0034 966 444 615 | |
wynajem@ibermaxx.pl | |
12080525 ibermaxx |
Mislata to miasto i gmina położone na wschodniej części Półwyspu Iberyjskiego. Wchodzi ono w skład prowincji Walencji i wspólnoty niezależnej Walencji. Od największego miasta tego regionu Mislata jest oddalona zaledwie o 4 kilometry, co ma decydujące znaczenie dla rozwoju gospodarczego i kulturalnego tego ośrodka.
Mislata zajmuje powierzchnię wynoszącą 2,06 kilometrów kwadratowych. Ten niewielki obszar zamieszkuje aż 44 tysięcy mieszkańców. Te statystyki przekładają się na niezwykle wysoki poziomo gęstości zaludnienia, który osiąga wartość aż 21 tysięcy osób na kilometr kwadratowy.
Jak już wiadomo, miasto znajduje się o rzut kamieniem od Walencji. Warto też prześledzić, jak wygląda odległość między Mislatą a innymi wielkimi i ważnymi hiszpańskimi ośrodkami:
Barcelona – 306 km
Madryt – 299 km
Bilbao – 470 km
Alicante – 126 km
Murcja – 177 km
Sewilla – 539 km
Kordoba – 418 km
Palma de Mallorca – 264 km
Las Palmas de Gran Canaria - 1873 km
Malaga – 466 km
Saragossa – 246 km
W pobliżu Misalaty usytuowanych jest kilkanaście niewielkich i malowniczych miejscowości. Do tej kategorii z pewnością można zaliczyć :
Xirivella 1.3 km, Quart de Poblet 2.3 km, Paterna 3.4 km,Manises 3.5 km, Aldaia 3.8 km Burjassot 3.8 km, Alaquàs 4.2 km, Picanya 4.6 km, Godella 5.1 km, Paiporta 5.3 km. Tavernes Blanques 5.7 km.
Mislata znajduje się pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego. Rejon ten cechuje się występowaniem upalnych, suchych lat i stosunkowo łagodnych zim. W Mislacie odnotowuje się niski wskaźnik rocznych opadów deszczu. Największe z nich występują zazwyczaj w miesiącach wiosennych i zimowych. Przez miasto przepływa Turia, jedna z największych rzek znajdujących się w tej części Półwyspu Iberyjskiego.
Hiszpańscy Archeolodzy znaleźli na terenie miasta pozostałości, które wskazują na to, że na ziemiach Mislaty rozwijała się cywilizacja rzymska. Jednak prawdziwych początków miasta należy doszukiwać się w czasach arabskiej dominacji na terenie Półwyspu Iberyjskiego. W pobliżu tego miasta walki z muzułmańskimi najeźdźcami toczył najsłynniejszy rycerz hiszpańskiego średniowiecza, legendarny El Cid. Mislata została także wspomniana w poemacie arabskiego Abu Abd Allaha Muhammad ibn al-Abbar. Po wypędzeniu arabów z tej części Półwyspu Iberyjskiego, na terenach dzisiejszej Mislaty powstał folwark. Król Jakub I Zdobywca nadał te ziemie kilku rycerzom, którzy wsławili się w czasie wojen z arabami. Po pewnym czasie liczba domostw znajdującym się na tym terenie zwiększyła się do dwudziestu.
W XIII wieku Mislata składała się z dwóch części – główna część wioski była skupiona wokół obecnie istniejącego kościoła Aniołów. Zamieszkiwała ją katolicka ludność. Na wschód od tej osady znajdowała się Moreria, wioska zamieszkała przez Maurów, która posiadała odrębną administrację. W 1609 roku Moreria została niemal całkowicie wyludniona, a w połowie XVII wieku została ona wchłonięta przez Mislatę.
Podczas wojny o niepodległość Hiszpanii toczonej w latach 1808-1814, okolice Mislaty były miejscami kilku starć między wojskami francuskimi a armią hiszpańską. 28 marca 1808 roku francuscy żołnierze dowodzeni przez marszałka Moncey obozowali na terenie miasta, skąd zorganizował atak na pobliską Walencję. Natarcie zostało jednak odparte przez hiszpańskie wojska stacjonujące w bliźniaczych wieżach Torres de Quart. W ciągu następnych kilku lat na terenach Mislaty doszło jeszcze do kilku incydentów zbrojnych, które nie miały znaczącego wpływu na przebieg całego konfliktu.
Ciekawostką jest, że podczas sesji plenarnej rady miasta 26 grudnia 2013 roku, Mislata oficjalnie zatwierdziło ludobójstwo Ormian dokonane przez Turków na początku XX wieku, za zbrodnię przeciwko ludzkości. Należy podkreślić, że było to pierwsze hiszpańskie miasto, które podjęło taką decyzję.
Tradycyjna gospodarka Mislaty oparta była na produkcji rolnej. W tym rejonie panowały znakomite warunki do uprawy pszenicy, kukurydzy, jedwabiu, konopi, winogron, czy różnych rodzajów warzyw. Obecnie rolnictwo odgrywa bardzo znikomą rolę dla społeczności Mislaty. W tym sektorze zatrudnienie znajduje jedynie około 2% populacji. Uprawy Mislaty są nastawione przede wszystkim na produkcję ziemniaków i owoców cytrusowych.
Duże znaczenia dla rozwoju miasta ma sektor przemysłowy.
Już w okresie średniowiecza, na terenie Mislaty powstawały pierwsze manufaktury, w których wytwarzano dobra różnego rodzaju. Bliskość wielkiego ośrodka jakim jest Walencja sprawia, że pochodzące stąd produkty szybko znajdowały rynek zbytu. Obecnie produkcja przemysłowa zatrudnia około 32% społeczności miasta. Najlepiej rozwijającymi się branżami w mieście jest przemysł spożywczy, drewniany, skórniczy, a także przedsiębiorstwa wykwalifikowane w produkowaniu przedmiotów papierowych i metalowych. Najważniejszą rolę w gospodarce regionu odgrywają usługi. Zatrudnienie w tym sektorze znajduje łącznie 67% mieszkańców Mislaty. Większość z nich pracuje w firmach handlowych.
Ważną rolę dla dalszego rozwoju gospodarczego Mislaty pełni także dobrze rozwinięta sieć transportowa. Miasto znajduję się tuż przy autostradzie V-30, która biegnie tuż przy brzegu rzeki Turni. W Mislacie działa także sprawnie zorganizowana sieć busów międzymiastowych, które zapewniają szybkie połączenie z pobliskimi miejscowościami. Na terenie miasta powstała także stacja metra, która jest częścią 3 linii metra Walencji.
Mimo, że Misalata nie jest słynnym ośrodkiem turystycznym wschodniej części Półwyspu Iberyjskiego, w mieście znajdują się zabytki, które są w stanie zaciekawić każdego miłośnika historii. Do najważniejszych budowli w tym mieście z pewnością należy zaliczyć:
Kościół Matki Boskiej Anielskiej - Budowa tej świątyni rozpoczęła się w 1704 roku, a jej oficjalna inauguracja nastąpiła w 1755 roku. Kościół powstał na fundamentach dawnej, XVII-wiecznej świątyni. Kościół Matki Boskiej Anielskiej charakteryzuje się prostą fasadą. Posiada on także dzwonnice oraz trzy nawy boczne, w których mieszczą się kaplicę. Świątynia posiada łącznie 5 dzwonów. Największy z nich został zainstalowany w 1942 roku i ma wymiary 113 centymetrów wysokości i 114 centymetrów szerokości. Jego całkowita masa wynosi około 835 kilogramów.
Creu Coberta – To gotycka budowla, składająca się z 4 ceglanych filarów, zwieńczonych dachem. W miejscu, w którym obecnie znajduje się budowla stał kiedyś chrześcijański krzyż, wyznaczający granicę terytorialną między Walencją a Mislatą. Został on zainstalowany 6 maja 1411 roku, a niecały rok później, 22 kwietnia rada miasta zdecydowała się sprzedać go do Antonio Ametler. Odbudowa krzyża rozpoczęła się 28 marca 1432.
Pou del Quint – to budynek wzniesiony w 1915 roku. W tym miejscu rozporządzano wodą, która była wydobywana ze znajdujących się w Mislacie studni miejskich. Pochodząca stamtąd woda nawadniała pobliskie sady i pola uprawne. W 2007 roku miejsce to zostało przekształcone na muzeum geologiczne, które nosi nazwę „Quint”
Fabryka Paya to najlepszy przykład architektury przemysłowej , jaki znajduje się na terytorium Mislaty. Dawny budynek fabryki jest dobrze zachowanych przykładem budownictwa początku XX wieku. Niestety, nie zachował się on w oryginalnej postaci, gdyż jakiś czas temu został rozebrany kominek budynku.
W Mislacie odbywa się też kilka ciekawych wydarzeń kulturalnych. Warto tu wspomnieć przede wszystkim o :
Concurso de teatro Villa de Mislata en lengua valenciana - to konkurs przeznaczony dla amatorskich grup teatralnych. Festiwal zaczyna się w drugim tygodniu września. Od tego czasu, aż do 15 grudnia, w każdy weekend w Mislacie odbywają się przedstawienia konkursowe. Pierwsza edycja Concurso de teatro Villa de Mislata en lengua valenciana miała miejsce w 1980 roku i do tego czasu cieszy się ona dużym uznaniem wśród społeczności obszaru metropolitalnego Walencji.
Coral Ramón Ibars– to wydarzenie, która ma za zadanie promocję wartości, jakie niesie ze sobą tworzenie literatury, wśród młodych ludzi. W ramach konkursu odbywa się siedem różnych kategorii. Pierwsza edycja festiwalu miała miejsce w 1992 roku.
Odwiedzając region Misalaty warto zakosztować przysmaków lokalnej kuchni. Gastronomia regionu Walencji bardzo wyróżnia się spośród innych regionów Hiszpanii. Z jednej strony, jej składnikami jest wiele produktów, charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej. Turyści odwiedzający ten region mogą próbować wspaniałych dań z owoców morza i ryb.
Z drugiej strony w gastronomii regionu można też odszukać pozostałości po arabskiej dominacji na tym obszarze, co przejawia się przede wszystkim w tradycyjnych deserach tego regionu. Niewątpliwie kluczowym składnikiem tej części Półwyspu Iberyjskiego jest ryż, który stanowi podstawę wielu znanych potraw z tego rejonu. Do najpopularniejszych dań kuchni Walencji należy z pewnością zaliczyć :
Paella Valenciana - to regionalna odmiana tego popularnego na całym Półwyspie Iberyjskim dania. Podstawą potrawy jest ryż, który koniecznie musi zostać przyprawiony szafranem. Pozostałe składniki dania zależą w dużej mierze od pomysłu i gustu kucharza, który może dodać do tego dania niemal to, co uważa za stosowne – mięso z kurczaka lub królika, różne rodzaje ryb i innych owoców morza, fasolę, karczochy… możliwości są niemal nieograniczone. Jeśli ktoś nie jest entuzjastą ryżu, może spróbować fideuy. Jest to danie bardzo podobne do Paelli, jednak w tym wypadku ryż jest zastępowany makaronem.
Kolejnym wartym uwagi przysmakiem pochodzącym z regionu Walencji jest Chorchata de Chufa ( lub, jak wymawia się to w dialekcie Walencji, Orxata de xufa). To napój orzeźwiający, który swoją konsystencją jest trochę podobny do mleka. Przygotowuje się go ze słodkich bulw rośliny znanej jako cibory jadalnej( nie występuje ona na terenie naszego kraju), wody a także cukru. Poprawnie przygotowany napój należy podawać wyłącznie na zimno. Chorchaty można spróbować w wersji płynnej lub mrożonej. Bardzo częstym dodatkiem podawanym do tego napoju są podłużne ciasteczka, określane nazwą fartones. Przed spożyciem są one zamaczane w Chorchacie, co nadaje im specyficzny i intensywny smak.
Odwiedzając Mislatę warto też spróbować turronu. Jest to deser, wywodzący się z kuchni arabskiej, przyrządzany na bazie migdałów, wody i miodu. Dużą popularnością w rejonie Walencji cieszy się także arnadi. Jest to rodzaj ciasta, przyrządzanego z dyni i migdałów.
W Walencji znakomicie odnajdą się też miłośnicy win. Z tego regionu pochodzi słynna „Aqua de Valencja”, która jest mieszanką musującego wina z wódką, ginem i sokiem pomarańczowym.
Mislata jest przystankiem na trasie dla wielu wycieczek, które zmierzają do Walencji. Każdego roku w tym mieście zatrzymuje się tysiące ludzi, którzy szukają oddechu od ciągłego gwaru panującego w największym mieście tej części Półwyspu Iberyjskiego. Mimo że Mislata pozostaje w cieniu większego sąsiada, w mieście tym znajdują się miejsca, które mogą zainteresować wielu turystów. Dlatego też warto odwiedzić Mislatę, by doświadczyć niepowtarzalnego klimatu panującego w tym miejscu.
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.