 czyli ekspresowa trasa atlantycka z La Coruny do granicy z Portugalią przez Santiago de Compostella.
Kuchnia okolic Cambre związana jest ściśle z tradycjami kulinarnymi prowincji La Coruna. W związku z bliskością Atlantyku cechują ją głównie owoce morza i ryby, wśród których wiele gatunków i jest w Polsce nieznanych i cechujących się egzotycznymi kształtami. Wyróżniają się tutaj szczególnie mątwy. To bezżuchwowe zwierzęta wodne o podłużnym kształcie ciała i długości około 40 cm. Do najczęściej spożywanych ryb należą: turbot, morszczuk i żabnica.
Przede wszystkim jednak w okolicy Cambre jada się sardynki, przyrządzane na wszelkie możliwe sposoby. Owoce morza z kolei to całe bogactwo gatunków: małże, pateiros (odmiana kraba), bernikle, ostrygi, homary, kraby i przegrzebki. Egzotycznymi dla Polaków będą też ośmiornice, przyrządzane na sposób galicyjski. Inna charakterystyczna dla regionu sfera kulinarna to galicyjskie ciasta. Wyróżnia się tutaj ciasto o nazwie santiago. Inne popularne słodkie przysmaki to ciasto migdałowe i tarta de santiago.
Składa się z jaj, cukru i sproszkowanych migdałów. Ciasto wpisane jest do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.
Typowym dla regionu warzywem jest papryka z Padron. To odmiana tego warzywa pochodząca z uprawy rolnej przy klasztorze San Francisco de Herbon w prowincji La Coruna. Mnisi sprowadzili je z Ameryki w XVI wieku. Posiada małe rozmiary (5-10 cm), oliwkowy lub zielony kolor i charakterystyczny, ostry smak.
Nabiał Galicji to głównie dwa produkty serowe - ser tetilla, pochodzący z pasteryzacji mleka krowiego, dojrzewający w okresie min. 7 dni. Nazwa pochodzi od jego stożkowatego kształtu, gdyż słowo tetilla tłumaczy się jako sutek. Warto wspomnieć również o hiszpańskim serze Lugo (Arzua – Ulloa), który produkuje się z mleka krowiego bez dodatku jakichkolwiek konserwantów. Smakowite spożywane w regionie mięsa - w tym wołowiny i wieprzowiny, to oczywiście szynka oraz nadziewany schab. Spośród napojów alkoholowych pija się wina pochodzące głównie z Monterrey, Valdeorras czy Rias Baixsas oraz piwo Estrella Galicia.
Warto dodać, że znanym komentatorem propagatorem kuchni galicyjskiej był Manuel Maria Puga y Parga, żyjący w XIX wieku hiszpański pisarz, polityk i smakosz urodzony w La Coruni. Był przyjacielem Wenceslao Fernandeza Floreza. Puga napisał wiele książek i poradników gastronomicznych. Wśród nich na przykład „36 sposobów przyrządzania dorsza”. Podobno miał powiedzieć, że jednym z najlepszych doświadczeń w jego życiu było jedzenie caldeirady (jednogarnkowa potrawa na bazie ryb) na pokładzie kutra rybackiego.
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.