Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Banany hiszpańskie

Hiszpańskie banany z Wysp Kanaryjskich

Gospodarka Wysp Kanaryjskich opiera się głównie na turystyce, ale również odgrywa tu dużą rolę rolnictwo. Na wyspach archipelagu uprawia się głównie pomidory, ziemniaki i pyszne banany. Z punktu widzenia gospodarki Wysp Kanaryjskich banany są bardzo wymagającymi w uprawie roślinami, które potrzebują odpowiedniego nawodnienia, są podatne za uszkodzenia mechaniczne oraz ataki szkodników. Wyspy archipelagu otrzymują corocznie dotacje od Unii Europejskiej na rozwój plantacji bananowych i ich odpowiednie wyposażenie.

Banany uprawia się głównie na wyspach La Palma, El Hierro, Teneryfa oraz La Gomera. Kanaryjskie banany są droższe od tych z pochodzących z innych rejonów świata (głównie Ameryki Łacińskiej). Na ich cenę składa się lepsza jakości, walory smakowe i sposób uprawy. Dojrzewają one dłużej o 3 miesiące od innych bananów (więcej czasu spędzają na słońcu), mają cieńszą skórkę i są mniej mączne. Dodatkowo są dużo słodsze i bardziej apetyczne. Ich cechą charakterystyczną jest mniejszy rozmiar oraz ciemne, małe plamki na powierzchni. Banany z Wysp Kanaryjskich muszą odpowiednio dojrzeć, a w tym celu na ich 1kg potrzeba użyć 400 litrów wody. Dojrzała kiść waży około 40 kg, ale zdarzają się również okazy ważące 80 kg!

Banan – owoc przodków

Banan jest jednym z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców. Pierwsze wzmianki o bananach datuje się na VI p.n.e. W 650 roku Maurowie przywieźli ten owoc do Egiptu i Palestyny. Na Wyspach Kanaryjskich banan pojawił się w XV wieku, a sprowadzili go tutaj Portugalczycy. Już w 1402 roku na Wyspach Kanaryjskich powstały pierwsze plantacje bananów.

Co ciekawe, bananowce nie są drzewami! Ich struktura podobna jest do pora (choć oczywiście nieporównywalnie większa), a zamiast pni mają kłodzinę. Nie są roślinami długowiecznymi i są bardziej podatne na warunki atmosferyczne od drzew. Sadzi się jej ręcznie, gdyż małe sadzonki można łatwo uszkodzić. W kłodzinie wyrasta łodyga, która puszcza kilka pędów, które rolnicy ucinają. Pozostawiana jest tylko najsilniejsza łodyga, aby owoc mógł rosnąć bardziej stabilnie. Z łodyg wyrastają kwiaty, a z nich owoce – kiście bananów (piña). Bananowce są chronione przez otaczające uprawę ściany betonowe lub plastikowe. Osłony są konieczne, gdyż bananowce mają dość płytki korzeń i narażona są na uszkodzenie w wyniku silne wiatru, czy nagłej zmiany pogody. Po osiągnięciu przez bananowca około 1,80 m montuje się przy nim podporę. Kiedy kiść już wyrośnie (jeszcze zielona) odcina się ją maczetą i zawozi do miejsca, gdzie banany są myte, sortowane i pakowane.

Banan to dość niewdzięczna roślina do uprawy, nie tylko z uwagi na wysoką wrażliwość na warunki otoczenia. Plamy z bananów nie można sprać, dlatego też rolnicy trudniący się uprawą tego owocu prezentują się bardzo charakterystycznie – na ich strojach widnieją specyficzne plamy. Noszą ze sobą również maczetę, plastikowe wiadra, a na głowach mają słomiane kapelusze.

BANAN-Z-WYSP-KANARYJSKICH
Banan z Wysp Kanaryjskich jest trochę mniejszy niż banan z Ameryki Południowej lub Środkowej

Teneryfa – banany na eksport

Teneryfa jest największą wyspą archipelagu Wysp Kanaryjskich. Geograficznie leży ona na terytorium Afryki, jednak administracyjnie należy do Hiszpanii. To wyspa pochodzenia wulkanicznego, gdzie ostatnia erupcja wulkaniczna miała miejsce w 1909 roku. Teneryfa ma zróżnicowany klimat i przedzielona jest pasmami górskimi. Turystyka stanowi główne źródło utrzymania dla mieszkańców, a jedynie nieco ponad 10% w gospodarce wyspy zajmuje rolnictwo. W północnej części Teneryfy uprawia się banany, które są jednym z głównym owoców eksportowych.
Na wyspie produkuje się najwięcej bananów w całym archipelagu Wysp Kanaryjskich – rocznie około 150 000 ton. 90% z nich trafia na eksport, do krajów całego świata. Same plantacje zajmują na Teneryfie obszar 4200 hektarów. Niektóre z nich otwarte są dla turystów, którzy mogą przyjrzeć się z bliska procesowi uprawy bananów i ich przygotowania do sprzedaży. Co ciekawe, do krajów Unii Europejskiej nie trafią jako banany. Nie są uznane za te owoce, gdyż nie posiadają odpowiednich rozmiarów, które uznawane są przez Unię Europejską jako właściwe dla banana.

La Palma – królestwo bananów

Wyspa La Palma jest położna najbardziej na północ ze wszystkich wysp archipelagu. Leży niedaleko afrykańskiego wybrzeża, przez Hiszpanów zwana jest Isla Bonita (Piękna Wyspa). Mieszkańcy wyspy utrzymują się głównie z turystyki oraz rolnictwa, a La Palma znana jest na całym świecie właśnie z uprawy kanaryjskich bananów. Około 40% mieszkańców pracuje w przemyśle bananowym, w bardziej lub mniej bezpośredni sposób. Skupisko plantacji bananów znajduje się w zachodniej części wyspy oraz w Los Llanos de Aridane. Plantacje zajmują łącznie obszar około 3000 hektarów. Masowa uprawa bananów na La Palma rozpoczęła się w roku 1878 z inicjatywy dwóch angielskich korporacji: Elder i Fyffes.

Muzeum bananów

Na wyspie La Palma, w Tazacorte znajduje się Muzeum Bananów. Ulokowane jest w zabytkowym, zachęcającym domu. Zwiedzając je można przyjrzeć się historii uprawy bananów na przestrzeni wieków i poznać ich różne odmiany. Muzeum można zwiedzać od poniedziałku do piątku w godzinach 10.00-13.00 oraz 16.00 do 19.00.

Najlepsze odmiany

Na żyznych i doskonale absorbujących wodę (z powodu dość suchego klimatu potrzebne jest sztuczne nawadnianie) ziemiach Wysp Kanaryjskich uprawiane są różne odmiany bananów. Najważniejsze z nich to Gran Enana, która ma bardzo smaczne owoce o większej masie, a sama roślina ma dość grube liście, a także Ladyfinger – małe i bardzo słodkie banany. Inne popularne odmiany to Zelig, Gruesa Palmera oraz Williams – nieco większe owoce, łagodne, delikatne i słodkie. Ciekawą odmianą są też specjalne banany przeznaczone do gotowania. Traktuje się je praktycznie na równi z ziemniakami. Można je piec, gotować, smażyć, przygotowywać z nich chipsy oraz robić puree.

PLANTACJE-BANANOWCOW-NA-TENERYFIE
Plantacje bananowców na Teneryfie

Bananowa kuchnia

Kuchnia Wysp Kanaryjskich to mieszanka wpływów europejskich, amerykańskich i afrykańskich. Potrawy opierają się na bazie świeżych składników, pochodzących z lokalnych upraw oraz hodowli. Jako, że na Wyspach Kanaryjskich uprawia się banany, nie może ich też zabraknąć w lokalnej kuchni. To pyszne i niezastąpione owoce, które posiadają wiele składników odżywczych. Na Wyspach Kanaryjskich banana je się na różne sposoby, które są również popularne na całym świecie. Owoc ten stanowi podstawę lub dodatek do wielu dań, a także deserów. Na wyspach archipelagu można skosztować smażone banany czy panierowane. Popularne jest także podawanie bananów z gofio – mąka z prażonych ziaren kukurydzy.

Na Teneryfie gofio miesza się z rozgniecionym bananem, tworząc prosty, zdrowy i pożywny deser. Desery i ciasta bananowe są niezwykle popularne i smakują wyśmienite. Jak widać, banany na Wyspach Kanaryjskich jadane są głównie na gorąco, ale stanowią też bazę dla konfitur oraz przepysznych likierów.

Właściwości odżywcze bananów

Banan to jeden z najbardziej wartościowych owoców. Udając się na Wyspy Kanaryjskie warto skosztować tutejszej odmiany bananów, które smakują wyśmienicie i doskonale wpływają na nasze zdrowie. Niezależnie czy pod postacią deseru, jako dodatek do dań, czy samodzielna przekąska – banan posiada same zalety. W jego składzie znajdziemy wiele substancji odżywczych i pierwiastków. Jest bogaty w potas magnez i selen, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniego krążenia krwi. Ponadto w bananie znajdziemy witaminy z grupy B, beta-karoten oraz witaminę C. Banan wspomaga układ krążenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Zawiera również większe ilości białka niż inne owoce, a także dużo błonnika. Co więcej, banany są bardzo energetyczne i mogą stanowić doskonałą przekąskę, zalecane są także w diecie sportowców.

BANAN-SPOZYCIE-FOTO
Dla tenisistów banan to extra szybka dawka potrzebnej energii

Zainteresuje Cię również:
Teneryfa | Wyspy Kanaryjskie | La Palma | kuchnia hiszpańska | szata roślinna Hiszpanii | pomarańcze z Hiszpanii |

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij