Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Hiszpańskie sery z Asturii

Złoto Asturii – słynne hiszpańskie sery
Są na świecie miejsca, które ze spokojem moglibyśmy nazwać krainami mlekiem i miodem płynącymi. I choć nie chodzi tu o dosłowne znaczenie, w hiszpańskiej Asturii znaleźć można miejsca, które słyną z wytwarzania wysokiej jakości mleka i doskonałych serów. Cały region jest niczym francuskie pola, na których królują zielone pastwiska i winnice, z tym drobnym wyjątkiem, że znajdują się one na terenie Hiszpanii. Pomimo tego, ze to właśnie Francja bardziej znana jest z produkcji serów żółtych i pleśniowych oraz wyśmienitego wina, Asturia w Hiszpanii nie ustępuje najlepszym francuskim winnicom i dojrzewalniom serów.

Asturia – klejnot Iberii

Regiony północne Hiszpanii nie są tak ciepłe, jak jej południowe części. Dlatego właśnie Asturia na pierwszy rzut oka może kojarzyć się z krajobrazami francuskich Alp lub wzgórz Szwajcarii. Oczywiście panują tutaj lepsze warunki do uprawy owoców, jednak Księstwo Asturii nie należy do popularnych miejsc wśród polskich turystów. Tak naprawdę, Asturia to jeden z najpiękniejszych regionów kraju. Oferuje także zdecydowanie inne atrakcje i walory, niż wybrzeże i południowe plaże Hiszpanii.

Mówi się, ze Asturia jest hiszpańską Szwajcarią. Trudno się dziwić, jeśli szczególnie w jej górskich terenach głównym składnikiem diety mieszkańców i jednocześnie ich dumą narodową, są sery. Sama Asturia to nie tylko piękne, górzyste tereny, ale także skaliste wybrzeże, które nie raz trafiało na piękne widokówki i do magazynów podróżniczych. Już sam fakt, że głównym miastem regionu jest Oviedo – miasto artystów i uczonych, świadczy o magii tego miejsca.

Będąc w Asturii nie da się nie zauważyć bogactwa kulinarnego tego regionu. Każda część tego pięknego księstwa posiada inną tradycję, jeśli mowa o daniach i napojach. W górzystych pasmach głównymi składnikami kuchni Hiszpanów są oczywiście sery i warzywa oraz mięso. Wybrzeże zdominowane jest przez potrawy zawierające krewetki, małże i homary. Co ciekawe potrawy mięsne i typowo śródziemnomorskie owoce morza to potrawy dość rzadko pojawiające się na tradycyjnym stole w hiszpańskich domach. Dania te uwielbiane są przez turystów, zaś na co dzień mieszkańcy rzadko odwiedzanych miejsc w Asturii wybierają raczej dania wegetariańskie.

Kraina serów

Ukształtowanie terenu oraz klimat regionu sprzyjają wypasowi zwierząt hodowlanych. Każdy odwiedzający te tereny podróżnik zauważy, że większą część lądu pokrywają lasy i pastwiska – podobne do tych, które spotkać można we francuskich, włoskich i szwajcarskich Alpach. To idealne miejsce pełne zieleni, ożywczego powietrza napływającego znad oceanu i smakowitych potraw.

CABRALES-SER-HISZPANSKI

Cabrales jeden z najpopularniejszych hiszpańskich serów z Asturii

Dzięki obecności wielkich połaci traw i lasów Asturia stała się centrum wypasu zwierząt i produkcji mleka. Oprócz mlecznych ras krów hoduje się tutaj także kozy oraz owce, które stały się doskonałym źródłem wełny. Niezwykle malownicze wzgórza i doliny to doskonałe miejsce nie tylko do uczty kulinarnej, ale także wypoczynku.
Według oficjalnych danych w regionie zarejestrowanych jest aż 20 różnych gatunków sera. Z nieoficjalnych informacji wynika, ze jest ich ponad 2 razy więcej.

Doskonała pogoda oraz idealne warunki do wypasu sprawiły, że przez setki lat Hiszpanie wypracowali do perfekcji technikę produkcji pleśniowych i żółtych serów, które jakością mogłyby konkurować z najlepszymi serami w Europie. Przez wieki sery produkowane były z mleka koziego i owczego. Dziś sery w Asturii wytwarzane są także z krowiego mleka, dzięki czemu liczba gatunków zwiększyła się i dziś można spotkać sery o praktycznie każdej możliwej kombinacji mleka tych trzech zwierząt.
Dawniej Asturyjskie sery produkowało się tylko w ciepłe pory roku. Od kiedy do wyrobu używa się także mleka krowiego, produkcja trwa nieprzerwanie, bez względu na porę roku.

Niebieskie sery pleśniowe

Delikatne, rozpływające się w ustach i doskonale smakujące ze świeżym pieczywem niebieskie sery pleśniowe to duma tej części Hiszpanii. Najsłynniejszym z nich jest Cabrales i ten właśnie ser można kupić nie tylko w samej Hiszpanii, ale także w sąsiadującej z nią Portugalii. Cabrales to nie jedyny, choć jeden z niewielu serów, którego sława przekroczyła granice Hiszpanii.

Brak rozgłosu w żadnym stopniu nie przekłada się na jakość serów produkowanych w Asturii. Wręcz przeciwnie –ponieważ tutejsze sery pleśniowe nie są znane poza granicami Hiszpanii, intrygująca aura owiewająca je kusi smakoszy z całej europy do odwiedzenia pięknego Oviedo w Hiszpanii i jego okolic.

Innym serem godnym uwagi jest Gamoneu. Jest to gatunek, który zarówno od zewnątrz, jak i w środku przerośnięty jest szlachetną odmianą pleśni. Dodatkowo ser jest wędzony na drewnie pochodzących z lokalnych lasów. Gwarantuje mu to doskonały smak oraz sprawia, że Gamoneu staje się jednym z nielicznych serów o tak oryginalnym aromacie.

SERY-HISZPANSKIE
Tak podaje się niektóre gatunki sera niebieskiego w Asturii

Jaskiniowy ser?

Najpopularniejszy ser, Cabrales, jest dość trudny do wykonania. Na niecały kilogram sera zużywa się ponad 10 litrów mleka. Do podgrzanego mleka dodaje się podpuszczkę i czeka, aż całość zacznie gęstnieć. Nazywa się to procesem koagulacji – to właśnie wtedy żelowate części oddzielają się od serwatki.

Powstały w ten sposób biały ser rozcina się specjalnym narzędziem i odsącza zawartą w nim serwatkę. W tym momencie masa serowa jest już gotowa do umieszczenia w okrągłych pojemnikach o charakterystycznym kształcie. Ser leżakuje w formach bez jakiegokolwiek obciążenia – dzięki temu zachowa swoją puszystość i delikatność.

Co ciekawe, tradycyjnym sposobem na dojrzewanie sera w Asturii nie jest umieszczenie go w ciemnej piwnicy, czy specjalnie stworzonej do tego celu dojrzewalni. Naprawdę doskonałe warunki do dojrzewania panują bowiem w tutejszych jaskiniach. W wapiennych górach jest ich sporo, dlatego każdy z ponad 30 mistrzów serowarskich ma tutaj swoją własną dojrzewalnię jaskiniową.

W ich wnętrzu panuje stała temperatura i wilgotność, dlatego sery dojrzewające w Asturyjskich pieczarach są tak doskonałe. Po około 3 miesiącach pieczołowitego doglądania serów przez serowarskiego mistrza, przepyszny smakołyk jest gotowy do spożycia.

SERY-Z-HISZPANII
Tylko podstawowe gatunki hiszpańskiego sera z regionu Asturia na północy Hiszpanii

Sery Asturii niemal na wyłączność

Hiszpańska Asturia, choć nie jest tak popularnym regionem słynącym z wyrobów mlecznych, to z pewnością przyciągnie smakoszy i amatorów doskonałych pleśniowych i żółtych serów. Nie można powiedzieć, że tutejsze wyroby regionalne rozpoczęły swoją międzynarodową karierę, ale być może to właśnie jest ich silnym atutem.

Faktem jest, że gatunki serów zarejestrowane i pochodzące z Asturii praktycznie nie są dostępne poza Hiszpanią. Sery te można traktować jako ekskluzywne i przeznaczone dla niewielkiej grupy odbiorców, którzy odwiedzą region. Bardzo silne przywiązanie Hiszpanów do wytwarzanych tu produktów co prawda nie pozwala na zdobycie rozgłosu, ale przynajmniej sprawia, że to, co doskonałe, pozostaje doskonałe w swojej naturalnej postaci.

Szukając naturalnego miejsca, porośniętego naturalną roślinnością, niemal dziewiczego w swym charakterze, warto odwiedzić właśnie Asturię. Wielu przyjeżdża tu tylko po to, by skosztować specjałów przyrządzonych z lokalnego mleka, ale sery to tylko jeden z wielu elementów, które sprawiają, że odwiedzający ten region zakochują się w nim na dobre.

Zainteresuje Cię również:
kuchnia hiszpańska | hiszpański ser Manchego | hiszpański jamon | hiszpańskie tapas |

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij