Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Bungalow dolny w dzielnicy La Florida
134.900 €
Bungalow dolny w dzielnicy La Florida
COSTA BLANCA PŁD. / Orihuela Costa
Apartament w pierwszej linii brzegowej w La Mata
174.000 €
Apartament w pierwszej linii brzegowej w La Mata
COSTA BLANCA PŁD. / Torrevieja La Mata
Bungalow dolny na pięknym osiedlu Parquemar w La Mata
132.000 €
Bungalow dolny na pięknym osiedlu Parquemar w La Mata
COSTA BLANCA PŁD. / Torrevieja La Mata

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

Regiony produkujące wino

Hiszpania posiada ponad 5.500 winnic i upraw pod produkcje wina i hodowli winorośli, rozsianych po wszystkich hiszpańskich regionach, zarówno w północnej Hiszpanii jak i części południowej. Ponad 1,2 mln hektarów ziemi w Hiszpanii, jest przeznaczonych pod uprawę winorośli i produkcję znakomitego wina hiszpańskiego, które z roku na rok zyskuje na reputacji i poważaniu na międzynarodowych konkursach i degustacjach.

Rocznie, Hiszpania produkuje 33 mln hektolitrów wina. Jest w czołówce europejskich producentów wina, wraz z Francją i Włochami.

W naszym przewodniku, po hiszpańskich regionach wina, podzieliliśmy Hiszpanię na trzy, główne obszary, produkujące wina: Hiszpania północna, Hiszpania centralna i Hiszpania południowa.

Każdy region Hiszpanii, podzieliliśmy na subregiony. W ten sposób najłatwiej będzie pokazać czytelnikowi naszego "winnego" przewodnika po Hiszpanii, wszystkie regiony Hiszpanii, specjalizujące się w danym gatunku wina.

WINO-RODA-HISZPANIA

Dla turysty z Europy Zachodniej, odwiedzającego Hiszpanie, dla pasjonatów i smakoszy wina na zachodzie, są organizowane tzw. wine tours in Spain, po różnych regionach Hiszpanii, gdzie wypoczywający jeżdżą po winnicach Hiszpanii, smakują wino, przy okazji, zwiedzając najpiękniejsze zakątki Hiszpanii i próbując znakomitych kuchni, charakterystycznych dla danego regionu Hiszpanii.

Niestety, nie wiadomo nam, iż tego typu wypoczynek jest dostępny dla Polskiego turysty w Hiszpanii. Jeżeli coś takiego istnieje w Polsce, uprzejmie prosimy o takową informację. Wzbogaci to nasz przewodnik po winach Hiszpanii, oraz naszą wiedzę o tym wspaniałym kraju.

Wina-z-Nawarry
Wina z Nawarry
  Wina-Penalba-Hiszpania
Arande de Duero w północnej Hiszpanii


Wina z północnej Hiszpanii

W części Hiszpanii, najbardziej wysuniętej na północny zachód, leży piękna i romantyczna, hiszpańska Galicja z jednym z najlepszych, regionów DO (symbol DO to skrót od słów Denominacion de Origen) specjalizującym się w wytwarzaniu wina. Te regiony to: Monterrey Rias Baixas, Ribeiro, Valdeorras i Ribeira Sacra. Powyższe galicyjskie regiony, produkują dobre wina, zarówno czerwone jak i białe.

Galicja sławna jest również ze swoich owoców morza, najlepszych w Hiszpanii, jak twierdzą znawcy przedmiotu i tej wykwintnej, hiszpańskiej kuchni. Owoce morza pochodzą z krystalicznie czystego wybrzeża i plaż Galicji. Rekomendujemy wizytę i odwiedzenie hiszpańskiej Galicji, podczas corocznej fiesty: Fiesta de Mariscos (święto owoców morza) w październiku w okolicach od 6 do 16 października.

Fiesta przyciąga smakoszy owoców morza z całej Hiszpanii. Fantastyczne impreza na świeżym powietrzu, gdzie za kilka euro, dostaniemy najlepsze i najwykwintniejsze owoce morza, jakie ma do zaoferowania Hiszpania i Galicja. Tysiące turystów ściąga na tę fiestę do Galicji każdego roku. Dobrze zarezerwować jest noclegi i hotel w Galicji, na ten okres. Zwykle hotele są zarezerwowane kilka miesięcy naprzód.

Warto poznać zupełnie inną Hiszpanię, zieloną, pełną kultury i dobrego wina.
Białe wina z regionu Galicji, są produkowane głównie z winogron Albariño, małych i słodkich owoców. Wino fermentuje na zimno, aby utrzymać świeżość. Inne rodzaje winogron, używane do produkcji białych win z Galicji to: Torrontés, Godello, Loureira, Treixadura, Caiño Blanco. Do produkcji czerwonych win z Galicji, używa się Loureira Tinta, Brancellao, Caíño Tinto, Sousón, Mencía, Espadeira.

Znawcy rekomendują wina z tego regionu

Pazo de Seoane Albariño 2005/2006 - białe wino, świeże, kwaśne i pełny smak tropikalnych owoców. Wino delikatne i finezyjne na podniebieniu. Idealne wino do posiłków z ryb lub hiszpańskiej paella.
Burgens Rias Baixas Albariño 2005 - bladozłote wino, bogate, żywe, ze smakiem brzoskwiń i zielonego melona.

Wino Martin Codax z bodegi Martina Codaxa. Wino białe, zielonkawo żółty kolor z niuansami dojrzałej cytryny. Jasne i lekko gazowane wino. Aromat: bije klasą inne gatunki, pod względem specjalnej intensywności i elegancji. Aromat przypomina wilgotne, świeże zioła z dodatkiem na wpół dojrzałych jabłek. Na podniebieniu: uczucie wina gazowanego z kompleksyjnością smaków i świeżości. Pełne w smaku.

Posuwając się trochę na południe, podczas naszej "winnej" wycieczki po Hiszpanii, dotrzemy do regionu Rias Baixes. To kolejna zona DO (Denominacion de Origen) w Hiszpanii. To niezwykle sławna Rueda. Ma reputację produkcji wina, przypominającego w smaku sherry. W ostatnim czasie Rueda, zaczęła produkować wyśmienite wina czerwone i białe z winogron Vardejo.

PIWNICA-PEŁNA-WINA

Znawcy rekomendują następujące wina z tego regionu:

Belondrade y Lurton 2005: ( Biała Crianza ). Intensywny i brylantowy kolor tego wina, smak dojrzałych owoców i drzewa z nutami egzotyki. Dojrzałe mango i ananas, wraz z elementami wędzenia i mleka. Długi smak, intensywny i elegancki.

Hermanos Lurton: (wino czerwone). To wino tempranillo zadziwia intensywnym, czerwonym kolorem, co jest niezwykłe dla win hiszpańskich. Wino kwaśne, przy wąchaniu z aromatem skóry. Wino świeże i velvetowe w ustach. Elementy czerwonych owoców i wanilli.

Podróżując dalej, na naszej wycieczce, po winnych regionach Hiszpanii północnej, docieramy do regionu Ribera del Duero. To piękny region Hiszpanii z winnicami i bodegami (hiszp. winnice), usytuowany wokół rzeki Duero, która dalej przepływa przez Portugalię, tam nazywa się Douro. To miejsce gdzie sławne portugalskie Porto jest produkowane.

Bez cienia wątpliwości, wino Rioja jest najbardziej znanym, hiszpańskim winem, jednakże bodegi Ribera del Duero, są domem, najlepszych hiszpańskich win i najdroższych hiszpańskich win. Najlepsze wina pochodzą z Vega Sicilia i należą do najlepszych win na świecie. Butelka Vega Sicilia Unico 1994, kosztuje w granicach 250 euro.

Kolejnymi, najlepszymi winami z tego regionu hiszpanii, rekomendowanymi przez znawców tematu, jest zaraz, po Vega Sicilia Unico 1994, wino o nazwie Pingus 1995. To również wyśmienite wino! Większość win z tego regionu, jest wytwarzanych z winogron Cabernet Sauvignon, oraz Tempranillo.

Znawcy rekomendują wina:

Vega Sicilia Unico 1994: Głębokie w smaku, niska kwaśność wina, owoce. Trudne do opisania, trzeba tego wina po prostu spróbować. Jeżeli zdecydujecie się kiedyś spróbować najlepszego wina, wydajcie Wasze pieniądze, właśnie na Vega Sicilia Unico 1994. Niezapomniane doświadczenie dla wielbicieli wina.
Condado de Haza: Wino czerwone. To tańsza opcja od Vega Sicilia Unico. Pełne, rozgrzane owoce, czarna porzeczka, śliwki.

W dalszej części, w naszym amatorskim przeglądzie hiszpańskich win, powiemy o regionie Navarra. Domu, dla kolejnego obszaru (DO) Denominacion de Origen, Rioja i Cava. Do wspaniałych, hiszpańskich win, znanych przez pokolenia i generacje.

Region Rioja dzieli się na trzy subregiony: Rioja Alta, Rioja Baja, oraz Rioja Alavesa. Najlepsze wina z Rioja, pochodzą z Rioja Alta. Do produkcji wina, używa się winogron tempranillo wraz z Garnacho Tinto. Rodzaje wina Rioja są podzielone w zależności od procesu starzenia się wina w beczkach (dąb amerykański) i dzielimy je na:

  • Wino Crianza - wino czerwone. Minimum 2 lata
  • Wino Reserva - wino czerowone. Minimum dwa lata, w tym minimum 1 rok wino musi przeleżakowac w dębowej beczce
  • Wino Gran Reserva - minimum 2 lata w beczce dębowej i 3 lata w butelce. Wino Gran Reserva gwarantuje 5 letni proces starzenia się wina. W tym minimum 6 miesięcy wino musi być w beczce

Region Navarra w północnej Hiszpanii. Od lat w cieniu sławnej sąsiedniej Rioja. Wiele wiosek i miast zostało podzielonych i skłóconych w temacie: kto produkuje lepsze wino. Jednakże wydaje się iż w dalszym ciągu przewodzi Rioja, jeżeli chodzi o jakość wina z tego regionu, jednakże Navarra np. produkuje świetne wina różowe, np. jak wino Atazuri w 100 procentach produkowane z winogron Garnacha.

HISZPAŃSKA-BODEGA

Znawcy rekomendują. W tym regionie Hiszpanii jest ogromna ilość dobrych win, poniżej tylko kilka z nich:
Wino Faustino, bardzo popularne w restauracjach hiszpańskich i na stołach w domach hiszpańskich.
Wino Camp de Viejo, Marques de Caceres, Muga (nasza ulubiona marka), Marques de Riscal, Marques de Murrieta, Darien, Berbarana, Torre Muda, Izadi, Pagos Viejos, Lanzaga.

Kontynuując naszą podróż dalej na południe w kierunku Morza Środziemnego, znajduja się regiony DO (denominacion de origen). Regiony Penedes, Somontano, Priorato. To miejsce jest domem Bodegas Miguel Torres, który produkuje świetne wina, wśród nich świetne czerwone wina i hiszpańską cava (rodzaj wina/szampana).

Znawcy wina polecają:

Gran Sangre de Toro, wino czerwone. Najlepsze winogrona Garnacha, Carinena i Syrah są używane do produkcji tego wina Sangre de Oro.

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij