Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Domek szeregowy dwupoziomowy w dzielnicy Torre del Moro/Torrevieja
69.950 €
Apartament w Torrevieja z 1 sypialnią i widokiem na morze
76.000 €
Wspaniały dom na ogromnej działce w Salinas, Sax
155.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

Pomarańcze hiszpańskie

Hiszpańskie pomarańcze

Wśród pomarańcz i oliwek przepływa Gwadalkiwir. Rzeki Granady zbiegają od śniegów do pól pszenicznych.(...)[woda] niesie oliwki, kwiaty pomarańczy, do twojego morza, Andaluzjo. (Federico Garcia Lorca, Mała Ballada o Trzech Rzekach,1922).

Wspomniane w balladzie pomarańcze, wraz z innymi cytrusami, stanowią jeden z ważniejszych towarów eksportowych Hiszpanii i podstawę hiszpańskiego rolnictwa. Owoce eksportowane są do innych krajów Europy, a także całego świata. Hiszpania zajmuje obecnie pierwsze miejsce pod względem wielkości dostaw pomarańczy również do naszego kraju. Pomarańcze zajmują drugie miejsce pod względem ilości zbiorów owoców w całej Unii Europejskiej. Wyprzedzają je tylko jabłka. Roczna wielkość produkcji pomarańczy wyniosła około 6,5 mln ton w sezonie 2007/2008 oraz 6,6 mln ton w sezonie 2008/2009. Z przeprowadzonych statystyk wynika, że ponad 80% łącznej produkcji pomarańczy pochodzi z Hiszpanii oraz Włoch, natomiast pozostałe 20% stanowią owoce pochodzące z Grecji, Cypru oraz Portugalii. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, iż produkcja hiszpańska każdego roku stanowi ponad 50% łącznej sumy zbiorów pomarańczy w całej Unii Europejskiej.

Z kolei statystyki, odnoszące się do sprzedaży pomarańczy do krajów trzecich, pokazują, iż eksport tych owoców ciągle wzrasta. W styczniu 2012 roku eksportowano 149 690 ton hiszpańskich cytrusów do państw spoza Unii Europejskiej. Stanowi to wynik lepszy aż o 1276 ton w porównaniu z ubiegłym sezonem. W 2012 roku zaobserwowano znaczny wzrost eksportu do Rosji (o około 34%), Brazylii (o około 80%), Kanady (o około 39%), Norwegii (o około 14%) oraz Zjednoczonych Emiratów Arabskich (o około 173%).
Hiszpańskie pomarańcze uprawiane są przede wszystkim w Andaluzji, Walencji oraz Murcji.

Pomarańcze – tradycyjne hiszpańskie owoce

Spośród wszystkich, światowych obszarów, na których uprawiane są owoce cytrusowe, Hiszpania jest miejscem, w którym tradycja ta jest najbardziej zakorzeniona. Świadczą o tym już bardzo wczesne źródła historyczne, opisujące techniki uprawiania cytrusów oraz miejsca ich występowania. Bardzo dobrym tego przykładem może być dzieło Francesca Eiximenis (1340-1409) pod tytułem: „Rządy Republiki”, w którym opisana została Walencja wraz z występującym tam bogactwem sadów pomarańczowych i cytrynowych. Z kolei Muntzer, w dziele pod tytułem „Podróż po Hiszpanii i Portugalii” pochodzącym z 1494 roku, określa Walencję jako: bogatą w pomarańcze, cytryny, cytrony i niezliczone inne drzewa owocowe. Hiszpanie nauczyli się uprawy owoców i warzyw od Arabów, którzy wprowadzili także skuteczne systemy nawadniania.

DRZEWKA-POMARANCZOWE
Najlepsze pomarańcze w Hiszpanii z regionu Walencji

Uprawy pomarańczy

Główne sady znajdują się we wspomnianej wcześniej Walencji, przede wszystkim na wybrzeżu Costa de Valencia, a także w takich okolicach, jak: Ribera Baja, Corbera, Cullera, Alzira, Alginet oraz Algemesi. W przypadku Andaluzji, pomarańcze uprawiane są w następujących prowincjach: Malaga, Kordoba, Almeria, Granada, Kadyks, Sewilla, a także Huelva, głównie okolice Lepe, Cartaya, Isla Cristina, Palos de la Frontera oraz Mogouer.

Pomarańcze rosną także w małym regionie, jakim jest Murcja. Największe tutejsze plantacje pomarańczy znajdują się w okolicach Molina de Segura, Alhama, Jumilla, Torana, Yecla oraz Lorca.

Walencja i lokalne toronja

W tłumaczeniu traktatu medycznego Dioskurydesa z 1570 roku, autor Laguna wspomina o lokalnym uprawianiu pomarańczy oraz cytryn, podkreślając przy tym, iż mieszkańcy Walencji nazywają pomarańcze toronja. Wraz z końcem XVIII wieku założono pierwsze komercyjne plantacje owoców na tym obszarze. W miarę upływu czasu, plantacje te były stopniowo powiększane, by w końcu osiągnąć liczbę około 85 000 ha upraw drzew pomarańczowych. Rozwój w znacznym stopniu przełożył się na wprowadzenie do codziennego zastosowania charakterystycznych technik uprawy, dostosowanych do lokalnego środowiska i pozwalających na osiągnięcie możliwie najwyższej jakości owoców.

Pomarańcze uprawiane w Walencji posiadają doskonałe właściwości, tak pod względem smaku, jak i koloru, aromatu, czy soczystości. Tutejsi rolnicy wykazują się bardzo dobrą znajomością lokalnych warunków klimatycznych oraz glebowych, a także zagadnień związanych z techniką uprawy pomarańczy. Dzięki czemu owoce posiadają wybitne walory. Pomarańcze uprawiane w Walencji charakteryzują się cienką skórką, a także niewielką ilością uszkodzeń i przebarwień. Jest to możliwe dzięki temu, iż dojrzewają one w niezwykle sprzyjających warunkach klimatycznych. Nie są bowiem narażone na działanie suchych i gorących wiatrów, które występują w przypadku pozostałych regionów. Na obszarze Walencji występuje bardzo duża liczba odmian pomarańczy, które wyróżnia ładna barwa, trwała woń oraz aromat. Uzyskanie wysokiej jakości tych owoców w regionie jest możliwe przede wszystkim dzięki panującej tu temperaturze w okresie zimowym. Zimy są łagodne, dzięki czemu pomarańcze mają idealne warunki do tego, aby osiągnąć doskonały poziom dojrzałości. Ponadto, dzięki panującym w Walencji wyraźnym różnicom temperatur pomiędzy dniem a nocą, uprawiane tu pomarańcze wyróżniają się znacznie intensywniejszym kolorem, nie tylko na zewnątrz, lecz także wewnątrz owocu. Mają wyraźną barwę pomarańczową, bardziej intensywną niż owoce pochodzące z innych regionów. Dzięki łagodnym temperaturom, uwalniane są w skórce owoców olejki eteryczne, które w znacznym stopniu decydują o końcowym aromacie.

POMARANCZA
Dobra skrzynka pomarańczy na święta ...

Uprawa pomarańczy w Walencji odgrywa bardzo ważną rolę na tym obszarze i w życiu mieszkańców regionu. Doskonałym tego dowodem może być istniejące Museo de la Naraja (Muzeum Pomarańczy), które znajduje się w mieście Burriana. Zwiedzający dowiedzą się tutaj wszystkiego na temat historii pomarańczy, sposobów ich uprawy od XVIII wieku po współczesność. Obecnie jedna chwilowo zamknięte jest na czas remontu – warto skontaktować się z zarządcą muzeum.

Pomarańcze z Andaluzji

Andaluzja to region charakteryzujący się zróżnicowaną produkcją rolną. W rejonie tym występuje wiele mikroklimatów, co sprzyja różnorodności upraw owoców oraz warzyw w wielu prowincjach Andaluzji. Region zajmuje obecnie ważne miejsce w dostawie owoców oraz warzyw na terenie całej Europy - jest to największy producent pomarańczy w rejonie Morza Śródziemnego. Udział samej Andaluzji w całkowitej produkcji tych owoców w Hiszpanii, wynosi aż 40%. Roczna uprawa cytrusów w rejonie wynosi prawie 1,5 mln ton, co sprawia, że Andaluzja zajmuje drugie miejsce w kraju, tuż za Walencją.

Andaluzję wyróżnia przede wszystkim uprawa słodkich pomarańczy, stanowiących aż 73% całej produkcji cytrusów. Drzewa pomarańczowe rosną przede wszystkim w prowincjach Sewilla oraz Huelva. Na obszarze tym istnieje wiele odmian pomarańczy, co przekłada się na ich dostępność przez cały rok. Drzewa pomarańczowe kwitną na wiosnę, a owoce zbierane są od połowy jesieni aż do początku lata. Niewielkie zbiory przypadają jedynie na dwa miesiące: sierpień oraz wrzesień. W okolicach miast Kordoba oraz Sewilla uprawiane są obecnie najsmaczniejsze oraz najbardziej słodkie pomarańcze.

Murcja pełna pomarańczy

Murcja jest małym, lecz typowym regionem rolniczym, przede wszystkim ze względu na występujące tutaj żyzne ziemie, a także bardzo sprzyjający klimat. Rejon ten odgrywa niezwykle ważną rolę w rozwoju lokalnej gospodarki. Murcja znana jest przede wszystkim z uprawy winorośli oraz owoców cytrusowych, do których należy zaliczyć pomarańcze oraz cytryny. Poza tym, uprawia się tutaj oliwki, kwiaty, a także zboża, głównie na sztucznie nawadnianych terenach. W Murcji drzewa pomarańczowe można spotkać niemalże na każdym kroku, co przekłada się na wyjątkowy krajobraz tego regionu.

Klika słów o pomarańczach

Pomarańcza do Europy przywędrowała z Chin i wschodniej Azji. Jest owocem bardzo popularnym wykorzystywanym do produkcji soków, ale również konfitur i innych przetworów. Drzewo pomarańczowe, które jest już dojrzałe, daje nawet tysiąc owoców rocznie. Jest też rośliną długowieczną, która może rodzić owoce nawet 50-80 lat.
Pomarańcze to także źródło składników odżywczych i prawdziwa bomba witaminowa. Wzmacniają odporność, dzięki zawartości witaminy C i poprawiają trawienie (zawierają w swoim składzie błonnik). W pomarańczy o wadze 100 g jest aż 50g witaminy C. Sok pomarańczowy świeżo wyciśnięty z sokowirówki to nie tylko zastrzyk witamin, ale również energii. Pomarańcze to również źródło wapnia, witamin A, B, B12, P oraz bakteriobójczych terpenów.

KRADZIEZ-POMARANCZY
Nie wolno kraść pomarańczy w Hiszpanii

Zainteresuje Cię również:
Region Murcia | Region Walencia | Andaluzja |hiszpańska fauna i flora | kuchnia hiszpańska | banany z Hiszpanii |

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij