Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Migdały z Hiszpanii

Hiszpańskie migdały – najwyższa jakość i najlepszy smak

Migdały są owocami drzewa migdałowego, czyli migdałowca zwyczajnego. Migdałowiec, hiszp. almendro, jest bardzo wytrzymałą rośliną, która nie potrzebuje specjalnych warunków do bytowania. Można uprawiać go na mało żyznych i suchych glebach. Migdałowiec nie może jednak rosnąć w miejscu, gdzie są niskie temperatury i jest wilgotno. Dlatego tak dobrze też przyjął się na terenach basenu Morza Śródziemnego, gdzie klimat w niektórych miejscach jest gorący i suchy.

Owoc migdałowca pokryty jest meszkiem, a jego jadalna część to nasiona - migdały. Mają one często podłużny, owalny kształt i otoczone są szczelnie skórką.

Hiszpańskie migdały – światowy potentat

Hiszpania jest jednym z trzech głównych producentów migdałów na świecie, zaraz po Stanach Zjednoczonych i przed Australią. Uprawia się tutaj wiele gatunków migdałów, w tym najważniejsze to Marcona, Largueta, Planeta, Valencias oraz odmiany uprawiane na Majorce.
Walory smakowe i wartości odżywcze hiszpańskich migdałów znane są na całym świecie. W 2011 roku Hiszpania wyeksportowała około 23 ton migdałów za granicę. Dla porównania w 2009 roku było to około 19 ton. Liczba eksportowanych orzechów zwiększa się z roku na rok.

Hiszpańskie owoce migdałowca, w porównaniu do innych, posiadają bardziej intensywny i słodszy smak, a także są bardziej oleiste i wilgotne. Mają też grubszą skorupkę, a ich nasiona są bardziej delikatne. W Hiszpanii migdały uprawia się głównie w Katalonii, Walencji, Murcji, Balearach, Andaluzji (to największy region produkcyjnych tych orzechów) oraz Aragonii.

Migdały dawniej

Niegdyś migdały były traktowane jako luksusowy i ekskluzywny dodatek do potraw, na który nie każdy mógł sobie pozwolić. Migdały najprawdopodobniej po raz pierwszy pojawiły się w Azji Mniejszej i Środkowej, a stamtąd trafiły do Europy, najprawdopodobniej poprzez Jedwabny Szlak. W czasach starożytnych migdałowiec miał symboliczne znaczenie. Grecy uważali jego kwiaty za symbol miłości dziewiczej, a spadające płatki za łzy dziewic, które w swojej czystości nie dotrwały do ślubu. W XVIII wieku migdały trafiły do Kalifornii – sadzonki przywiózł ze sobą mieszkaniec Majorki – Junipero Serra. Choć dzięki niemu orzechy te stały się popularne na całym świecie, do tej pory mieszańcy Majorki mają mu za złe, że osłabił swoim czynem potęgę Hiszpanii w produkcji migdałów.

MIGDAŁY
Owoce migdałowe

Podstawowe gatunki migdałów

Drzewo migdałowe może sięgać nawet 8-10 metrów wysokości, jest rośliną wieloletnią i na wiosnę zakwita niezwykle imponująco (białe lub różowe kwiaty). Istnieją dwie główne odmiany migdałowca: słodkie oraz gorzkie.

Migdały słodkie (A. communis var. Sativ)

Odmiany słodkie używane są szczególnie w przemyśle spożywczym, ze względu na swoje walory smakowe i oleistość. Również używa się ich w przemyśle kosmetycznym, gdyż są bardziej delikatne i łagodniejsze, niż odmiany gorzkie. Migdały słodkie stanowią większą część produkcji tych orzechów.

Migdały gorzkie (A. communis var. amara Focke)

Stanowią dodatek do mydeł, kosmetyków, likierów i różnych aromatów zapachowych. Ich gorzki smak jest wynikiem nagromadzonej w nasionach amigdalinie. Produkuje się z nich również olej migdałowych, a także wykorzystuje w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. W większej ilości nasiona migdałów gorzkich są trujące.

Hiszpańskie odmiany migdałów

Marcona

Migdały marcona mają niesamowity smak, który stanowi podstawę najlepszych hiszpańskich przysmaków. Odmianę tę wykorzystuje się do produkcji marcepanu i hiszpańskiego słynnego turrona. Nadają się też jako przekąska, w tym celu są prażone i solone.

Valencias

W Walencji uprawianych jest wiele gatunków migdałów, m.in. guara, moncayo czy garrigues. Migdały z tego regionu są wysokiej jakości. Najczęściej wykorzystuje się je w przemyśle cukierniczym, ze względu na ich miękkość i smak.

Ferragnes

Intensywny kolor i spore rozmiary to znaki charakterystyczne tej odmiany. Ferragnes są słodkie i intensywnie. Cieszą się popularnością w każdej dziedzinie.

Largueta

Jedne z bardziej popularnych odmian, płaskie i wydłużone. Podsmażone i posolone stanowią wyśmienitą przekąskę i najczęściej właśnie w ten sposób się je podaje.

Zastosowanie migdałów

Migdały używa się między innymi w przemyśle cukierniczym, gastronomicznym, kosmetycznym oraz jako bazę preparatów leczniczych w przemyśle farmaceutycznym.

Olejek migdałowy

Stosuje się go do ciast w formie aromatu i przyprawy, a także w przemyśle kosmetycznym. Olej migdałowy jest składnikiem wielu balsamów do ciała, kremów, mleczek itp.

Mąka migdałowa

Posiada wiele zastosowań, szczególnie w przemyśle cukierniczym. Można nią zagęszczać sosy (nadaje potrawom delikatności i lekkiego, słodkiego posmaku). Stosuje się ją także do produkcji marcepanu lub masła migdałowego.

Płatki migdałowe

Najczęściej dekoruje się nimi wyroby cukiernicze lub piekarnicze, desery, ciasta, torty lub lody.

Słupki migdałowe

Najczęściej stosowane są jako przekąski – prażone, solone, obtaczane w panierce i przeprawiane. Mogą też być składnikiem wyrobów cukierniczych oraz pieczywa, a ponadto dodatkiem do sałatek.

Migdały siekane

Najczęściej używa się ich jako dodatków do panierek, ale również do deserów mlecznych i dekoracji deserów. Są także aromatycznym składnikiem wielu śródziemnomorskich potraw (mięsnych, rybnych, owoców morza, itp.).

DRZEWO-MIGDAŁOWCA
Migdały przepięknie kwitną już w lutym w Hiszpanii

Migdały – orzech młodości

Migdały posiadają wiele właściwości odżywczych. Ich obecność w naszej diecie jest bardzo korzystna i wpływa pozytywnie na pracę całego organizmu. Migdały posiadają dużo magnezu, wapnia oraz tzw. dobrych tłuszczów (jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają w obniżaniu za wysokiego poziomu złego cholesterolu). Są też źródłem błonnika i witaminy E, tzw. witaminy młodości. Garść wysokiej jakości migdałów zaspokaja zapotrzebowanie dzienne tej witaminy na ponad 100%.

Migdały doskonale wpływają na układ krwionośny, zmniejszając ryzyko zakrzepów. Działają także, dzięki zawartości magnezu, pozytywnie na nasz nastrój. Łagodzą stres i odprężają. Pobudzają perystaltykę jelit, a także łaknienie. Są też wysoce energetyczne i kaloryczne.
100g migdałów zawiera bowiem około 600 kcal. W migdałach znajduje się też cynk – dobry dla skóry, włosów i paznokci. Co więcej, migdały doskonale wpływają na układ hormonalny, wspomagają potencję i zmniejszają ryzyko problemów z prostatą.

Migdały w kuchni hiszpańskiej

W basenie Morza Śródziemnomorskiego migdały są jednym z bardziej popularnych składników kuchni. W Hiszpanii migdałów używa się do przygotowania wielu potraw i deserów, a także trunków.
Migdały są znakomitym dodatkiem do dań mięsnych i również wegetariańskich. Popularny, szczególnie na wschodzie kraju, jest napój migdałowy orszada, który pije się najczęściej latem. Podobnie popularna i dość egzotyczna jest zupa migdałowa, którą przygotowuje się na bazie rosołu lub wywaru warzywnego, dodając do niej kaszy manny. Migdały wykorzystuje się też jako samodzielne przekąski – podsmażone i posolone morską solą.

Na słodko migdały są wykorzystywane do produkcji marcepanu, ale są też przyrządzane jako dodatek do ciast lub samodzielny deser, np. obtoczone w czekoladzie lub cukrze z dodatkiem cynamonem. Jednym z najpopularniejszych migdałowych deserów jest turron – rodzaj zachwycającego nugatu, który podawany jest głównie podczas Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są również wyśmienite migdałowe ciasteczka na bazie migdałów, miodu i czekolady, a w miejscowości Toledo można spróbować prawdziwie hiszpańskich marcepanów. Toledo słynie z produkcji tych pysznych słodyczy.

Katalonia

Tutaj migdały najczęściej służą jako dodatek do dań mięsnych. Jedną z popularnych potraw z migdałową nutą są klopsiki wołowe z sosem pomidorowym (albóndigas), To właśnie w sosie pomidorowym tkwi cały sekret – jest on zagęszczony mieszanką mąk, z użyciem mąki migdałowej. Nadaje ona lekko gorzkiego, wyraźnego posmaku całej potrawie.

Walencja

To stolica popularnego, hiszpańskiego napoju – orszady. Jest on odbierany bardzo indywidualnie. Jedni są zachwyceni jego nietypowym smakiem, inni twierdzą, że jest on za bardzo wodnisty i brak mu wyraźnego smaku. Niezależnie od tego trzeba przyznać, ze orszada jest orzeźwiająca, lekko słodka i ma naprawdę oryginalny posmak. Nie da się go porównać do niczego znanego. Do orszady podaje się ciasteczka fartons, które wspólnie z napojem tworzą uzupełniającą się całość.
Orszada przygotowywana jest z migdałów, cukru i wody (lub mleka). Czasem też dodaje się do tego kostki lodu. Do produkcji napoju używa się migdałów ziemnych chufas, a nie tylko rosnących na drzewie. Uprawiane są one w Walencji już od czasów Maurów. Najpopularniejszą miejscowością (obecnie wchodzi ona w skład Walencji, ale niegdyś była osobną wioską), słynącą z uprawy migdałów i picia orszady, jest Alboraya.

Majorka

Na wyspie można podziwiać liczne sady migdałowe, które zachwycają w porze kwitnienia. Na Majorce, oprócz orszady, tradycyjnie podaje się ciasto migdałowe gato de almendara o bardzo suchej konsystencji. Serwowane jest ono wraz z lodami orzechowymi.

HISZPANSKI-TURRON
Turron czekoladowy z migdałami ... mniam... mniam...

Zainteresuje Cię również:
kuchnia hiszpańska | szata roślinna Hiszpanii | pomarańcze z Hiszpanii | banany z Hiszpanii | hiszpańskie oliwki |

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij