Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Przepisy kuchni hiszpańskiej

Przepisy kuchni hiszpańskiej

Żeby poczuć smaki słonecznej Hiszpanii, nie trzeba nawet wychodzić z domu – wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i znaleźć chwile czasu. Pomimo innej strefy klimatycznej, wiele składników dostępnych w naszym kraju można z powodzeniem użyć do przygotowania dań rodem z Hiszpanii. Domownicy z pewnością ucieszą się z tego rodzaju odmiany, a hiszpański nastrój udzieli się wszystkim w domu. Wprowadzając parę urozmaiceń do przepisów, dodatkowo wykorzystamy to, co mamy w naszej kuchni. ¡Que aproveche!

Hiszpańska tortilla*

Hiszpańska tortilla to miła odmiana, która doskonale wpasuje się jako drugie danie lub kolacja. Przygotowuje się ją bardzo prosto. Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjną tortillę hiszpańską, którą można modyfikować dodając do składników np. szpinak, zielony groszek, fasolę szparagową, pieczarki lub pomidory.

Składniki:
*1 zielona papryka
* 3 ziemniaki
* mała cebula lub 0,5 dużej
* 2 jajka
* sól, ew. pieprz do smaku
* oliwa z oliwek do smażenia

Paprykę kroimy w paski, a ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Jajka roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy paprykę. Przyprawiamy ją solą i podsmażamy do miękkości, przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy po raz kolejny oliwę, dodajemy cebulę, ziemniaki i sól. Całość smażymy do momentu zarumienienia składników. Warto przy tym pamiętać, że oliwy powinno być dość dużo, gdyż ziemniaki chłoną tłuszcz i szybko mogą się przypalić. Jak będą już miękkie, przekładamy je do miski i wlewamy do nich jajka.

Znowu rozgrzewamy tłuszcz, dodając na patelnię ziemniaki z cebulą i jajkami. Smażymy, aż całość się zetnie. Podczas smażenia tortillę należy przełożyć na drugą stronę, by smażyła się z dwóch stron przez kilka minut. Na gotową tortillę kładziemy podsmażoną paprykę. I gotowe!

*inspiracje do przepisu zaczerpnięte ze strony www.allrecipes.pl

Sangria*

Sangria to pyszny, orzeźwiający i pomysłowy napój alkoholowy. Zaskocz gości lub domowników hiszpańską nutą.
Składniki (w razie konieczności można je podwoić):

* 2 cytryny, lub cytryna i limonka
* pomarańcza
* 1,5 szklanki rumu lub brandy
* ½ szklanki cukru trzcinowego
* butelka wina wytrawnego, koniecznie czerwonego
* szklanka soku z pomarańczy (najlepiej świeżego)

Składniki należy schłodzić przed przygotowaniem. Następnie kroimy cytryny (i limonkę) oraz pomarańczę w plasterki. Przygotować duże naczynie (takie jak na poncz), do którego wkładamy pokrojone owoce. Wlewamy rum lub brandy i posypujemy cukrem. Odstawiamy do lodówki na około 1,5 – 2 godziny. Po wyciągnięciu z lodówki składniki delikatnie ugniatamy drewnianą łyżką, dodajemy wino i sok. Sangria gotowa!

*inspiracje do przepisu zaczerpnięte ze strony www.allrecipes.pl

KREWETKI-DANIA-KUCHNI-HISZPANSKIEJ
Gambas a la plancha

Królik w sosie pomidorowym*

Dania z królika są niezwykle popularne w Hiszpanii – mięso królicze jest lekkie i miękkie, oczywiście w przypadku gdy się je odpowiednio przyrządzi. Królik w sosie pomidorowym to tradycyjna, pyszna i prosta potrawa.
Składniki:

*ok. 1 kg mięsa króliczego
* 4 ząbki czosnku
* 2 cebule
* puszka pomidorów krojonych lub 4-5 soczystych, świeżych pomidorów
* szklanka czerwonego wina
* liść laurowy
* gałązka tymianku i estragonu (można dodać majeranek i rozmaryn, jeśli nie posiadamy podanych w przepisie ziół)
* przyprawy do smaku (sól, pieprz, mielona papryka)
* ½ szklanki wody
* oliwa z oliwek

Mięso z królika, po umyciu i osuszeniu, należy pokroić w kawałki, a cebule i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek (około 2-3 łyżki) i dodajemy mięso. Smażymy je do momentu zarumienienia, mieszając co chwilę. Następnie przekładamy je do osobnej miski, a w garnku podsmażamy cebulę i czosnek, do momentu zeszklenia się cebuli. Kolejno dodajemy pomidory i mięso z królika, zioła oraz wino, a także wodę. Potrawę dusimy około 2 godzin, by nabrała właściwej miękkości. Doprawiamy do smaku i podajemy według uznania, z ryżem, ziemniakami lub kaszą gryczaną.

*inspiracje do przepisu zaczerpnięte ze strony www.rozkosze-stolu.blogspot.com

HISZPANSKA-KUCHNIA-TYPOWE-DANIA
Paella

Krewetki z czosnkiem*

Owoce morza to najbardziej charakterystyczny składnik dań hiszpańskich. W prawdzie trudno w Polsce zdobyć świeże krewetki czy inne owoce morza, zawsze można skorzystać z mrożonych.
Składniki:

* opakowanie dużych krewetek bez głów, z ogonkiem (najlepsze będą Black Tiger)
* 4-5 ząbków czosnku
* opakowanie pomidorów koktajlowych
* natka pietruszki
* 3-4 łyżki masła

Czosnek kroimy z cienkie plasterki, a pomidorki w ćwiartki. W zależności od tego, jakie krewetki udało nam się dostać – rozmrażamy je, filetujemy (lub nie, jeśli są już ugotowane) i osuszamy. W naczyniu żaroodpornym rozsmarowujemy odrobinę masła lub margaryny, układamy krewetki, dodajemy czosnek, pomidory i natkę pietruszki według uznania. Posypujemy solą i układamy na wierzchu masło. Całość pieczemy w, rozgrzanym wcześniej do 220 stopni Celsjusza, piekarniku. Podajemy polane sosem, wytworzonym w trakcie pieczenia.

*inspiracje do przepisu zaczerpnięte ze strony www.kwestiasmaku.com

Zainteresuje Cię również:
kuchnia hiszpańska najważniejsze dania | kuchnia hiszpańska na wakacjach w Hiszpanii | hiszpańskie sery | hiszpańska oliwa z oliwek | wędliny hiszpańskie | co pić w Hiszpanii na wakacjach | wina hiszpańskie podział i regiony uprawy |

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij