0034 966 444 615 | |
wynajem@ibermaxx.pl | |
12080525 ibermaxx |
Obecność restauracji w przewodniku kulinarnym Michelin to marzenie restauratorów z całego świata. To najbardziej prestiżowy ranking restauracji na świecie, który wydawany jest we Francji. Pierwsza edycja przewodnika (dotycząca tylko Francji) ukazała się w roku 1900, a pierwsza gwiazdka została przyznana w roku 1926 rok, a trzy gwiazdki pojawiły się w 1930 roku.
Przyznanie jednej gwiazdki oznacza, że restauracja jest bardzo dobra i warta uwagi, dwie gwiazdki świadczą o tym restauracja jest rewelacyjna, a otrzymanie trzech gwiazdek to największa nominacja – taką restaurację koniecznie trzeba odwiedzić, gdyż jest wyjątkowa.
Tym osiągnięciem mogą pochwalić się nieliczne restauracje, które włożyły wiele pracy w zbudowanie swojej pozycji. Co więcej, gwiazdkę można stracić – jest to ogromny cios dla restauratora. Tak wielki, że w 2004 roku, szef kuchni francuskiej restauracji Le Figaro w momencie, gdy dowiedział się o prawdopodobnej utracie gwiazdki, popełnił samobójstwo. Na szczęście takie sytuacje to wyjątki, ale obecność lokalu w przewodniku Michelin i przyznanej gwiazdki jest pragnieniem wszystkich restauratorów, domeną sukcesu i największym osiągnięciem.
W zestawieniu prezentujemy kilkanaście najbardziej interesujących restauracji z różnych regionów Hiszpanii, które zdobyły uznanie w przewodniku Michelin.
Restauracja El Celler de Can Roca, otrzymała w rankingu trzy gwiazdki Michelin, czyli maksymalną ilość. Co więcej, została uznana za najlepszą restaurację na świecie w 2013 roku w rankingu 50 Najlepszych Restauracji Świata San Pellegrino. Ten prestiżowy ranking opiera się na doświadczeniu około 900 ekspertów i cenionych osób ze świata kuchni.
El Celler de Can Roca w Gironie
El Celler de Can Roca znajduje się w miejscowości Girona, w Katalonii. Prowadzona jest przez trzech braci Roca, którzy dzielą się obowiązkami. Cukiernię prowadzi Jordi, kuchnią zajmuje się Joan, a Josep odpowiada za winnicę. Podawane są tutaj katalońskie dania,w nowoczesnej, a wręcz awangardowej formie. Mimo to tradycja ma bardzo duże znaczenie w kuchni braci Roca. Bracia nieoficjalnie mówią o tym, że inspirację do swoich przepisów czerpią z dawnych ksiąg kucharskich.
Czego można się spodziewać w El Celler de Can Roca? Samych niezwykłych, tradycyjnych dań w nietypowej oprawie i obsługi klienta na najwyższym poziomie. Głównymi składnikami kuchni El Celler de Can Roca są ryby, mięsa, oliwki oraz inne lokalne produkty. Niby nic wyjątkowego, ale cała magia i sekret posiłków tkwi w ich doprawianiu i przygotowaniu. W restauracji zaskoczą nas karmelizowane krewetki nadziewane anchois, dodatkowo podane na miniaturowym oliwnym drzewku.
Co więcej można skosztować? Pysznych smażonych oliwek, lodów przygotowanych z oliwek, galaretki z fenkułu, kalmarów i wielu innych oryginalnych potraw. Menu w El Celler de Can Roca to prawdziwa uczta dla podniebienia, wariacja smaków i aromatów. Ich połączenia niespotykane jest nigdzie indziej. Oprawa dań dostarcza niezapomnianych wrażeń, a posiłek staje się rajem dla wielu zmysłów – nie tylko smaku.
Malownicze położenie wśród niezwykłego krajobrazu, obsługa na najwyższym poziomie i dania o niezapomnianym smaku. To wystarczające powody, dla których restauracja otrzymała trzy gwiazdki w przewodniku Michelin. W prawdzie lokal obecnie jest zamknięty, ale warto wspomnieć o restauracji El Bulli, gdyż postawiła ona dużą poprzeczkę innym lokalom, a jej osiągnięcia są rekordowe.
El Bulli w Roses
El Bulli przyjmowała swoich gości w miejscowości Roses, na wybrzeżu Costa Brava. Serwowano tu dania kuchni molekularnej. Tego rodzaju kuchnia wykorzystuje naukę (głównie fizykę i chemię) do tego, by stworzyć niezwykłe kombinacje smakowe za pomocą nietypowych rozwiązań. Kuchnia molekularna powstała w 1988 roku, ale jej mistrzem jest szef kuchni El Bulli – Ferran Adria.
Co więcej on, i cała restauracja, to mistrzostwie w haute cuisine. Potrawy przygotowywane w El Bulli były prawdziwym pokazem talentu, gustu i stylu. Restauracja zdobyła pięciokrotnie tytuł najlepszej restauracji na świecie w rankingu 50 Najlepszych Restauracji Świata San Pellegrino (w latach 2005, 2006, 2007, 2008 i 2009).
Co ciekawe El Bulli otwierana była tylko w miesiącach kwiecień – wrzesień, a rezerwacji można było dokonać tylko w jednym dniu w roku.
Ekskluzywność i nietypowość charakteryzowały El Bulli od momentu jej powstania. Została ona otwarta w 1964 roku. Pierwszą gwiazdkę Michelin zdobyła w 1976 roku, drugą w 1990 roku, a trzecią w roku 1997. W 2011 roku El Bulli została zamknięta po ponad 47-letniej historii. Ale to nie koniec. Planuje się jej ponowne otwarcie w 2014 roku – ciekawe czym nas zaskoczy?
Zainteresuje Cię również:
czytaj dalej o najlepszych restauracjach w Hiszpanii wg. Michelin | chińskie restauracje w Hiszpanii | kuchnia hiszpańska | przepisy kuchni hiszpańskiej | wina hiszpańskie | co pić w Hiszpanii na wakacjach | jamon hiszpańska szynka |
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.