0034 966 444 615 | |
wynajem@ibermaxx.pl | |
12080525 ibermaxx |
Gdzieś na północnych krańcach Murcji leży miasto, które skąpane w zieleni oferuje nieprawdopodobny spokój i sielski klimat typowo hiszpańskiego ciudad. Jumilla, bo o niej mowa, to miasto, w którym nie brakuje przepięknych zabytków, terenów zielonych, zapierających dech krajobrazów, ani kulinarnych smakołyków, włączając w nie przepyszne wino. Czego więcej chcieć od życia?
Jumilla to niewielkie miasto położone w północno-wschodniej części prowincji Murcji u zbiegu kultury muzułmańskiej i chrześcijańskiej. To wspaniałe miejsce z bogatymi tradycjami winiarskimi i ciekawą historią. Arabowie nazwali miasto Jumilla "pięknym”, co jest oczywiście bardzo zasadna. Prowincja Murcja została założone przez Maurów w 825 p.n.e. i nazwana "sadem Europy" z powodu swojej długiej tradycji rolniczej. W regionie uprawiano bowiem owoce, warzywa, kwiaty, które następnie eksportowano do innych części kraju. Urozmaicony krajobraz rolniczy i niesamowite widoki, których nie zniszczył czas są istną ucztą dla oczu.
Pierwsze winnice pojawiły się w epoce starożytnej jeszcze przed romanizacją Hiszpanii. Obecnie znajduje się tam 32000 hektarów winnic i mieszka około 3000 zarejestrowanych hodowców. Najczęściej hodowaną odmianą jest Monastrell, która stanowi ponad 85% wszystkich winorośli Murcji.
Koneserzy wina z całą pewnością ucieszą się na wieść, że w mieście funkcjonuje kilkanaście zakładów winnych, które tworzą Szlak Wina z Jumilla. Winnice stanowią idealne miejsce do odbywania debat i degustowania słodkiego trunku. Warsztaty degustacyjne organizowane przez znawców hiszpańskiego wina pomagają doskonalić podniebienie i rozbudzają apetyt na więcej. Region jest znany z niedrogich, jednak doskonałych pod względem jakościowym, czerwonych win. Odkąd w mieście otworzyła się Bodegas El Nido (winnica produkująca jedno z najdroższych win w historii), miasto zyskało światową sławę. Innymi, dobrze znanymi winnicami regionalnymi są m.in. Juan Gil, Luzon i Agapito Rico.
Opisując klimat Jumilii należałoby posłużyć się określnikami: jałowy i kontynentalny. Temperatury latem dochodzą do 40 stopni Celsjusza. Długo utrzymujące się upały, wraz z niewielkimi opadami deszczu, sprawiają, że powierzchnia uprawy winogron jest właściwie surowa. Co zatem czyni z Jumilli „winne złożem” Hiszpanii? Po pierwsze – odpowiednie ilości wapna w glebie co pomaga w zachowaniu stałego poziomu wilgoci. Po drugie – podwyższony płaskowyż centralny o wysokością od 1312 stóp (400 m) do 2625 stóp (800 m). Stosunkowo wysokie położenie płaskowyżu zapewnia chwilę wytchnienia od intensywnego gorąca i umożliwia wzrost winorośli. Niestety, przymrozki, gwałtowne burze i ulewne deszcze nadal stanowią dla nich realne zagrożenie.
Cabalgata del vino - w Jumilla życie toczy się wokół wina
Podobnie jak w sąsiednich regionach Yecla i Bullas, dominują uprawy czerwonej winorośli Monastrell. Monastrell produkowane w Jumilli są powszechnie wykorzystywane do produkcji jednoszczepowego wina. Winogrona dobrze reagują na uprawę i rozwijają się nawet w trudnych warunkach. Są przy tym bardzo ciemne i mają bogaty profil smakowy – typowym jest dlań wyrazisty, jagodowy aromat.
Oprócz ciekawego smaku mają także efektowny wygląd; niektóre owoce mogą przybierać kolory ziemi, np. barwę czarnych oliwek, ciemnej czekolady i espresso.
Jako ciekawostkę warto dodać, że Monastrell to tylko jedna z nazw winorośli. W zależności od regionu mogą one przybrać jedną z 75 innych nazw.
Do najważniejszych zabytków architektury sakralnej należą: Iglesia de Santiago, Convento Franciscano de Santa Ana del Monte, Iglesia de El Salvador, Ermita de San Agustín, Iglesia de Santa María del Rosario, Ermita de San Antón, Ermita de San José. Innymi ważnymi zabytkami są: Zamek, Palacio del Antiguo Concejo, Teatr Vico, Ayuntamiento i Casa Pérez de los Cobos. Zamek jest położony na wzgórzu miejskim i stanowi najbardziej charakterystyczny element krajobrazu Jumilli.
Jumilla słynie z wyjątkowego lokalnego folkloru i tradycji. Jeżeli chcemy zobaczyć miasto w całej okazałości, wybierzmy się doń w okresie poprzedzającym Wielką Noc. Semana Santa, czyli Wielki Tydzień, to dla mieszkańców Jumilli okres szczególny, niezwykle nostalgiczny, a zarazem radosny. W tradycyjnych procesjach rok rocznie biorą udział ponad trzy tysiące zakapturzonych nazarenos, którzy uosabiają pochód towarzyszący Jezusowi Chrystusowi w drodze na Golgotę. Na koniec Wielkiego Tygodnia przypada tradycyjna fiesta połączona ze śpiewem i tańcem.
Oprócz świąt i fiest o podtekście religijnym w Jumilii organizowane są także imprezy rozrywkowe, np. święto winobrania La Vendimia oraz inscenizacje średniowiecznych bitew między chrześcijanami i Maurami Moros y Cristianos. Tradycyjnym elementem każdej zabawy jest taniec. Uczestnicy fiest, podtrzymujący dawne zwyczaje, chętnie tańczą tradycyjne tańce lufowe takie jak: Zapatillas, Jota de Tres, Jota Jumillana, Jota de la Zarza, Enredás czy Malagueñas de Jumilla y Fandango. Akompaniuje im dźwięk tradycyjnych instrumentów: gitar, mandolin, lutni, kastanietów i tamburynów. Mężczyźni i kobiety ubierają się w wiejskie, XVIII-wieczne stroje. Kobiety zakładają proste spódnice, koszule, szale albo chusty, kolorowe fartuchy oraz ozdabiają swoje fryzury delikatnymi kwiatami. Charakterystycznym elementem hiszpańskiego stroju jest armilla, czyli prosta kamizelka. Mężczyźni mają nieco skromniejsze stroje złożone z: koszuli, kamizelki, spodni, paska, skarpetek, butów oraz tradycyjnego kapelusza nazywanego sombrero.
Festiwale w Jumilla związane z winem tego regionu Hiszpanii
Jumilla to nie tylko warte zwiedzania zabytki oraz wydarzenia kulturalne. Istotnym elementem, który można uznać za charakterystyczny dla miasta, jest duża ilość terenów zielonych. Najbardziej charakterystyczna jest roślinność porastająca zbocza Góry Zamkowej, Ogród Króla Don Pedro, czy znany jako ‘ogród-ślimak’ Plaza de Rollo. Wszystkie te tereny są bujnie porośnięte roślinnością oraz gęsto usłane ścieżkami, którymi można spacerować praktycznie o każdej porze dnia i nocy. Duża ilość zieleni skłania do aktywności fizycznej – któż mógłby oprzeć się pokusie spaceru po tak atrakcyjnych terenach?
Ciekawym miejscem, które warto odwiedzić ze względu na walory przyrody, jest stworzony przez instytucję IRYDA Estacada Botanical Garden. Oddalony o kilometr od miasta ogród ma powierzchnię niemal 20 000 metrów kwadratowych. Wspaniałe warunki krajobrazowe oraz bogata kolekcja drzew i krzewów (ponad 150 gatunków) sprawiają, że wiele osób wpisuje odwiedziny tego miejsca w plan dnia.
W Jumilli możemy zjeść kilka tradycyjnych potraw, które najlepiej smakują z winem. Należą do nich:
Gazpacho Jumillano (nie mylić z gazpacho andaluzyjskim). Jego podstawą jest ciasto francuskie (ciasto z mąki pszennej i wody, bez drożdży) . Tradycyjna receptura wymaga użycia farszu z gotowanej dziczyzny i górskich ślimaków (do farszu można wykorzystać także inne rodzaje mięs). Doskonale smakuje z tradycyjnym czerwonym winem.
Trigoentero: tradycyjny posiłek postny wykonany z rozdrobnionej pszenicy.
Gachamiga: to danie zimne wykonane z mąki, oliwy, czosnku, wody i soli.
Mortirigüelo: do wykonania dania niezbędna jest wątroba wieprzowa i krew zaprawiona różnymi przyprawami.
Ser z pomidorami: świeży, miękki ser z koziego mleka Murciano - Grenadine, który jest smażony wraz z rozgniecionymi pomidorami. Aby w pełni wydobyć jego smak i aromat, należy konsumować go z winem.
Jako, że Jumilla jest położona w dwóch różnych krainach, jej kuchnia łączy w sobie lekkość i aromantyczność Lewantu oraz potrawy o dużej wartości kalorycznej typowe dla La Manchy. Osoby, które przynajmniej raz miały okazję spożywać lokalne skarby ziemi, zapamiętają ich smak do końca życia. To właśnie z Murcji pochodzą najlepsze i najbardziej soczyste pomarańcze, grejpfruty, cytryny, limonki i klementynki, a także oliwki, kapary czy też karczochy.
Zamek w Jumilla
Jumilla to wspaniała alternatywa w stosunku do zatłoczonych kurortów i dużych miast Hiszpanii. Podróż i pobyt w tym uroczym miejscu jest szczególnie polecany, jeśli chcemy wybrać się do miejsca pełnego spokoju, sprzyjającego wyciszeniu się. Jumilla to nie tylko typowo hiszpańska miejscowość, gdzie czas płynie własnym tempem. To także miejsce, gdzie warto zasmakować w tradycji i kulturze miejscowej ludności.
Zainteresuje Cię również:
Yecla | Murcia zdjęcia | Elche (Elx) | Alicante | Orihuela | Novelda | Elda | Region Walencji | wina z Hiszpanii | regiony uprawy wina w Hiszpanii| co pić w Hiszpanii |
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.