Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Rosario Flores

Rosario Flores - ikona hiszpańskiej muzyki

Rosario Flores urodzona 4 listopada 1963 r. w Madrycie w Hiszpanii. Jest córką Loli Flores (ur. Maria de los Delores Flores Ruiz, wokalista) i Antonio "el Pescailla" Gonzalez (gitarzysta). Rosario Flores jest hiszpańską piosenkarką, łączącą tradycyjną muzykę, taką jak flamenco i cygańskie melodie, z wieloma wpływami popu.

Wystąpiła w licznych hiszpańskich programach telewizyjnych i filmach, oraz w międzynarodowym filmie Talk to Her, w reżyserii Pedro Almodovara. Jej album Muchas Flores zdobył latynoską nagrodę Grammy dla najlepszego kobiecego albumu pop Vocal w 2002 roku.

WCZESNE ŻYCIE

Urodzona 4 listopada 1963 r. W Madrycie w Hiszpanii Rosario była najmłodszym członkiem bardzo muzycznej rodziny. Oboje jej rodzice byli słynnymi i wpływowymi muzykami, a rodzeństwo, Antonio i Lolita, również kontynuowali karierę muzyczną. Jej matka, Lola Flores, wychowała się w biednej rodzinie w Jerez de la Frontera.

Jako dziecko często zarabiała pieniądze za śpiewanie w lokalnych barach. W wieku 15 lat Lola pojawiła się w serialu Mary Paz, a dwa lata później przekonała ojca do sprzedania baru rodzinnego i przeniosła się do Madrytu, aby móc kontynuować karierę piosenkarki. To rozpoczęło u niej życie śpiewu na całego, podczas którego wyprodukowała około 50 płyt i stała się legendarną i charyzmatyczną postacią w Hiszpanii.

ROSARIO

Została nazwana "La Faraona", "Królową Flamenco" i była znana ze swej ekstrawaganckiej postaci kobiecej. Ojcem Rosario był Antonio "El Pescailla" Gonzalez, znany hiszpański gitarzysta, który zalicza się do tworzenia rumuńskiego popu, gatunku popularnego wśród francuskich grup Gypsy Kings.

Jak zauważa oficjalna strona Rosario, wszyscy w rodzinie "uczą się tańca, zanim będą mogli chodzić i śpiewać przed nauką mówienia". Jako dziecko towarzyszyła rodzicom w muzycznych zebraniach, słuchając gimpsystycznych piosenek i gitary flamenco od najwcześniejszych lat.

Kiedy miała pięć lat, pojawiła się w hiszpańskiej telewizji, El taxi de los conflictos, a od 1980 roku pojawiła się w wielu innych serialach telewizyjnych i filmach w Hiszpanii. Najbardziej godne uwagi były: Colegas Eloya de la Iglesia (1980), Diario de invierno (1988) Francisco Regueiro i Felix Rotaeta's Chatarra (1991).

POCZĄTEK KARIERY MUZYCZNEJ

Na początku lat dziewięćdziesiątych Rosario postanowiła skoncentrować się na karierze śpiewu i zaczęła nagrywać w 1992 roku. Trzy pierwsze albumy sprzedały w Hiszpanii tylko milion egzemplarzy. Jej muzyka łączy tradycyjne dźwięki jej dziedzictwa, muzyki Cyganów i Flamenco z jej ulubioną muzyką: Lenny Kravitz, Miles Davis, Aretha Franklin, James Brown, Stevie Wonder, Rolling Stones, James Taylor, Eagles, Prince, Carole King itd.

Łączy tradycję z bluesem, duszą, bossa nova, funky, salsą i aktualną muzyką pop. W "Houston Chronicle" Ramiro Burr napisał: "Rosario posiada jeden z najbardziej charakterystycznych głosów latynoskich, przygnębiające, niemal dziecinne alto, które sporadycznie przypomina Carole Kinga."

W 1995 roku matka Floresy zmarła na raka. Żołnierze tłoczyli się ulicami Madrytu, czekając, aż jej trumna przejdzie przez cala trasę podczas procesji, śpiewając jej ulubioną pieśń "La Zarzamora". Brat Flores, Antonio, był bardzo blisko niej i został zdruzgotany tą śmiercią.

Przez kilka lat dręczył się uzależnieniem od narkotyków i zmarł wkrótce po przedawkowaniu. Przed jego śmiercią został uznany za "poetę rodziny", według strony internetowej Rosario oraz "bliźniaczej duszy" Rosario. Te dwie straty ukazały kolejną pracę Rosario, Jugar a la Locura, która została wydana w 1999 roku. Album został nominowany do Latin Grammy Award.

KARIERA FILMOWA

W 2002 roku Flores pojawiła się w filmie Sony Pictures Classics Talk to Her, w reżyserii Pedro Almodovara. Grała Lydię, torreadorkę, która ma kłopoty ze swoim chłopakiem i zwraca się do argentyńskiego dziennikarza, Marco, o pocieszenie. W "Daily Variety" Jonathan Holland napisał, że "ostre cechy" Floresy sprzyjają charyzmie.

W filmach produkcyjnych, zamieszczonych na stronie internetowej WBLI, Almodovar opisuje, dlaczego wybrał Rosario do tej roli: "W Rosario szukałem siły charakteru i tych smutnych, niewinnych oczu, które pasują do postaci pokonanej przez porzucenie".

Szukał i znalazł ciało, które było zarówno sportowe, jak i żeńskie. Ubrany w bryczesy torreador ujawniający, torby na nosie, Rosario wyglądała jak torreador w stylu Manolete, a Dolce & Gabbana, zaprojektowana przez Dolce & Gabbana. Że Rosario jest jedyną, ubraną i wyglądającą jak torreador, wygląda jak, a nawet kapelusz odpowiada jej ". Skomentował również: "Dodała autentyczności Lydii, naturalności i stylu, który bez wątpienia będzie bardziej doceniany przez tych, którzy jej nie znają".

ROSARIO-FLORES

KARIERA MUZYCZNA – CIĄG DALSZY

W tym samym roku Rosario wydała kolejną płytę, Muchas Flores. Album zawierał jedenaście utworów, łącząc rock i muzykę latynoską. Nazwała album dla swojej matki, świętując słynne dziedzictwo i wpływ matki. Rosario napisała lub skwitowała sześć piosenek na płycie, w tym romantyczną sambę "Como quieres que te quiera" i tropikalną balladę "Buscame".

Na płycie znajdują się także wiele wybitnych muzyków gościnnych, w tym Raimundo Amador gra na gitarze , bracia Carmony na gitarach i palmasach, Diego Carrasco na wokalu i palmasie oraz gitarzysta flamenco Juan Maya. Choć album otrzymał letnią recenzję Chris Nickson, All Music Guide, który nazywał ją "stosunkowo prostą łacią pop" i "wystarczająco przyjemnie, ale bez zbyt wielu iskrzących much" Muchas Flores wygrał łacińską nagrodę Grammy dla najlepszego albumu kobiecego pop Vocal 2002.

Rosario planowała zrobić amerykańską trasę, jeśli Muchas Flores sprzedałby się dobrze w Stanach Zjednoczonych. Powiedziała Ramiro Burrowi w Houston Chronicle, "Rootsy, uprawiana muzyka jest trudniejsza do sprzedania, ale staramy się ją przekazać całemu światu". W czasie jej kariery, Rosario powiedziała Burr, że nie wyobraża sobie robić nic innego. Skomentowała: "To dla mnie łatwe, bo czuję się jakbym urodziła się, aby to robić".

2012-obecnie: Gipsy Funky Love Me Do , La Voz i La Voz Kids

W styczniu 2012 Rosario wprowadza nową pozycję zatytułowaną „Gipsy Funky Love Me Do”. Zostało wyprodukowany przez znanego amerykańskiego producenta Narada Michael Walden i działa również we współpracy z wokalista Tony Baez.

W teledysku do tej piosenki, wyprodukowanej przez Pedro Lazaga, współpracowała z krewnymi artysty a mianowicie z jej siostrą Lolita, siostrzenicą i przyjaciółmi Elena Furiase i aktorów Fernando Tejero , Ana de Armas i Loles León. Rosario wydała w 2013 roku nowy album nazywa Rosario , najbardziej osobisty album w swojej karierze.

Kariera Rosario w pigułce

Pojawiła się w licznych filmach i serialach telewizyjnych, 1969-;
Rozpoczęła karierę muzyczną, 1992;
Wydany De ley, 1992;
Siento, 1994;
Mucho por vivir, 1996;
Jugar a la locura, 1999;
Como quieres que te quiera, 2001;
I Muchas Flores, 2002.

DYSKOGRAFIA

Albumy:
1992: De ley
1994: Siento
1996: Mucho por vivir
1999: Jugar a la locura
2001: Muchas flores
2003: De mil colores
2006: Contigo me voy
2008: Parte de mí
2009: Cuéntame
2011: Raskatriski
2013: Rosario
2016: Gloria a ti

Albumy Recopilatorios

2009: Grandes éxitos en directo
2009: Mientras me quede corazón: Grandes éxitos
2012: Esencial Rosario
2012: Las voces de Rosario
2013: Lo mejor de Rosario

ROSARIO-FLORES-PIOSENKARKA-HISZPANSKA

Single

1976: "Que querrá decir esto" (Como Rosario Ríos)
1984: "Pienso En Ti"
1992: "Mi gato" (número 1 de los 40 principales)
1992: "Sabor, sabor"
1992: "Escucha, primo"
1993: "De ley" (número uno de Los 40 principales)
1993: "Mia Mama"
1994: "Te llamo a gritos"
1994: "Mira qué boda"
1994: "Estoy aquí"
1994: "La estrella"
1995: "Yo te daré"
1995: "Ay, qué calor"
1995: "Ese beso"
1995: "Sus fantasías"
1996: "Qué bonito" (número uno de Los 40 principales)
1996: "Mucho por vivir"
1997: "A tu lado" (número uno de Los 40 principales)
1997: "Quiero cantar"
1999: "Jugar a la locura"
1999: "Nada mejor"
1999: "Yo me pregunto"
2000: "Te lo juro yo"
2001: "Cómo quieres que te quiera" (número uno de Los 40 principales)
2001: "Al son del tambor"

2001: "Muchas flores"
2002: "Agua y sal"
2002: "Rosa y miel"
2003: "De mil colores"
2003: "Aguanta ahí"
2004: "Juras de samba", a dúo con Carlinhos Brown.
2006: "El beso (contigo me voy)"
2006: "Mientras me quede corazón"
2006: "En el mismo lugar", a dúo con Antonio Vega.
2008: "Algo contigo"
2008: "No dudaría" (número uno de Los 40 principales)
2009: "El sitio de mi recreo", a dúo con Antonio Carmona.
2009: "Cuéntame"
2010: "Soy rebelde"
2010: "El run run", con Estopa (número 1de los 40 principales)
2011: "Estoy cambiando"
2011: "Yo quiero vivir"
2011: "Mi son", a dúo con Juan Luis Guerra
2011: "Gipsy Funky Love Me Do"
2013: "Luz de día", a dúo con Coti.
2013: "Yo me niego".
2014: "Tu libertad".
2014: "Tu boca".
2015 : "Pa querer".
2016 : "Gloria a ti".
2017 : "Por un beso tuyo".

 

Nagrody i nominacje

Nagrody:
1993 Premio Ondas a la artista revelación por De ley.
1993 Premio El Ojo Crítico de RNE", por la calidad de su fusión entre el flamenco y el pop".
1993 Premio especial del jurado a la Mejor Artista Nacional, otorgado en la Gala Anual "Un año de Rock".
1994 Premio ONDAS al mejor Videoclip del año por "Sabor Sabor", realizado por Fernando de France
2001 Premio Dial por su álbum Muchas Flores
2001 Premio Grammy Latino al mejor álbum pop vocal femenino por Muchas flores.
2002 Premio de la Música a la mejor canción por "Cómo quieres que te quiera".
2002 Premio Protagonistas en la categoría de música.
2003 Premio Grammy Latino al mejor álbum pop vocal femenino por De mil colores.
2003 "Antorcha de plata" en el Festival de Viña del Mar, Chile.
2008 Premio Ondas al mejor álbum pop vocal femenino por Parte de mí.
2008 Premio Dial por su álbum Parte de mí
2008 "Premio disco del año" en España por Parte de mí, elección realizada a través de votación popular.
2008 Premio Pétalo de Cosmo TV a la mejor Artista a toda su trayectoria de más de 25 años sobre los escenarios
2008 Premio Elle en la categoría de Música a la mejor Artista.
2008 Premios EñE a la mejor intérpretación solista femenina por No dudaría.
2008 Premios EñE a la mejor versión de un tema por No dudaría.
2009 "Premio Micrófono de oro" en la categoría de Música, otorgado por la Federación de Asociaciones de Radio y Televisión.
2011 Premios Casandra, Rep. Dom. "Casandra Internacional por su trayectoria"
2013 Premio Dial por su álbum Rosario

Nominacje

2008 Premios Grammy Latino al mejor álbum pop vocal femenino por Parte de mí.
2008 Premios EñE al mejor álbum del año por Parte de mí.
2010 Nominación Grammy Latino al mejor álbum vocal pop femenino por Cuéntame
2008 Premios EñE a la mejor colaboración por Cómo me las maravillaría yo con Paulina Rubio.
2008 Premios Principales a la mejor artista solista.
2008 Premios Principales al mejor álbum del año por Parte de mí.
2008 Premios Principales al mejor álbum del año por La distancia.

Filmografia

El taxi de los conflictos, 1969
Al fin solos, pero..., 1976
Colegas, 1982
Delirios de amor, 1986
Calé, 1986
Diario de invierno, 1988
Brigada Central (Serie de TV), 1989
Contra el viento, 1990
Chatarra, 1991
Los ladrones van a la oficina (Serie de TV), 1993
La mujer de tu vida (Serie de TV) (1994)
Hable con ella, 2002

Apartament PLAYA FLAMENCA I
Apartament PLAYA FLAMENCA I
Costa Blanca płd. / Playa Flamenca
Hotel Fuerte Marbella
Hotel Fuerte Marbella
Costa del Sol / Marbella
Hotel Melia Granada
Hotel Melia Granada
Grenada / Grenada Centrum
Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij