Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Restauracje w Hiszpanii z gwiazdkami Michelin

Restauracje w Hiszpanii – gwiazdki Michelin dla najlepszych

Obecność restauracji w przewodniku kulinarnym Michelin to marzenie restauratorów z całego świata. To najbardziej prestiżowy ranking restauracji na świecie, który wydawany jest we Francji. Pierwsza edycja przewodnika (dotycząca tylko Francji) ukazała się w roku 1900, a pierwsza gwiazdka została przyznana w roku 1926 rok, a trzy gwiazdki pojawiły się w 1930 roku.

Przyznanie jednej gwiazdki oznacza, że restauracja jest bardzo dobra i warta uwagi, dwie gwiazdki świadczą o tym restauracja jest rewelacyjna, a otrzymanie trzech gwiazdek to największa nominacja – taką restaurację koniecznie trzeba odwiedzić, gdyż jest wyjątkowa.

Tym osiągnięciem mogą pochwalić się nieliczne restauracje, które włożyły wiele pracy w zbudowanie swojej pozycji. Co więcej, gwiazdkę można stracić – jest to ogromny cios dla restauratora. Tak wielki, że w 2004 roku, szef kuchni francuskiej restauracji Le Figaro w momencie, gdy dowiedział się o prawdopodobnej utracie gwiazdki, popełnił samobójstwo. Na szczęście takie sytuacje to wyjątki, ale obecność lokalu w przewodniku Michelin i przyznanej gwiazdki jest pragnieniem wszystkich restauratorów, domeną sukcesu i największym osiągnięciem.

W zestawieniu prezentujemy kilkanaście najbardziej interesujących restauracji z różnych regionów Hiszpanii, które zdobyły uznanie w przewodniku Michelin.

El Celler de Can Roca

Restauracja El Celler de Can Roca, otrzymała w rankingu trzy gwiazdki Michelin, czyli maksymalną ilość. Co więcej, została uznana za najlepszą restaurację na świecie w 2013 roku w rankingu 50 Najlepszych Restauracji Świata San Pellegrino. Ten prestiżowy ranking opiera się na doświadczeniu około 900 ekspertów i cenionych osób ze świata kuchni.

RESTAURACJE-GWIAZDKI-MICHELIN-HISZPANIA
El Celler de Can Roca w Gironie

El Celler de Can Roca znajduje się w miejscowości Girona, w Katalonii. Prowadzona jest przez trzech braci Roca, którzy dzielą się obowiązkami. Cukiernię prowadzi Jordi, kuchnią zajmuje się Joan, a Josep odpowiada za winnicę. Podawane są tutaj katalońskie dania,w nowoczesnej, a wręcz awangardowej formie. Mimo to tradycja ma bardzo duże znaczenie w kuchni braci Roca. Bracia nieoficjalnie mówią o tym, że inspirację do swoich przepisów czerpią z dawnych ksiąg kucharskich.

Czego można się spodziewać w El Celler de Can Roca? Samych niezwykłych, tradycyjnych dań w nietypowej oprawie i obsługi klienta na najwyższym poziomie. Głównymi składnikami kuchni El Celler de Can Roca są ryby, mięsa, oliwki oraz inne lokalne produkty. Niby nic wyjątkowego, ale cała magia i sekret posiłków tkwi w ich doprawianiu i przygotowaniu. W restauracji zaskoczą nas karmelizowane krewetki nadziewane anchois, dodatkowo podane na miniaturowym oliwnym drzewku.

Co więcej można skosztować? Pysznych smażonych oliwek, lodów przygotowanych z oliwek, galaretki z fenkułu, kalmarów i wielu innych oryginalnych potraw. Menu w El Celler de Can Roca to prawdziwa uczta dla podniebienia, wariacja smaków i aromatów. Ich połączenia niespotykane jest nigdzie indziej. Oprawa dań dostarcza niezapomnianych wrażeń, a posiłek staje się rajem dla wielu zmysłów – nie tylko smaku.

El Bulli

Malownicze położenie wśród niezwykłego krajobrazu, obsługa na najwyższym poziomie i dania o niezapomnianym smaku. To wystarczające powody, dla których restauracja otrzymała trzy gwiazdki w przewodniku Michelin. W prawdzie lokal obecnie jest zamknięty, ale warto wspomnieć o restauracji El Bulli, gdyż postawiła ona dużą poprzeczkę innym lokalom, a jej osiągnięcia są rekordowe.

MICHELIN-RESTAURACJE
El Bulli w Roses

El Bulli przyjmowała swoich gości w miejscowości Roses, na wybrzeżu Costa Brava. Serwowano tu dania kuchni molekularnej. Tego rodzaju kuchnia wykorzystuje naukę (głównie fizykę i chemię) do tego, by stworzyć niezwykłe kombinacje smakowe za pomocą nietypowych rozwiązań. Kuchnia molekularna powstała w 1988 roku, ale jej mistrzem jest szef kuchni El Bulli – Ferran Adria.

Co więcej on, i cała restauracja, to mistrzostwie w haute cuisine. Potrawy przygotowywane w El Bulli były prawdziwym pokazem talentu, gustu i stylu. Restauracja zdobyła pięciokrotnie tytuł najlepszej restauracji na świecie w rankingu 50 Najlepszych Restauracji Świata San Pellegrino (w latach 2005, 2006, 2007, 2008 i 2009).

Co ciekawe El Bulli otwierana była tylko w miesiącach kwiecień – wrzesień, a rezerwacji można było dokonać tylko w jednym dniu w roku.

Ekskluzywność i nietypowość charakteryzowały El Bulli od momentu jej powstania. Została ona otwarta w 1964 roku. Pierwszą gwiazdkę Michelin zdobyła w 1976 roku, drugą w 1990 roku, a trzecią w roku 1997. W 2011 roku El Bulli została zamknięta po ponad 47-letniej historii. Ale to nie koniec. Planuje się jej ponowne otwarcie w 2014 roku – ciekawe czym nas zaskoczy?

Zainteresuje Cię również:
czytaj dalej o najlepszych restauracjach w Hiszpanii wg. Michelin | chińskie restauracje w Hiszpanii | kuchnia hiszpańska | przepisy kuchni hiszpańskiej | wina hiszpańskie | co pić w Hiszpanii na wakacjach | jamon hiszpańska szynka |

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij