0034 966 444 615 | |
wynajem@ibermaxx.pl | |
12080525 ibermaxx |
Hiszpania kojarzy się nam z niegasnącym słońcem, malowniczymi krajobrazami i piaszczystymi plażami, a także z kuchnią. Kuchnią różnorodną, pełną oryginalnych smaków i aromatów, a także świeżych, dojrzewających w słońcu składników. Hiszpania, podobnie jak inne kraje, posiada swoje narodowe i charakterystyczne dania. Najbardziej znane z nich to między innymi gazpacho. Podczas wizyty w Hiszpanii, szczególnie w czasie upalnych dni, każdy powinien sięgnąć po ten orzeźwiający chłodnik, który zachwyci intensywnością smaku. Danie te stało się obecnie znakiem rozpoznawczym tradycji hiszpańskiej i jego wizytówką.
Gazpacho to zupa – chłodnik, pochodzący z Andaluzji. To prosta potrawa, która chłodzi w upalne dni i wyśmienicie smakuje. Podawana jest do posiłków lub stanowi osobne danie – to doskonała przekąska lub lekka kolacja. Gazpacho nie poddaje się obróbce termicznej, dzięki czemu potrawa zachowuje swoje wartości odżywcze (gazpacho jest pełne witamin!) i można ją przygotować w bardzo krótkim czasie.
Gazpacho jest obowiązkowym daniem na rożnego rodzaju przyjęciach i imprezach, szczególnie w najbardziej gorących regionach Hiszpanii. Co więcej, chłodnik ten doskonale sprawdzi się u osób, które cierpią na wysokie ciśnienie – regularne spożywanie gazpacho obniża ryzyko nadciśnienia. Wszystko dzięki świeżym pomidorom, które zawierają w swoim składzie sam wartościowe pierwiastki takie jak potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk czy mangan, także całą gamę witamin C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę.
Nie tylko smak i sposób przygotowania, ale sama nazwa dania budzi duże emocje. Jest wiele teorii wyjaśniających dlaczego właśnie gazpacho. Niektórzy twierdzą, że nazwa pochodzi od łacińskiego słowa caspo, oznaczającego drobne kawałeczki. Teoria ta najprawdopodobniej stała się popularna z uwagi na kawałki chleba, które dodaje się do zupy lub po prostu w związku z rozdrabnianiem składników gazpacho. Inni twierdzą, że nazwa pochodzi z języka arabskiego i oznacza tyle, co rozmoczony chleb.
Gazpacho jest mieszanką surowych warzyw, rozmoczonego chleba, octu i oliwy. Nie brzmi zachęcająco? A jednak to jedna z najbardziej smacznych potraw hiszpańskiej kuchni. Gazpacho spożywa się często z dodatkami takimi jak surowe warzywa, ugotowane jajka na twardo, szynka czy oliwki. Każdy może dodać do zupy to, na co ma ochotę i wzbogacić tym samym jej smak i aromat. Pomidory używane do przygotowania gazpacho muszą być koniecznie dojrzałe, inaczej nic nie wyjdzie z wyjątkowego smaku.
Kawałki chleba dodaje się, by zagęścić zupę i sprawić, żeby była bardziej pożywna. Składniki miksuje się blenderem, by uzyskać gładką konsystencję. Gazpacho podaje się na zimno, co jest nieocenione podczas najbardziej upalnych miesięcy w roku. Jeśli potrzebujemy szybko schłodzić gazpacho, można dodać do niego kostki lodu, które w mig się roztopią, a nasza potrawa będzie odpowiednio orzeźwiająca. Gazpacho można doprawić i ozdobić różnymi ziołami – natką pietruszki, miętą czy kolendrą.
Gazpacho Andaluz
Mówi się, że gazpacho pojawiło się wcześniej niż pomidory. To prawda, gdyż pierwotnie danie nie posiadało w swoim składzie pomidorów, które dziś są jego obowiązkowym składnikiem. Jego historia sięga czasów starożytnych, najprawdopodobniej już Rzymianie zapoczątkowali maczanie chleba w oliwie, które zapoczątkowało zwyczaj łączenia chleba z olejem lub wodą. Niektórzy mówią też, że to dzięki obecności Maurów na terenie Hiszpanii możemy dzisiaj zachwycać się smakiem gazpacho. Dopiero w momencie, kiedy z Ameryki przywieziono do Hiszpanii nasiona pomidorów i papryki zaczęto dodawać te warzywa do chłodnika.
