Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Hiszpański cydr z Asturii

Cydr z Asturii – wyśmienity hiszpański trunek
Hiszpańskie wina i trunki znane są na całym świecie. Niezależnie w jakiej miejscowości, w kawiarniach i restauracjach czekają na nas wyśmienite lokalne wina. Jest jednak niewielki region Asturia, gdzie najpopularniejszym trunkiem jest Cydr.

Kraina cydrem płynąca

Asturia to region północnej Hiszpanii, położony nad Zatoką Biskajską. Asturia zachwyca liczbą sadów jabłkowych, które obficie rodzą różne gatunki owoców. Sady w Asturii zajmują około 531 hektarów, a warto wspomnieć, iż cała Asturia jest wielkości województwa opolskiego. Jabłka z sadów asturyjskich są przeznaczone wyłącznie do produkcji cydru, stanowiąc jego podstawę i jedyny składnik.

W stolicy Asturii - Oviedo można próbować lokalnego cydru, ale również zwiedzić wyjątkowe zabytki. W katedrze Santa Iglesia Basílica Catedral Metropolitana de San Salvador de Oviedo, wybudowanej w stylu gotyckim, zwiedzający mogą podziwiać zachwycający ołtarz. Przedstawia on 24 sceny z życia Jezusa Chrystusa. Przy katedrze znajduje się La Cámara Santa z IX wieku, gdzie przechowywane są wizygockie krzyże. Krzyże te są symbolem Asturii i jej stolicy. Malownicze krajobrazy miejscowości ukazują, położone w zielonym otoczeniu, małe kościoły San Miguel de Lillo oraz Santa Maria del Naraco, wybudowane w IX wieku. W Oviedo, prócz cydru popularnością cieszy się też pomnik reżysera Woody Allena.

Asturia to królestwo cydru, w którym znajduje się około 23 tłoczni tego alkoholu. Zapatrzane są one jabłkami przez ponad 260 sadowników, którzy hodują prawie 22 odmiany jabłek. Wszystkie z nich doskonale nadają się do produkcji cydru.

Sidra Natural de Asturias

Naturalny cydr (Sidra natural de asturias) to uwielbiany przez Hiszpanów, a także turystów, trunek wysokiej klasy. Naturalny cydr posiada znak jakości Denominación de Origen Protegida (D.O.P). Głównym ośrodkiem produkcji cydru jest Navas, gdzie co roku w czerwcu odbywa się festiwal cydru El Festival de la Sidre. Co więcej, spragnieni poznania historii i sposobu produkcji tego jabłkowego alkoholu mogą zajrzeć do Museo de la Sidra w Navas, powstałego w 1996 roku. Zainteresowani poznają krok po kroku jak powstaje cydr oraz nauczą się sztuki nalewania tego trunku. Muzeum można odwiedzać od wtorku do niedzieli.

CYDR-NAPOJ-ALKOHOLOWY-HISZPANII
Tak podaje się fachowo cydr z Asturii

Odwiedzając Oviedo, stolicę Asturii, nie można pominąć słynnej ulicy Calle de Gascona, zwana przez smakoszy cydru jako Bulevar de la Sidra. Nie bez powodu otrzymała takie miano - znajdziemy tutaj niespotykane zagęszczenie pijalni cydru, tzw. sidrerias. Miasto Oviedo pachnie i smakuje cydrem, od jego aromatu nie można się odpędzić. Sidra natural zawsze umieszczana jest w ciemnozielonych butelkach, często pozbawionych etykiety – w regionach, gdzie produkowana jest na bieżąco. Cydr produkowany jest również w kraju Basków, ale nie równa się on z tym tradycyjnym, asturyjskim.

W Asturii powstał też stosunkowo nowy rodzaj cydru, sidra natural de nueva expresión . Różni się od klasycznego sidra natural sposobem nalewania. Podaje się go bezpośrednio do kieliszków, zdecydowanie łatwiej niż w przypadku cydru naturalnego.

Niepowtarzalny sposób podania

Cydr podawany jest w wysokich szklankach przez kelnera zwanego escanciador, który w praktyce wyćwiczył nalewanie cydru. Butelkę trzyma się wysoko, aby trunek spływając do szklanki , uderzył o jej brzegi i utlenił się. Dzięki temu zabiegowi powstają bąbelki, a na wierzchu pojawia się spora piana. cydr w szklance, tzw. culín należy wypić szybko, najlepiej za jednym zamachem. Ten oryginalny sposób podawania, nazywany escanciar, jest charakterystyczny dla miasteczek Asturii i nadaje im niepowtarzalnego klimatu.

Praktykuje się jeszcze inne sposoby podawania tego alkoholu. Na północy Hiszpanii, w innych regionach znanych z produkcji cydru, nie tylko w Asturii, przechowuje się go w drewnianych beczkach. Barman nalewa do szklanki napój, który wypuszczany jest strumieniem z beczki. Podany w ten sposób trunek nie zostaje tak bardzo utleniony, ale ma mocno owocowy, intensywny smak i specyficzny osad.

Cydr produkowany jest też przemysłowo, w formie butelkowanej zwanej achampanada i espumosa. Smakiem przypomina wino musujące i ma zdecydowanie słodszy smak. Jest mniej esencjonalny i przypadnie do gustu osobom, które preferują lżejsze i mało intensywne smaki.

CYDR-BECZKACH-NAPOJ-Z-JABLEK
Fachowcy od hiszpańskiego cydru

Kilka słów o cydrze

Cydr to napój alkoholowy, w Polsce zwany jabłecznikiem. Powstaje z fermentacji soku z dojrzałych jabłek, do których nie dodaje się cukru. Sekret jego smaku tkwi w jabłkach, i ich jakości. Jabłka cydrowe zbierane są jesienią (sierpień-listopad), gdyż najlepsze efekty smakowe daje świeży surowiec. Jabłka do produkcji cydru są odpowiednio dobierane gatunkowo, by mogły ze sobą tworzyć dopasowaną całość. Jabłka słodkie, zawierające w sobie dużo fruktozy, słodzą napój.

Do produkcji cydru wykorzystuje się też jabłka kwaśne, które dodają charakteru trunkowi oraz jabłka słodko-gorzkie, aby cydr miał w sobie nutę charakterystycznej goryczy. Znany trunek powstaje z mieszanki tych trzech rodzajów jabłek, które tworzą harmonijną i niezwykle aromatyczną całość. Obecnie jednak coraz więcej producentów cydru stosuje do jego wyrobu jabłek deserowych, a cydr przemysłowych produkowany jest z soku jabłkowego. Najlepiej smakuje schłodzony, i w ten sposób należy go podawać, by cieszyć się jego istotą.

Cydr zawiera ilość alkoholu zbliżoną do piwa (między 1,5%-8%), jednak nie jest ani piwem, ani winem. Jak to większości prostych trunków, cydr jest popularny na całym świecie. Znany był już od czasów starożytnych, a do Europy sprowadzili go Maurowie. W Hiszpanii ten cierpki, intensywny i jabłkowy alkohol pokochali najmocniej Baskowie. W Nawarze już od 1198 roku istniały regulacje prawne dotyczące produkcji cydru, a także jego miejsca w życiu społecznym mieszkańców regionu.

Tyle smaków, ile rodzajów

Dzięki obecności trzech rodzajów cydru, niezależnie od wrażliwości kubków smakowych, każdy
może odnaleźć swój ulubiony smak tego trunku. Cydr tradycyjny jest w smaku dość kwaskowaty i cierpki. Cydr musujący urzeka mniej intensywny, jabłkowym smakiem i zapachem. Cydr przemysłowy (gazowany), sprzedawany w butelkach, ma najczęściej słodki smak. Trzeba jednak uważać, gdyż w jego składzie najczęściej znajduje się mała liczba jabłek, a sam napój jest aromatyzowany.

JABLKA-ZDJECIE
Jabłka z Asturii do produkcji cydru

Cydr idealny w kuchni

Cydr to nie tylko samodzielny trunek, który orzeźwia i upaja. Używa się go głównie w kuchni asturyjskiej, ale również dodawanych jest do niektórych tradycyjnych dań hiszpańskich. Doskonale komponuje się z daniami rybnymi, dodając im lekko winnego aromatu, a także z kurczakiem czy dziczyzną. Jest też składnikiem wielu ciast, m.in. Merluza a la Sidra, Pollo a la Sidra czy la Tarte de Sidra. Popularnym zestawem w barach i pijalniach jest hiszpańskie tapas podane z cydrem.

Cydr – dla ducha i ciała

Co ciekawe od wieków uważano, iż cydr posiada lecznicze właściwości. Nie tylko gasi pragnienie, ale również jest źródłem energii oraz poprawia samopoczucie. Te przeczucia znalazły poniekąd potwierdzenie w pracach naukowców z Uniwersytetu w Glasgow, którzy znaleźli w trunku polifenole i przeciwutleniacze, ważne w profilaktyce chorób układu krążenia oraz zapobieganiu nowotworom. W cydrze znajdziemy wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Posiada dużo naturalnego cukru, dlatego dodaje sił i poprawia nastrój.

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij