Waluta:

Wyszukaj na stronie

Menu

Zarezerwuj nocleg:

Miejscowość:
Przyjazd:
Wyjazd:
Ilość osób:

Wynajmij samochód w Hiszpanii
Wynajmij hotel w Hiszpanii

Oferty sprzedaży:

Praktycznie nowa willa w otoczeniu pól golfowych Las Colinas Golf
499.000 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
149.500 €
Dwupoziomowy apartament w Playa Flamenca
COSTA BLANCA PŁD. / Playa Flamenca
Dom na dużej parceli z panoramicznym widokiem na morze w Pinar de Campoverde
370.000 €

 

FACEBOOK HISZPANIA  TWITTER  BLOGER  YOUTUBE

 

 

 

Reklama

FORUM-NIERUCHOMOSCI

AIRPORTINFO24.COM

Gwiazdki Michelin najlepsze restauracje Hiszpanii

Calima

Restauracja znajduje się w miejscowości Marbella, w prowincji Malaga (Andaluzja). Otrzymała ona trzy gwiazdki Michelin. Prezentuje ona niezwykle kreatywną kuchnię. Sam proces przygotowywania dań dostępny jest dla gości. Można przyglądać się pracy kucharza, ale również z okien restauracji możemy podziwiać niezwykłe widoki na morze. Szef kuchni Dani García łączy w przygotowywanych daniach kreatywność z doskonałym talentem dobierania smaków. Przykładowe dania, których można spróbować to ajoblanco de sésamo, cochinillo con calabaza a la naranja oraz gacha de miga.

Sant Pau

Restauracja znajduje się w Sant Pol de Mar, w prowincji Barcelona (Katalonia). Otrzymała ona wyróżnienie w postaci trzech gwiazdek michelin. Szefem kuchni jest Carme Ruscalleda – znana postać w świecie gastronomii, która wyśmienicie i z wielką precyzją łączy smaki. W Sant Pau serwowane są dania kuchni katalońskiej, które powstają z lokalnych warzyw, owoców morza czy ryb najwyższej jakości. Sant Pau otrzymała trzecią gwiazdkę w roku 2009.

Martín Berasategui

Restaurację można odwiedzić w miejscowości Lasarte, w Kraju Basków. Otrzymała ona trzy gwiazdki Michelin. Położona jest w nowoczesnej willi, a wewnątrz zachęca stylowym i eleganckim wystrojem. Dania serwowane przez Martín Berasategui są delikatne i odpowiednie na każde kubki smakowe, nawet te najbardziej wrażliwe. Można tu spróbować m.in. ajo negro salteado con ceviche de remolacha, granizado de rábano y crema raifort czy salmonete con cristales de escamas comestibles.

RESTAURACJA-MICHELIN-CALIMA-MARBELLA-HISZPANIA
Restauracja Calima w Marbella

Qiunque Dacosta

Menu Qiunque Dacosta, nagrodzonej trzema gwiazdkami, zmienia się jak w kalejdoskopie zaskakując tym samym gości lokalu. Szef kuchni posiada niesamowitą wyobraźnię – łączy lokalne smaki i aromaty, tworząc wyszukane potrawy. Restauracja znajduje się w regionie Walencja, w miejscowości Denia (Alicante).

Casa Marcial

Restauracja znajduje się w miejscowości La Salgar (Asturia). Otrzymała wyróżnienie w postaci dwóch gwiazdek Michelina. Szefem kuchni jest Nacho Manzano, który dba o najwyższą jakość i wyszukany dobór składników. Casa Marcial położona jest w górach, co dodaje jej niezwykłego uroku. Budynek z zewnątrz nie robi wrażenia, ale jego wnętrze jest niezwykle nowoczesne, a dania zaskakują kreatywnością. W menu znajdziemy pozycje powiązane głęboko z tradycyjną, asturyjską kuchnią.

La Terraza del Casino

Restauracja, która znajduje się w samym sercu Hiszpanii, w Madrycie. Otrzymała dwie gwiazdki Michelin. Ulokowana jest w pałacyku z XIX wieku, ale prezentuje nowoczesny wystrój w swoim wnętrzu. Serwowane są tu niezwykle kreatywne przystawki i desery, m.in. Gamba roja de Déni czy Lenguado a la meunière. Szefem kuchni jest Paco Roncero, który dba o właściwe przygotowanie dań oraz profesjonalną obsługę na wysokim poziomie.

Atrio

Restauracja Atrio otwarta została w miejscowości Cáceres, w regionie Extramendura. Otrzymała dwie gwiazdki Michelin, a szefem kuchni jest tu Toño Pérez. Dania serwowane w Atrio są niezwykle innowacyjne, z nutą tradycji i dozą nowoczesności. Kucharz osiąga niezwykłe efekty smakowe i estetyczne swoich dań, z których w menu znajdziemy careta ibérica con cigala y caldo de av czy pichón asado con frutos secos y manzan. Tutaj też dostępna jest winiarnia, którą można zwiedzać i degustować wyśmienite wina.

DENIA-MICHELIN-RESTAURACJA
Restauracja Qiunque Dacosta w Denia

Silabario

Restauracja Silabario otrzymała jedną gwiazdkę Michelin i znajduje się w miejscowości Tui (Galicja), a jej szefem kuchni jest Alberto Gonzales Prelcica. Omawia on każde danie, które zamówią goście i prezentuje je w fascynujący sposób. W Silabario czeka na nas kuchnia nowoczesna, uwzględniająca lokalne składniki i tradycję.
Można skosztować wyśmienitej marynowanej makreli, empanada, zupy z dyni, merluza (z sosem migdałowym i pistacjami), wołowych ogonów w cieście i wielu oryginalnych potraw. Serwowane są tutaj także oliwy, o różnych smakach i pochodzące z różnych regionów Hiszpanii. Dla ciekawych istnieje możliwość podejrzenia, w jaki sposób przygotowywane są dania – wszystko za sprawą okna znajdujące się w kuchni. Restauracja należy do grupy NOVE – Grupo Gastronómico de Galicia.

Bal d'Onsera

Restauracja znajduje się w miejscowości Zaragoza (Aragonia), na promenadzie nadmorskiej. Część kuchni dostępna jest dla oczu gości, co pozwala obserwować proces przygotowywania dań z niezwykłą precyzją i zaangażowaniem doświadczonych kucharzy. Szefem kuchni jest tutaj Josechu Corella. W Bal d'Onsera skosztujemy samych kreatywnych i harmonijnych dań, które wpasują się w każdy, nawet najbardziej wymagający gust. W menu znajdziemy dania takie jak ensalada de borrajas, verduras y tartar de langostinos czy manzana reineta del desierto. Restauracja otrzymała jedną gwiazdkę w przewodniku Michelin.

Venta Moncalvillo

Restauracja znajduje się w miejscowości Daroca de Rioja, w regionie La Rioja,. Szefem kuchni jest Ignacio Echapresto, a lokal został wyróżniony jedną gwiazdką Michelin. Restauracja serwuje z wielką precyzją lokalne dania, do przygotowania których używane są tylko najwyższej jakości składniki. Można skosztować tu nóżki wieprzowe, grzyby, trufle, a także gołębie w różnych aranżacjach smakowych.

To tylko część najlepszych restauracji w Hiszpanii, które zostały nagrodzone gwiazdkami Michelin. Ich ranking zmienia się co roku. W Przewodniku Michelin znajdziemy aktualne informacje i listę wszystkich restauracji w Hiszpanii nagrodzonych prestiżowymi gwiazdkami. Dzięki temu możemy udać się w podróż pełną luksusowych miejsc, niezwykłych smaków i najbardziej wyszukanych dań kuchni hiszpańskiej. Qué aproveche!

Zainteresuje Cię również:
czytaj dalej o restauracjach z gwiazdkami Michelina w Hiszpanii | główne dania kuchni hiszpańskiej | hiszpańskie tapas | hiszpańska oliwa z oliwek | przepisy kuchni hiszpańskiej |

Zapraszamy na pozostałe serwisy IBERMAXX

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

ico zamknij