0034 966 444 615 | |
wynajem@ibermaxx.pl | |
12080525 ibermaxx |
Aby poczuć smak tradycyjnej, hiszpańskiej paelli i jej wspaniałego aromatu, nie trzeba wybierać się w podróż. Oczywiście przygotowanie paella valenciana jest dostosowane do możliwości technicznych oraz klimatycznych (jeśli chodzi o dobór składników), ale domowa paella nie odbiega smakiem znacząco od oryginału. To przepis na tradycyjną, pierwotną odmianę paelli, od której wszystko się zaczęło.
* około 300 g ryżu – najlepszy będzie specjalny, przeznaczony do paelli (ewentualnie można użyć basmati lub arborio)
* około 200 g mięsa z kurczaka (dowolne części)
* około 200g mięsa z królika
* 100 gramów zielonej fasolki szparagowej
* ¾ szklanki fasoli białej
* 2-3 pomidory drobno pokrojone w kostkę (można użyć pomidorów z puszki)
* kilka łyżek oliwy z oliwek
* szafran (dosłownie malutka szczypta)
* przyprawy do smaku (sól, papryka mielona i rozmaryn)
* około 600-700 ml wody
* cytryna
* jeśli mamy dostęp do ślimaków to dodatkowo dodajemy ich około 100 gramów.
Paella Valenciana
Białą fasolę należy wcześniej namoczyć na noc, by namiękła przed gotowaniem. Do przygotowania paelli wybierzmy dużą, szeroką patelnię, na której rozgrzejmy kilka łyżek oliwy z oliwek. Do rozgrzanego tłuszczu dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Solimy je i smażymy do zarumienienia, a następnie dołączamy zieloną fasolkę pokrojoną w kostkę, robiąc jej miejsce na środku patelni.
Smażymy ją do momentu, aż się zarumieni. Następnie podsmażamy pomidory i mieszamy danie. Teraz też można dodać szczyptę papryki mielonej. Po minucie dodajemy wodę, fasolę i ewentualnie ślimaki. Nie można zapomnieć, aby w tym momencie doprawić potrawę szafranem i rozmarynem (najlepiej jeśli mamy świeże gałązki tego zioła). Od tego momentu należy gotować potrawę około pół godziny. Po tym czasie, na osobnej, suchej patelni podsmażamy ryż, który dołączamy do potrawy.
Paella powinna pozostać na ogniu jeszcze przez około 15 minut (można nieco dłużej, by ryż dokładnie przeszedł aromatem składników). Należy jednak pamiętać, żeby nie przegotować ryżu. I oczywiście po jego dodaniu, nie mieszać już potrawy. Po ugotowaniu, odstawmy danie na 10 minut pod przykryciem (najlepiej bawełnianą ścierką), by składniki jeszcze bardziej do siebie „dotarły”. I tradycyjna paella valenciana gotowa! Na koniec należy pokroić cytrynę w ćwiartki i ułożyć ją na daniu. Paellę można podawać z białym winem.
¡Que Aproveche!
Zainteresuje Cię także:
wszystko o paella | kuchnia hiszpańska | restauracje w Walencji | hiszpańskie jamon | hiszpańskie tapas | hiszpańska oliwa z oliwek |
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.