W początkach swojej popularności, wszystkie składniki gazpacho krojono ręcznie. W muzeum w Sewilli można podziwiać specjalne ucieraczki do gazpacho, pochodzące z początków XX wieku. Na szczęście obecnie mamy dostęp do nowoczesnej techniki, możemy używać wygodnych blenderów i mikserów. Danie stało się popularne za sprawą robotników, pracujących na plantacjach.
Otrzymywali oni, w ramach codziennego posiłku, kawałki chleba. Maczali je w oliwie z oliwek, aż w końcu odkryto, że dodając do oliwy różne warzywa, czosnek, chleb i mieszając je w moździerzu ze sobą, można stworzyć pożywną zupę bez konieczności jej gotowania. Chłodziła i orzeźwiała ona zmęczonych słońcem pracowników, dodawała im energii i sił witalnych. Współcześnie, w Hiszpanii święto San Juan, które odbywa się 1 lipca rozpoczyna oficjalnie sezon na świeże i smakowite gazpacho.
Choć gazpacho popularne jest w całej Hiszpanii są regiony, których nie dopadła magia tej zimnej zupy. Na Wyspach Kanaryjskich ze świecą można szukać miejsc, gdzie skosztujemy prawdziwie hiszpańskiego gazpacho.
Z upływem czasu, oryginalna wersja gazpacho ulegała modyfikacjom. Istnieje wiele rodzajów tego dania, w zależności od regionu lub preferencji kucharza tworzone są jego wyśmienite warianty, a każdy znajdzie swoją ulubioną wersję.
Gazpacho andaluz to oryginalny, andaluzyjski rodzaj gazpacho. Chłodnik składa się praktycznie z samych świeżych i dojrzałych pomidorów. Dodatkowo dodaje się do niego ocet, czosnek, paprykę, ogórek oraz chleb i oliwę.
Salmorejo cordobes, pochodzi z Cordoby i jest najbardziej ciężkostrawną odmianą gazpacho, a zarazem najbardziej sycącą. Chłodnik podaje szynką i jajkiem, a zagęszcza śmietaną i mąką.
Ajo blanco to odmiana wywodząca się ze wschodniej Andaluzji i co ciekawe, nie zawiera w swoim składzie pomidorów. Złożona jest głównie ze zmielonych migdałów, czosnku, oliwy i chleba. Jest najbardziej zbliżone do pierwotnej wersji gazpacho, kiedy to w Hiszpanii nie znano jeszcze pomidorów i papryki.
Gazpacho tostado to odmiana gazpacho, która podawana jest na ciepło i dodatkowo wzbogacona jest o sok z cytryny. Dzięki temu możemy smakować tej pysznej zupy nie tylko w miesiącach letnich, ale o każdej porze roku.
Inne ciekawe odmiany to porra antequerana z Malagi, której podstawą są suszone pomidory, chleb oraz bulion cielęcy, a także gazpacho salmorejo – z tuńczykiem.
Gazpacho to danie wyjątkowo proste w przygotowaniu, a zarazem pyszne i wartościowe. Najlepiej przygotować je latem, gdyż doskonale orzeźwia, a ponadto można dobrać do niego sezonowe, świeże składniki. A wtedy właśnie gazpacho jest najlepsze.
Składniki:
*1 kg dojrzałych, świeżych pomidorów
* ogórek
* 1-2 ząbki czosnku
* mała dojrzała, czerwona papryka
* mały kawałeczek papryki chili lub chili w proszku
* niecała łyżka octu winnego
* 3-4 łyżki oliwy z oliwek wysokiej jakości
* 1-2 kromki chleba namoczonego wcześniej w wodzie – opcjonalnie
* zioła do ozdobienia (pietruszka, kolendra lub mięta)
* przyprawy do smaku (sól morska, pieprz)
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Następnie kroimy je w kostkę, podobnie jak ogórka i paprykę, z której wcześniej należy usunąć nasiona. Wszystkie składniki (oprócz ziół) wrzucić do miski i zmiksować. Warto pozostawić garść papryki lub ogórka, którymi później udekorujemy zupę.
Następnie doprawić gazpacho solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę lub dodać kostki lodu, by schłodzić danie. Podawać je w osobnych miseczkach z kawałkami ogórka lub papryki, a także ozdobione ziołami. Gotowe!
Zainteresuje Cię również:
przepisy kuchni hiszpańskiej najważniejsze dania w skrócie | hiszpańska paella |
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.