Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Zahara de los Atunes informacje

Zaczęło się od…

Korzeni miejscowości Zahara de los Atunes możemy doszukiwać się w kulturze kupieckiego narodu Fenicjan, którzy na wybrzeżach atlantyckich Półwyspu Iberyjskiego zakładali swoje kolonie i osady. Trudnili się głównie rybołówstwem, o ile nie wypływali w zamorskie wyprawy handlowe. Sama nazwa miejscowości nawiązuje do tuńczyka, który mógł być główną rybą poławianą w tych rejonach wypracowaną na przestrzeni wieków metodą. Chociaż miejsce, gdzie dziś znajduje się wioska Zahara de los Atunes nie było pokryte stałą zabudową aż do XVI wieku, było to miejsce zamieszkałe także przez obywateli Imperium Rzymskiego.

Oficjalnie nazwa miejscowości pojawia się w dokumencie z 1444 roku. W dokumencie określane są także przywileje, między innymi połowu wspomnianego wcześniej tuńczyka, które otrzymali potomkowie Guzmana Dobrego (Guzman el Bueno). Należeli oni do linii książąt Medina Sidonia. Nadanie przywilejów Guzmanowi i jego potomkom spowodowało, że w Zahara de los Atunes zaistniała potrzeba wybudowania pałacu. W ten sposób do życia powołano Palacio de las Pilas, który określa się także jako Castillo de la Chanca, Fortaleza czy Casa Chanca. Budynek został oddany pod koniec XIII wieku w nagrodę za bohaterską obronę Tarify przez Guzmana Dobrego (właśc. Alonso Perez de Guzman).

ZAHARA-DE-LOS-ATUNES
Apartamenty w Zahara de los Atunes

W historii miejscowości zamek odgrywał różne role. Raz stawał się twierdzą w obronie przez berberyjskimi piratami z Turcji, innym razem pełnił funkcję reprezentacyjną.
W XVI wieku miejsce to przeżyło rozkwit dzięki wzmożonemu handlowi i zyskami z połowu tuńczyka, a miejscowość zaczęła rozrastać się. Zabudowania tworzono głownie w pobliżu pałacu książąt z linii Medina Sidonia.

Miasteczko bez większych problemów dotrwało do dnia dzisiejszego, by z rybackiej wioski i letniej rezydencji książąt przerodzić się w jeden z najbardziej pożądanych celów turystycznych Hiszpanów oraz obywateli innych krajów.

Wydarzenia i smaki Zahara de los Atunes

Miejscowość położona na wybrzeżu Costa de la Luz słynie między innymi z barwnie obchodzonego tu Karnawału. W czasie, gdy większość turystów wybiera tłumnie obleganą Teneryfę lub Rio de Janeiro, mieszkańcy miasteczka przygotowują swoje własne dekoracje i oprawę dla wielkiej fety.

Ciekawą tradycją jest także palenie słomy w dzień św. Jana. 23 czerwca mieszkańcy dokonują tu oryginalnego rytuału, w ramach którego wszyscy mieszkańcy wybierają się na plażę, by wziąć kąpiel w oceanie. Kilka tygodni później obchodzony jest dzień patronki Zahara de los Atunes, Matki Boskiej z Góry Carmelo (Virgen del Carmen).

Wielu turystów odwiedza także miasteczko, by podziwiać tradycyjnie obchodzone tu święta Wielkanocy.
Przez cały rok za to można rozkoszować się tutejszymi przysmakami, do których należą dania z dodatkiem tuńczyka lub owoców morza. Tradycyjnym daniem z Zahara de los Atunes jest gulasz z tuńczyka (znany jako Atun encebollao),który składa się głównie tylko z 2 produktów – ryby i cebuli.

COSTA-DE-LA-LUZ
Plaża w Zahara de los Atunes

Innym przysmakiem lokalnym, który zdążył już podbić serca i żołądki turystów jest tortilla z krewetkami. Jest to rodzaj omletu przygotowanego na bazie mąki pszennej, mąki z ciecierzycy, wody, soli i cebuli oraz ziół. Aczkolwiek w Hiszpanii w zależności od regionu, istnieje kilkadziesiąt odmian tortilla. Także każdy amator pieczonych ziemniaków znajdzie dla siebie idealną "wariację" tego hiszpańskiego dania. Sprawdź także rozdział przewodnika co jeść w Hiszpanii na wakacjach.

W daniu oczywiście nie może zabraknąć krewetek, chociaż istnieje także kilka wersji przygotowanych z myślą o wegetarianach. Odpowiednio przygotowany omlet jest smażony na patelni i smakuje najlepiej, kiedy jest złocisty i chrupiący.

Nakarmieni przepysznymi przysmakami, zabawieni przez lokalne wydarzenia możemy już z czystym sumieniem położyć się na plaży i podziwiać zachód słońca, które zanurza się w wodach Oceanu Atlantyckiego.

Odpoczynek przyda się przed pełną wrażeń nocą, która oznacza tu niemniej dobrą zabawę, co w ciągu dnia. Ten malowniczy i romantyczny zakątek Hiszpanii ciągle należy do najmniej uczęszczanych regionów w Hiszpanii i warto zaplanować sobie podróż na Costa de la Luz nawet poza sezonem letnim, gdzie temperatury będą niższe, a turystów na plażach Costa de la Luz mniej ... także ceny w hotelach będą o wiele niższe i w ten sposób będziesz mógł spędzić o kilka nocy więcej na plażach wybrzeża Costa de la Luz w Andaluzji ...

Zainteresuje Cię również:
ciąg dalszy Zahara de los Atunes | plaże Costa de la Luz | Andaluzja |Tarifa raj dla kitesurferów | Tarifa plaże | spis treści przewodnika po Hiszpanii |

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij