0034 966 444 615 | |
wynajem@ibermaxx.pl | |
12080525 ibermaxx |
Wśród pomarańcz i oliwek przepływa Gwadalkiwir. Rzeki Granady zbiegają od śniegów do pól pszenicznych.(...)[woda] niesie oliwki, kwiaty pomarańczy, do twojego morza, Andaluzjo. (Federico Garcia Lorca, Mała Ballada o Trzech Rzekach,1922).
Wspomniane w balladzie pomarańcze, wraz z innymi cytrusami, stanowią jeden z ważniejszych towarów eksportowych Hiszpanii i podstawę hiszpańskiego rolnictwa. Owoce eksportowane są do innych krajów Europy, a także całego świata. Hiszpania zajmuje obecnie pierwsze miejsce pod względem wielkości dostaw pomarańczy również do naszego kraju. Pomarańcze zajmują drugie miejsce pod względem ilości zbiorów owoców w całej Unii Europejskiej. Wyprzedzają je tylko jabłka. Roczna wielkość produkcji pomarańczy wyniosła około 6,5 mln ton w sezonie 2007/2008 oraz 6,6 mln ton w sezonie 2008/2009. Z przeprowadzonych statystyk wynika, że ponad 80% łącznej produkcji pomarańczy pochodzi z Hiszpanii oraz Włoch, natomiast pozostałe 20% stanowią owoce pochodzące z Grecji, Cypru oraz Portugalii. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż produkcja hiszpańska każdego roku stanowi ponad 50% łącznej sumy zbiorów pomarańczy w całej Unii Europejskiej.
Z kolei statystyki, odnoszące się do sprzedaży pomarańczy do krajów trzecich, pokazują, iż eksport tych owoców ciągle wzrasta. W styczniu 2012 roku eksportowano 149 690 ton hiszpańskich cytrusów do państw spoza Unii Europejskiej. Stanowi to wynik lepszy aż o 1276 ton w porównaniu z ubiegłym sezonem. W 2012 roku zaobserwowano znaczny wzrost eksportu do Rosji (o około 34%), Brazylii (o około 80%), Kanady (o około 39%), Norwegii (o około 14%) oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich (o około 173%).
Hiszpańskie pomarańcze uprawiane są przede wszystkim w Andaluzji, Walencji oraz Murcji.
Spośród wszystkich, światowych obszarów, na których uprawiane są owoce cytrusowe, Hiszpania jest miejscem, w którym tradycja ta jest najbardziej zakorzeniona. Świadczą o tym już bardzo wczesne źródła historyczne, opisujące techniki uprawiania cytrusów oraz miejsca ich występowania. Bardzo dobrym tego przykładem może być dzieło Francesca Eiximenis (1340-1409) pod tytułem: „Rządy Republiki”, w którym opisana została Walencja wraz z występującym tam bogactwem sadów pomarańczowych i cytrynowych. Z kolei Muntzer, w dziele pod tytułem „Podróż po Hiszpanii i Portugalii” pochodzącym z 1494 roku, określa Walencję jako: bogatą w pomarańcze, cytryny, cytrony i niezliczone inne drzewa owocowe. Hiszpanie nauczyli się uprawy owoców i warzyw od Arabów, którzy wprowadzili także skuteczne systemy nawadniania.
Najlepsze pomarańcze w Hiszpanii z regionu Walencji
Główne sady znajdują się we wspomnianej wcześniej Walencji, przede wszystkim na wybrzeżu Costa de Valencia, a także w takich okolicach, jak: Ribera Baja, Corbera, Cullera, Alzira, Alginet oraz Algemesi. W przypadku Andaluzji, pomarańcze uprawiane są w następujących prowincjach: Malaga, Kordoba, Almeria, Granada, Kadyks, Sewilla, a także Huelva, głównie okolice Lepe, Cartaya, Isla Cristina, Palos de la Frontera oraz Mogouer.
Pomarańcze rosną także w małym regionie, jakim jest Murcja. Największe tutejsze plantacje pomarańczy znajdują się w okolicach Molina de Segura, Alhama, Jumilla, Torana, Yecla oraz Lorca.
W tłumaczeniu traktatu medycznego Dioskurydesa z 1570 roku, autor Laguna wspomina o lokalnym uprawianiu pomarańczy oraz cytryn, podkreślając przy tym, iż mieszkańcy Walencji nazywają pomarańcze toronja. Wraz z końcem XVIII wieku założono pierwsze komercyjne plantacje owoców na tym obszarze. W miarę upływu czasu, plantacje te były stopniowo powiększane, by w końcu osiągnąć liczbę około 85 000 ha upraw drzew pomarańczowych. Rozwój w znacznym stopniu przełożył się na wprowadzenie do codziennego zastosowania charakterystycznych technik uprawy, dostosowanych do lokalnego środowiska i pozwalających na osiągnięcie możliwie najwyższej jakości owoców.
Pomarańcze uprawiane w Walencji posiadają doskonałe właściwości, tak pod względem smaku, jak i koloru, aromatu, czy soczystości. Tutejsi rolnicy wykazują się bardzo dobrą znajomością lokalnych warunków klimatycznych oraz glebowych, a także zagadnień związanych z techniką uprawy pomarańczy. Dzięki czemu owoce posiadają wybitne walory. Pomarańcze uprawiane w Walencji charakteryzują się cienką skórką, a także niewielką ilością uszkodzeń i przebarwień. Jest to możliwe dzięki temu, iż dojrzewają one w niezwykle sprzyjających warunkach klimatycznych. Nie są bowiem narażone na działanie suchych i gorących wiatrów, które występują w przypadku pozostałych regionów. Na obszarze Walencji występuje bardzo duża liczba odmian pomarańczy, które wyróżnia ładna barwa, trwała woń oraz aromat. Uzyskanie wysokiej jakości tych owoców w regionie jest możliwe przede wszystkim dzięki panującej tu temperaturze w okresie zimowym. Zimy są łagodne, dzięki czemu pomarańcze mają idealne warunki do tego, aby osiągnąć doskonały poziom dojrzałości. Ponadto, dzięki panującym w Walencji wyraźnym różnicom temperatur pomiędzy dniem a nocą, uprawiane tu pomarańcze wyróżniają się znacznie intensywniejszym kolorem, nie tylko na zewnątrz, lecz także wewnątrz owocu. Mają wyraźną barwę pomarańczową, bardziej intensywną niż owoce pochodzące z innych regionów. Dzięki łagodnym temperaturom, uwalniane są w skórce owoców olejki eteryczne, które w znacznym stopniu decydują o końcowym aromacie.
Dobra skrzynka pomarańczy na święta ...
Uprawa pomarańczy w Walencji odgrywa bardzo ważną rolę na tym obszarze i w życiu mieszkańców regionu. Doskonałym tego dowodem może być istniejące Museo de la Naraja (Muzeum Pomarańczy), które znajduje się w mieście Burriana. Zwiedzający dowiedzą się tutaj wszystkiego na temat historii pomarańczy, sposobów ich uprawy od XVIII wieku po współczesność. Obecnie jedna chwilowo zamknięte jest na czas remontu – warto skontaktować się z zarządcą muzeum.
Andaluzja to region charakteryzujący się zróżnicowaną produkcją rolną. W rejonie tym występuje wiele mikroklimatów, co sprzyja różnorodności upraw owoców oraz warzyw w wielu prowincjach Andaluzji. Region zajmuje obecnie ważne miejsce w dostawie owoców oraz warzyw na terenie całej Europy - jest to największy producent pomarańczy w rejonie Morza Śródziemnego. Udział samej Andaluzji w całkowitej produkcji tych owoców w Hiszpanii, wynosi aż 40%. Roczna uprawa cytrusów w rejonie wynosi prawie 1,5 mln ton, co sprawia, że Andaluzja zajmuje drugie miejsce w kraju, tuż za Walencją.
Andaluzję wyróżnia przede wszystkim uprawa słodkich pomarańczy, stanowiących aż 73% całej produkcji cytrusów. Drzewa pomarańczowe rosną przede wszystkim w prowincjach Sewilla oraz Huelva. Na obszarze tym istnieje wiele odmian pomarańczy, co przekłada się na ich dostępność przez cały rok. Drzewa pomarańczowe kwitną na wiosnę, a owoce zbierane są od połowy jesieni aż do początku lata. Niewielkie zbiory przypadają jedynie na dwa miesiące: sierpień oraz wrzesień. W okolicach miast Kordoba oraz Sewilla uprawiane są obecnie najsmaczniejsze oraz najbardziej słodkie pomarańcze.
Murcja jest małym, lecz typowym regionem rolniczym, przede wszystkim ze względu na występujące tutaj żyzne ziemie, a także bardzo sprzyjający klimat. Rejon ten odgrywa niezwykle ważną rolę w rozwoju lokalnej gospodarki. Murcja znana jest przede wszystkim z uprawy winorośli oraz owoców cytrusowych, do których należy zaliczyć pomarańcze oraz cytryny. Poza tym, uprawia się tutaj oliwki, kwiaty, a także zboża, głównie na sztucznie nawadnianych terenach. W Murcji drzewa pomarańczowe można spotkać niemalże na każdym kroku, co przekłada się na wyjątkowy krajobraz tego regionu.
Pomarańcza do Europy przywędrowała z Chin i wschodniej Azji. Jest owocem bardzo popularnym wykorzystywanym do produkcji soków, ale również konfitur i innych przetworów. Drzewo pomarańczowe, które jest już dojrzałe, daje nawet tysiąc owoców rocznie. Jest też rośliną długowieczną, która może rodzić owoce nawet 50-80 lat.
Pomarańcze to także źródło składników odżywczych i prawdziwa bomba witaminowa. Wzmacniają odporność, dzięki zawartości witaminy C i poprawiają trawienie (zawierają w swoim składzie błonnik). W pomarańczy o wadze 100 g jest aż 50g witaminy C. Sok pomarańczowy świeżo wyciśnięty z sokowirówki to nie tylko zastrzyk witamin, ale również energii. Pomarańcze to również źródło wapnia, witamin A, B, B12, P oraz bakteriobójczych terpenów.
Nie wolno kraść pomarańczy w Hiszpanii
Zainteresuje Cię również:
Region Murcia | Region Walencia | Andaluzja |hiszpańska fauna i flora | kuchnia hiszpańska | banany z Hiszpanii |
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.