Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Willa z 4 sypialniami i prywatnym basenem w Lomas del Rame
254.950 €
Willa z 4 sypialniami i prywatnym basenem w Lomas del Rame
COSTA CALIDA I MURCIA / Los Alcazares
Willa z 4 sypialniami, 3 łazienkami i prywatnym basenem w Lomas Del Rame
239.000 €
Dom z 4 sypialniami i 2 łazienkami w San Pedro Del Pinatar
199.950 €
Dom z 4 sypialniami i 2 łazienkami w San Pedro Del Pinatar
COSTA CALIDA I MURCIA / San Pedro del Pinatar

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

Ribera del Duero

Ribera del Duero – hiszpańskie wina

Ribera Del Duero znajduje się w w regionie Castillo y León (Kastylia i León), w górnym biegu rzeki Duero. Produkowane są tu znane na całym świecie, wyborne wina wysokiej klasy takie jak Vega Sicilia czy Pesquera. W Ribera del Duero produkuje się wyłącznie wina czerwone i rosado, białe wina nie są wytwarzane w tej apelacji. W Ribera del Duero jest ponad 13 000 ha terenów podległych pod uprawę win i ponad 250 winiarni.

Produkcja wina odbywa się głównie w miastach La Aguiera, Gumiel de Hizán, Aranda de Duero, La Horra, Roa, Pedrosa del Duero oraz Velbuena del Duero. Winnice, które należą do uznanych za najlepsze, w tym regionie to Pesquera, Vega Sicilia, Pago de Los Capellanes, Hermanos Sastre, Alion, Arzuaga, Carmelo Rodero, Monasterio, Pingus, Matattomera, Finca Torremilanos, Duron, Emilio Moro, Condado de Haza, Felix Callejo oraz Protos.

Ribera del Duero – historia z winem w tle

W rejonie Ribera del Duero wino produkowali już starożytni mieszkańcy. Pozostałością po tym okresie jest mozaika (najstarsza i największa na świecie) odkryta w 1972 roku w Baños de Valdearados. Ma ona 66 m2 i liczy sobie około 2000 lat. Widać na niej postać Bachusa (trzymającego w ramionach Ariadnę i Ampelosa), który był bogiem wina i zabawy.

W okresie rekonkwisty katolickiej produkcja wina ucichła ze względu na religijne, wręcz ascetyczne obyczaje i prohibicję. Jednak kiedy na obszarze Ribera del Duero osiedlili się cystersi z burgundzkiego opactwa Cluny, wino znowu wróciło do łask. Cystersi założyli swój klasztor w Valbuenie del Duero już w 1143 roku. Sprowadzali też ze swoich rodzinnych stron odmiany winogron, które najprawdopodobniej były początkiem powstania słynnego szczepu tempranillo. Z upływem czasu zaczęto robić postępy w dziedzinie wytwarzania wina i uprawy winorośli. W wieku XVII, w miasteczku Valladolid wydano regulacje prawne dotyczące produkcji wina. Pierwsza winiarnia z prawdziwego zdarzenia została jednak założona dopiero w XIX wieku. Sprawdź także rozdział wino hiszpańskie

Ribera del Duero, mimo długiej tradycji winiarskiej, jeszcze do niedawna nie była jednym z najważniejszych regionów winiarskich w Hiszpanii. W latach 50. i 60. XX wieku produkcja wina nie była znacząca, a mieszkańcy skupiali się na uprawie zboża i buraków cukrowych. Dopiero w latach 90. region Ribera del Duero odkrył swój prawdziwy potencjał i produkcja win, znanych obecnie na całym świecie, rozpoczęła się na dobre.

WINNE-REGIONY-RIBERA-DEL-DUERO-HISZPANIA-MAPA
Lokalizacja regionu Ribera del Duero na mapie Hiszpanii

Ziemie na obszarze Ribery są doskonale nawodnione pod uprawę winorośli. Zapewnia to sama natura – nad rzeką Duero pojawiają się mgły, które opadając nawadniają glebę. Do połowy lat XX nikt nie zastanawiał się, jak można spożytkować ten fakt do zmaksymalizowania upraw tych owoców. Mieszkańcy żyzną ziemię wykorzystywali do upraw zboża i warzyw. Jedyną firmą, która zajmowała się wtedy produkcją wina (i to z sukcesem) była Vega Sicilia. Produkowała ona wino Vino de Mesa.

Alejandro Fernández - klucz do sukcesu

Wszystko zmieniło się wraz z pojawieniem się przedsiębiorcy i konstruktora maszyn Alejandro Fernándeza. Rozpoczął on uprawę winorośli w gminie Pesquera. Jego wina powoli osiągały popularność, a sam Fernández zebrał wokół siebie grupkę osób i wspólnymi siłami postarali się w 1982 roku o przyznanie okręgowi apelacji Denominación de Origen. Fernández swoje wina wprowadził na rynek Stanów Zjednoczonych i to było kluczem do sukcesu.

Zaczęto mówić o winach z Ribera del Duero na całym świecie. Jego Tinto Pesquera spodobało się konsumentom, dzięki owocowemu i wyrazistemu aromatowi. Wino miało naturalny i intensywny smak, czego w innych winach z tamtego okresu trudno było odnaleźć. Na rynku dominowały wina ciężkie i nudne, a klienci marzyli o fascynujących nutach smakowych. Tego właśnie dostarczało im wino z Ribera del Duero. Fernándeza produkował wino ze szczepu tempranillo i leżakował je w najwyższej jakości beczkach, a później pozwalał dojrzewać w butelce.

Wkrótce potem pojawili się konkurenci, ziemie pod uprawę zaczęły drożeć i Ribera del Duero zyskało swój czas chwały. Coraz to nowi znawcy wina i pasjonaci zakładali winnice. Bracia Pasqua wybudowali prawdziwy pałac, a rodzina Arzuga połączyła winiarnię z luksusowym hotelem. Każda z firm próbuje wypracować swój własny system produkcji wina i odkryć najlepszy czas dojrzewania, rodzaj beczek w jakich wino dojrzewa czy odnaleźć najlepsze połączenia odmian winogron.

Obecnie w rejonie Ribera wytwarza się około 20 milionów butelek wina rocznie – to nieprawdopodobna liczba, a mieszkańcy chyba sami nie wierzą w coś, co niegdyś wydawało się zupełnie abstrakcyjne. Region zaczął się rozrastać, a firmy zaczęły przenosić się w okolice w poszukiwaniu dogodnego miejsca. Winiarnia Bodegas Mauro znajduje się w miejscowości Tudela de Duero, a firma Novartis produkuje swoje wina w miejscowości Sardón.

WINO-RIBERA-DEL-DUERO-ZDJECIE-WINNIC
Winnice Ribera del Duero

Tempranillo – źródło najlepszego smaku

W rejonie Ribera de Duero najbardziej popularną, a przede wszystkim najlepszą smakowo, odmianą czerwonych winogron jest Tempranillo (Tinta del Pais). Ta odmiana stanowi prawie 90% ze wszystkich gatunków używanych do produkcji win w tej apelacji. Szczep ten najlepiej dojrzewa w dość chłodnym i bardzo wilgotnym środowisku, w wyżej położonych terenach.

Dlatego właśnie Ribera del Duero to doskonałe miejsce na uprawę tej szlachetnej odmiany winogron. Swoją sławę wino z regionu Ribera zawdzięcza właśnie klimatowi kontynentalnemu i wysokim amplitudom temperatur między dniem, a nocą. Tempranillo to owoce o ciemnych gronach i grubszej skórce, Winogrona zbiera się je w ostatnich dniach października, aż do końca listopada.

Tempranillo to magia owocowego posmaku, aromatycznego wydźwięku i równowagi smakowej. To wino świeże z posmakiem korzennym, a nawet waniliowym. Lekko słodkie, z nutą przypraw i owoców leśnych. Można je długo przechowywać w dębowych beczkach (nawet pół wieku).

To wina intensywne, uderzające swoim wyraźnym, owocowym smakiem i aromatem. Nuta smakowa jest bogata, dzięki temu wino to doskonale sprawdza się zarówno do różnorodnych potraw, deserów i jako samodzielny trunek. Często też miesza się ten szczep z innymi, głównie z Garnacha, Albillo, Cabernet Sauvigon, Malbec i Merlot.

Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami wina z apelacji Ribera del Duero muszą zawierać minimum 75% tempranillo. Do produkcji wina różowego (rosado) wykorzystuje się szczep Garnacha Tinta (Tinto Aragones).
Najbardziej znane winnice Ribery

Emina

To bodega o nowoczesnym sposobie produkcji i sporych mocach przerobowych. Rocznie produkuje się tu około 325 000 litrów wina, które leżakuje w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Można zwiedzić tu muzeum wina, gdzie turyści poznają proces powstawania wina krok po kroku, jego historię i zwyczaje. Jest tu też specjalna sala do testowania wina przez smakoszy i kiperów. W ogrodzie można podziwiać różne, lokalne odmiany winorośli. Muzeum ma około 2 tysiące m2 i jest numerem jeden wśród turystów, a także amatorów wina przybywających w te okolice.

Vega Sicilia

Vega Sicilia została założona w 1864 roku. Bogata tradycja i doświadczenie sprawią, że wino jest jednym z najlepszych jakościowo. Swego czasu właściciel winnicy Pago de la Vega Santa Cecilia y Carrascal (Vega Sicilia) - Don Eloy Lecanda Chaves - sprowadził z Bordeaux szczepy winogron, które mieszał z tymi lokalnymi. Obecnie ten wyborny trunek produkowany jest głównie ze szczepu tempranillo.

Protos

Winiarnia Protos została powołana do życia w roku 1927. Początki nie należały do najłatwiejszych, a założycieli zaczęły nękać problemy natury organizacyjnej. Z pomocą przyszedł architekt Richard Rogers, który zaprojektował nowoczesny budynek będący obecnie znakiem rozpoznawczym Portos. Miejsce to jest magiczne, wyjątkowe i przede wszystkim funkcjonalne.

Pago de Los Capellanes

Winnica powstała w latach 80. i produkuje mocne, wyraziste wina z klasą. Uprawiane są tu trzy odmiany winogron: Tempranillo, Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Winnica powstała w miejscu, gdzie niegdyś swój klasztor mieli cystersi. Co więcej, nazwa Pago de Los Capellanes znaczy ziemia zakonników i nawiązuje do historii miejsca. Dodaje to winom szczyptę magii i tajemniczości.

Pingus

Właścicielem winiarni jest Peter Sisseck, który odremontował i przywrócił do życia winnicę liczącą sobie ponad 100 lat. Swoje nadzieje pokładał w tych starych winoroślach i osiągnął sukces. Skupił się na najwyższej jakości produkcji. Selekcjonuje samodzielnie tylko najlepsze grona i przygotowuje je. Dodatkowo, wina leżakują w beczkach tylko z francuskiego dębu. Uprawa winorośli jest całkowicie naturalna, bez żadnych chemicznych nawozów i pestycydów. Najwyższa jakość, pełna kontrola i produkcja w zgodzie z naturą. A smak? Tego nie da się opisać.

BODEGA-ARANDA-DEL-DUERO-WINA
Aranda del Duero - w takich miejscach można degustować wina z Ribera del Duero

Rodzaje wina w Ribera del Duero

Tinto Joven

To tak zwane młode wina, które nie dojrzewają w beczkach dębowych, a jedynie leżakują w zbiornikach zaledwie kilka miesięcy. Potem od razu trafiają do sprzedaży.

Crianza

Wina średniej jakości, które leżakują w beczkach dębowych przynajmniej rok. Dopiero po tym czasie mogą trafić do sklepów.

Reserva

Rodzaj win o wysokiej jakości, dojrzewających w beczkach dębowych (barriga) i butelkach przynajmniej 36 miesięcy. W barriga muszą leżakować minimum rok.

Gran Reserva

Najwyższej jakości wino, które dojrzewa 60 miesięcy. Pierwsze dwa lata wino leżakuje w dębowych beczkach, a następne 3 lata w butelkach. Wprowadzane jest do handlu dopiero po piątym roku leżakowania.

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij