Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Apartament na osiedlu z basenem tuż przy plaży La Mata
128.000 €
Apartament na osiedlu z basenem tuż przy plaży La Mata
COSTA BLANCA PŁD. / Torrevieja La Mata
Okazja! Apartament na osiedlu Parquemar -La Mata, Torrevieja  w dobrej cenie!
93.000 €
Bungalow dolny na La Florida, Orihuela Costa
92.000 €
Bungalow dolny na La Florida, Orihuela Costa
COSTA BLANCA PŁD. / La Florida

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

Hiszpańska paella

Hiszpańska paella – smak tradycji

Każdy kraj posiada swoje narodowe danie, które kojarzy się tylko z nim. W Polsce jest to bigos, w Grecji musaka, gulasz na Węgrzech, we Włoszech pizza, a w Hiszpanii paella. Chyba każdy o niej słyszał, a podczas wizyty w Hiszpanii nikt nie oparł się pokusie jej skosztowania. To prawdziwa wizytówka hiszpańskiej kuchni, która podbiła serca mieszkańców całej Europy. Hiszpanie są dumni z tego dania, a restauracje i bary trzymają w sekrecie swoje sposoby na przygotowanie potrawy.

Paella jest ważnym daniem do tego stopnia, że w miejscowości Cheste, w pobliżu Walencji obchodzone jest święto paelli. Odbywa się ono aż dwa razy w roku i w czasie uroczystości odbywa się konkurs na najlepiej przygotowaną paellę. Święto to przyciąga turystów, spragnionych smakowitych wariantów tej potrawy.

Paella nazywana jest daniem niedzielnym, gdyż przyrządzana jest na różnego rodzaju uroczystościach oraz w gronie rodzinnym. Niegdyś panował zwyczaj przygotowywania paelli w czwartki, gdyż właśnie wtedy służba miała wolne i dzień wcześniej przygotowywała te danie, by można było je łatwo odgrzać na drugi dzień. Sam rytuał spożywania paelli (z jednego naczynia) sprawia, że mieszkańcy Hiszpanii chętnie dzielą się nią z bliskim i przygotowują ją z okazji ważnych wydarzeń. Paella jest podstawową pozycją w menu praktycznie każdej hiszpańskiej restauracji.

Historia paelli

Nazwa potrawy wywodzi się od naczynia, w którym zostaje przygotowana. Pochodzi ono od słowa patella, naczynia wykorzystywanego w starożytnym Rzymie do składania ofiar bogom. Najczęściej dary składano w postaci posiłków ułożonych w wyszukanych naczyniach.
Podstawę dania stanowi ryż, którego uprawy i tradycja spożywania w różnych kombinacjach pochodzą z czasów, kiedy na ziemiach hiszpańskich osiedlili się Maurowie. W XVIII wieku zaczęto wiązać ryż z mięsem – na początku było to wyłącznie mięso ryby.

Z upływem czasu sięgano po coraz bardziej wyszukane dodatki, takie jak upolowane króliki, ptaki, lokalne warzywa i szafran, który dodawał potrawie pięknego koloru. W XIX wieku robotnicy spożywali dania z ryżu wraz z dodatkami w przerwach podczas pracy. Już w 1840 roku użyto nazwy paella, która identyfikowała te danie. Ogólnie w Walencji ryż uprawiany jest na wysoką skalę, dlatego paella zyskała tak szybko sławę. Danie zapoczątkowali mieszkańcy regionu Albufera, gdyż to właśnie tutaj znajdowały się największe pola ryżowe.

PAELLA-KUCHNIA-HISZPANSKA
Paella Valenciana

Różne odmiany paelli

Paella pochodzi z Walencji, gdzie nosi nazwę paella valenciana, ale w całej Hiszpanii występuje jej wiele odmian. Tradycyjna paella valenciana to odmiana, w której składzie nie znajdziemy owoców morza. Podaje się ją ze ślimakami, ale obowiązkowe składniki to mięso (kurczak, królik), fasola, pomidory, ryż, oliwa, szafran, papryka mielona, rozmaryn, sól i oczywiście woda.

Nie dodaje się do niej pieprzu, czosnku, wina ani małż. Koleją odmianą jest paella marinera, która składa się z owoców morza, małż, krewetek i kalmarów. Dodatkowo można spotkać odmianę paella mixta (z mięsem, rybą, owocami morza i wszystkim co kucharz ma pod ręką), a także paella de verduras – pyszna opcja dla wegetarian. Wszystkie odmiany łączy podstawowy i najważniejszy składnik – ryż.

Inną odmianą paelli, choć mocno zmodyfikowaną jest fideuà, gdzie podstawę nie stanowi ryż, ale makaron o nazwie fideo. Dodatkowo odmiana ta składa się wyłącznie z owoców morza. Fideuà również pochodzi z Walencji. Została wprowadzona do kuchni hiszpańskiej przez rybaków, którzy szukali sposobu na wykorzystanie nadmiaru złowionych owoców morza. Z racji, iż nie mieli dostępu do ryżu, wykorzystali do stworzenia paelli makaron. Fideuà podawana jest najczęściej z sosem alioli i jest daniem mniej powszechnym od tradycyjnej paelli.

Sekrety wyjątkowego dania

Podstawą paelli jest ryż, który należy podsmażyć i gotować z resztą składników. Danie przygotowuje się na patelni z uchwytami o nazwie paellera lub paella. Do ryżu dodawany jest też szafran – unikalna przyprawa znana i ceniona już od czasów starożytnych. Ma on za zadanie zabarwić potrawę na żółto. Jako, że przyprawa ta jest droga, często zastępuje się ją kurkumą lub papryką w proszku.

Istnieje również odmiana czarnej paelli, do zabarwienia której używa się atramentu z kałamarnic. Paella najczęściej spożywana jest na obiad, ale zdecydowanie nie jest polecana kolację – danie jest ciężkostrawne. Paella podawana jest w naczyniu, w którym została przygotowana. W niektórych hiszpańskich restauracjach potrawa przygotowywana jest na świeżym powietrzu, w ogromnych naczyniach.

HISZPANSKA-PAELLA-NA-ULICY
Przygotowywanie paella na ulicy to częsty widok w Hiszpanii podczas świąt i uroczystości

Przede wszystkim, nie jest łatwym zadaniem odwzorowanie idealnej, tradycyjnej paelli. Trzeba w tym celu posiadać trochę wprawy, ale jak mówią, praktyka czyni mistrza. Najważniejsze są odpowiednio dobrane składniki i sposób przygotowania, na których opiera się cały smak i sekret dania.

Ryż do paelli powinien być średnioziarnisty, gdyż ten długoziarnisty nie przesiąknie odpowiednio aromatem i sokami wytwarzanymi podczas gotowania. Odmianą ryżu stosowaną do tego dania jest bomba i senia. Aby smak dania był bardziej intensywny często dodawany jest bulion lub wino (zamiast wody). Nie bez znaczenia jest również woda dodawana do potrawy – najlepsza jest ta twarda, dzięki której ryż się nie rozgotowuje.

Najważniejsze w przygotowaniu paelli jest łączenie się składników. Dodanego do potrawy ryżu nie miesza się ze składnikami. Kiedy ryż przesiąknie już całą potrawą, a reszta dodatków będzie gotowa, przed podaniem należy odczekać 5-10 minut. Dzięki temu składniki jeszcze lepiej sobą przesiąkną, paella będzie smaczniejsza.

W regionie, gdzie danie te się narodziło, a więc w Walencji, przygotowuje się ją na dużym grillu lub rozżarzonym drewnie pomarańczowym, a nie na kuchence. Tworzy się wtedy apetyczna skórka – socarrada, a potrawa przesiąka aromatem drewna. Paellę je się prosto z naczynia drewnianą łyżką, a na jej wierzchu układa się ćwiartki cytryny, którymi skrapia się potrawę przed zjedzeniem.

Zainteresuje Cię także :
przepis na paella valenciana | kuchnia hiszpańska | hiszpańskie gazpacho | sery hiszpańskie | jamon z Hiszpanii | kiełbasy z Hiszpanii | tapas w Hiszpanii | kuchnia hiszpańska na wakacjach |

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij