Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Yecla w regionie Murcia

Yecla – miasto wina i sakralnych zabytków

Yecla to miasto i gmina położone w południowo-wschodniej Hiszpanii, zlokalizowane w prowincji Murcja. Od wschodu Yecla graniczy z prowincją Alicante, a od północy i zachodu z prowincją Albacete. Mieszka tutaj około 35 tysięcy mieszkańców. Nazwa Yecla wywodzi się z języka arabskiego, a ściślej rzecz ujmując, od słowa Yakka, które stanowiło określenie fortecy. Znajdowała się ona na obecnym wzgórzu Cerro del Castillo.

Na krajobraz miasta składają się przede wszystkim góry o umiarkowanej wysokości, które będą doskonałą atrakcją dla miłośników górskich wędrówek. Do najbardziej znanych pasm górskich znajdujących się w mieście należą: Sierra de Salinas o wysokości 1238 m. n.p.m., Monte Arabi o wysokości 1068 m. n.p.m., Sierra de la Magdalena z wysokością 1038 m. n.p.m., Sierra de las Pansas – 1036 m. n.p.m., Cerro Picario – 1035 m. n.p.m. oraz El Puerto o wysokości 1030 m. n.p.m. W mieście można podziwiać również piękną roślinność, która porasta pasma górskie. Flora Yecli składa się głównie z mniej bądź bardziej gęstej sosny, a także licznych krzewów.
Samo miasto podzielone zostało na kila dzielnic, pośród których wyróżnia się: El Sol, Garcia Lorca, San Cristobal, La Alameda, Las Herratillas, Justina, Cayetano de Mergelina oraz La Decarada.

Yecla regionem winorośli

Już od połowy XIX wieku Yecla była znana przede wszystkim z upraw i wysoce rozwiniętego rolnictwa. Szczególne miejsce zajmuje tutaj uprawa winorośli, drzew oliwkowych, zbóż oraz drzew migdałowych. Piaszczyste gleby i dość ostry klimat wpłynęły na rozwój produkcji wina w Yecli. Region winiarski Yecla składa się z 11 winnic, produkujących sześć milionów litrów wina w ciągu roku. Występujące na obszarze Yecli odmiany winorośli, z której produkowane jest czerwone wino, to Monastrell, Garnacha Tintra, Gabernet Sauvignon, Cencibel (Tempranillo), Merlot, Tintorera oraz Syrah. Z kolei do występujących na tym obszarze białych odmian winorośli należą: Merseguera, Airen, Macabeo, Malvasia oraz Chardonnay. W apelacji Yecla najlepiej sprawdza się Monastrell, który jest niezwykle wytrzymały. Powstaje z niego czerwone wino o barwie intensywnej, ale lekkim i przyjemnym smaku. Ogólnie w całym regionie produkuje się głównie wino czerwone.

Bodegas La Purísima jest najbardziej znaną winnicą gminy Yecla, która została założona w 1946 roku. Dzięki działaniom założycieli winnicy, w 1975 roku Yecla otrzymała klasyfikację DO (Denominación de Origen).Winnicy La Purísima na przestrzeni lat udało się zbudować mocną pozycję, a jej wina znane są na całym świecie.

YECLA-FOTOGRAFIA-WINNICY
Yecla przede wszystkim kojarzona jest z produkcją dobrego wina w Hiszpanii

Zabytki i atrakcje w Yecla

W miejscowości można podziwiać słynny Plaza Mayor, skupiający imponujące dzieła architektoniczne. Plaza Mayor usytuowany jest w samym sercu zabytkowego miasta, a znajdujące się na nim budowle pochodzą z renesansu oraz baroku. Na arkadowym placu znajduje się ratusz, wybudowany w XVI wieku. Dopełnieniem zespołu architektonicznych budynków Plaza Mayor jest także Wieża Zegarowa (La Casa de los Alarcos oraz Deposito del Pan), pochodząca z czasów Habsburgów.

W mieście znajduje się szereg kościołów, kaplic oraz świątyń, spośród których na uwagę zasługuje między innymi Stary Kościół, znany jako La Iglesia Vieja, bądź Iglesia del Salvador. Niegdyś świątynia ta należała do jednego z najważniejszych zabytków sakralnych miasta, dziś jednak jest zabytkiem nieco zaniedbanym. Początki budowy kościoła datuje się na wiek XVI, a większość elementów budowli powstała w 1512 roku. W 1540 roku kościół ustanowiono świątynią chrześcijaństwa. Budynek powstał w stylu gotyckim, charakterystycznym dla czasów średniowiecza. Jednakże, podobnie jak w przypadku innych budynków sakralnych w Hiszpanii, w miarę dalszej rozbudowy kościoła dodano kolejne elementy typowe dla stylu renesansowego. Podczas hiszpańskiej wojny domowej kościół ten, podobnie jak wiele innych hiszpańskich świątyń, został splądrowany i zniszczony przez republikanów. W 1936 roku, w budynku Iglesia Vieja zwanym też Rectoria del Salvador, odbyło się ostatnie nabożeństwo.

Od tego momentu przestał on pełnić funkcję religijną. Dopiero w połowie 1980 roku, kiedy biskup Kartaginy nadał mu tytuł świątyni miasta Yecla, postanowiono odbudować świątynię wraz z innymi, zniszczonymi w tym czasie zabytkami. Budynek przez wszystkie dziesięciolecia zaniedbań znajdował się w stanie zaawansowanej degradacji. Odbudową kościoła zajął się architekt Andres Murcia Terol, który otrzymał za swoją pracę architektoniczną regionalną nagrodę oraz wielkie uznanie w oczach władz, a także samych mieszkańców. W północnej elewacji kościoła znajduje się siedem posągów rycerzy, reprezentujących szlachtę z XVI wieku. Z kolei w elewacji południowej dostrzec można cztery głowy. Trzy z nich należą do ludzi, reprezentujących kolejno młodzież, dojrzałość oraz starość. Czwarta głowa natomiast należy do lwa. Na froncie zachodnim budynku przedstawione zostało duchowieństwo.

Główną świątynią miasta jest obecnie Basilica de la Purisima, poświęcona Niepokalanemu Poczęciu Najświętszej Maryi Panny. Maria Dziewica (Virgen del Castillo) jest patronką miasta. Bazylika została zbudowana w latach 1775-1868 w stylu neoklasycznym, na planie krzyża łacińskiego. Budynek posiada trzy nawy rozdzielone łukami i cechują go klasyczne elementy architektoniczne. W północno-wschodnim narożniku kościoła znajduje się wieża wraz z dzwonnicą. Wewnątrz świątyni można podziwiać imponujące malowidła ścienne. Sklepienia nawy głównej, transeptu oraz absydy wykonane zostały przez artystę Manuela Munoza Barberana. Kopułę natomiast wykonał Rafael Roses Rivadavia. Bazylika nazywana jest powszechnie „Nowym Kościołem”, gdyż Santa Maria Assunta, dawny kościół parafialny miasta, określono jako „Stary Kościół”.

YECLA-MURCIA-WINO
Popularne gatunki wina wytwarzane w Yecla

Innym, wartym polecenia zabytkiem Yecli jest Santuario del Castillo, wznoszące się nad miastem na szczycie Góry Zamkowej. Stanowi bardzo ważne centrum pielgrzymkowe zarówno dla wszystkich mieszkańców Yecli, jak i dla ludzi mieszkających w regionie. Jest to kościół jednonawowy, posiadający boczne kaplice oraz ołtarz, na którym czczony jest obraz Niepokalanego Poczęcia Maryi oraz Chrystusa Świętego. Świątynia posiada sześć monumentalnych obrazów, przedstawiających tematykę biblijną. Zaprojektował je i wykonał wspomniany wcześniej artysta Rafael Roses Rivadavia.

Kolejnym, ważnym obiektem sakralnym miasta, jest Kościół Świętego Franciszka, zbudowany przez franciszkanów wraz z początkiem siedemnastego wieku. Uwagę zwraca kunsztownie wykonana kaplica Matki Boskiej Bolesnej, przyłączona do kościoła. Pochodzi ona z XVIII wieku i wybudowana została w fantazyjnym stylu barokowym. Kościół ten posiada wspaniałą fasadę, której szczyt znajduje się w dzwonnicy wieży. W mieście również można odwiedzić Kościół Dzieciątka Jezus, wybudowany w XIX wieku, na miejscu dawnego sanktuarium. Świątynia posiada piękny ołtarz z malowidłami autorstwa Rafaela Rosesa Rivadavia. Jeśli tego jest mało, zwiedzający mogą zwiedzić Kościół Matki Boskiej Bolesnej - świątynię wybudowaną w XVIII wieku w stylu barokowym. Yecla to prawdziwa perełka sakralnej architektury.

Kuchnia regionalna i smaki Yecli

Typową potrawą, przyrządzaną w miejscowości Yecla, jest przede wszystkim słynne hiszpańskie gazpacho. Głównymi składnikami tej potrawy są w Yecli ślimaki górskie, królik bądź kuropatwa, papryka, pieczarki, starte pomidory, oraz oliwa z oliwek. Innym daniem, przyrządzanym w Yecli, głównie podczas Święta Wielkiej Nocy, jest tak zwane Empanada de Patata. Składa się ono z ziemniaków, jajka, papryki i tuńczyka, owiniętych w ciasto i zapiekanych w kształcie półksiężyca. Często przyrządzanym regionalnym daniem jest także smażony ser z pomidorami. Najczęściej podaje się ser kozi, który jest znacznie delikatniejszy i mniej ciężkostrawny od żółtych serów. Do pomidorów dodaje się niekiedy smażone kiełbaski. Jest to proste, lecz bardzo smaczne danie. Tradycyjną potrawą miasta Yecla są również tak zwane pelotas - posiekane orzechy piniowe namoczone w wodzie i mleku, obtoczone w bułce tartej i gotowane w bulionie wraz z pietruszką, oraz ulubionymi przyprawami.

YECLA
Yecla panorama miasta

Zainteresuje Cię również:
Murcia przewodnik po mieście | Region Murcia | Elche | Albacete | hiszpańskie wina | kuchnia hiszpańska | regiony produkcji wina w Hiszpanii |

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij